Szeptember

kertészeti kalendárium szeptember

A lomb között aranykard,
napfény zuhant át,
megsebzett egy fatörzset,
s az halkan sírni kezdett
aranylófényű gyantát.

Radnóti Miklós: Erdő 

Gyümölcsös

A gyümölcsfákon található sarjakat tőből távolítsd el. A gyökérsarjak eltávolításakor az előtörés helyét bontsd ki a földből, és határozott mozdulattal tőből tépd ki. Akárcsak metszés után, itt se maradjon el a sebkezelés.

A letermett őszibarack fák nyár végi, szeptemberi zöldmetszésével teheted levegősebbé a gyümölcsfa koronáját, elősegítve a jövő évi termőrügyek kialakulását. Még több információ:  Őszibarack a házikertbenHajtásválogatás, metszés nyártól őszigHa nem akarsz vele tél végén vacakolni, metszd meg nyáron az almafát

Szeptember az ideje a köszméte és a ribiszke ifjításának, ritkításának. A Ribiszke metszése részletesebben itt olvasható.

Szeptemberben az őszi gyümölcsfa-telepítéshez előkészítheted az ültetőgödröket, amelyeknek az aljára teríts szerves trágyát vagy komposztot. Gyümölcsfák ültetése I. – Előkészületek

Mivel a málna félcserje, és a letermett részek elszáradnak, ezeket tőből ki kell metszeni. Az elburjánzott málna felesleges tősarjait nyár végén távolíthatod el. A tőritkítás során ideális esetben egy tövön négy-öt sarj maradjon. Ugyanez a sorban ültetett málna esetében 10-15 sarj méterenként. Az életerős gyökérsarjakkal pótolhatod a kiesett málnatöveket.

A szőlőben a szőlőfürtök körül elburjánzott leveleket ritkítsd meg, hogy a nap jobban érje a fürtöket. A szőlőtőkék főhajtásait és 4-6 leveles oldalhajtásait, a támaszrendszeren túlnyúló hajtásrészeket akárcsak augusztusban, ismét csípd vissza, ill. a hónaljhajtásokat kurtítsd meg.

jelentkezz gyümölcstermesztés tanfolyamra

Konyhakert

Palánták kiültetése

Az orvosi zsálya palántázásának ideje szeptember vége-október eleje. Nagy felületek beültetésére, szegélynövénynek alkalmas. Természethű kertekbe is javasolt. Kőedényekbe, balkonládákba is ültethető.

Magvetés szabadföldbe

Még ősszel is vethetsz, palántázhatsz! Vethetsz például augusztus végétől szeptember közepéig, végéig hónapos retket, a reteksorok közé galambbegy salátát, ami földibolha ellen hatásos. Mindkettő esetben sekély vetőárokba vess, kevés földdel takarva, óvatosan meglapogatva utána a talajfelszínt, a beöntözésről nem megfeledkezve. A retket, a salátát pár hét múlva már fogyasztani lehet. Érdemes megpróbálkozni a gyorsan növő zsázsa vetésével is.

Sokszor az Őszi vetéskor az elvetett magokból még abban az évben növény fejlődik, és a növény így is telel át. Pl: a spenót, a sóska szeptember végéig, akár október végéig vethető, időjárástól függően. Áttelelő fajták pl. Matador, Vital, Atlanta.Ha nem akarod elfogyasztani, a spenótot zöldtrágyának is vetheted!

Ha az áttelelő salátát, pl. Téli vajfejet, szeptember közepéig, időjárástól függően október elejéig elveted, akár már áprilisban szedheted!  Vetheted virágládába is, és a 10 cm-es palántákat tavasszal kiültetheted.

Akár április végén, májusban is szüretelhetsz kelkáposztát, ha szeptemberben elveted az áttelelő (pl a közepesen hosszú tenyészidejű Adventi) fajta magját.

A középhosszú, hosszú tenyészidejű karfiol magját szeptember-október hónapban vetheted palántának. A palántákat a kiültetésig fagymentes helyen kell teleltetni.

Érdemes félárnyékos helyen nevelni a mustársalátát, mert ugyan kedveli a közvetlen napfényt is, a mi éghajlatunkra jellemző forró, száraz nyarakat nem viseli jól, hamar felmagzik, viszont a hűvösebb fekvésben hosszabb ideig biztosít friss leveleket. Április elejétől egész szezonban, tehát szeptemberben is vetheted, a forró nyári időszak kivételével.

Szeptember-október hónapokban vethetsz takarónövényt télire. A felszabadult sorokba vess mustárt vagy facéliát.

Szeptembertől novemberig duggathatod a fokhagymát.

A medvehagyma hagymákat egymástól kb. 20 cm távolságra duggasd szeptember-október hónapban. Egy helyre 4-5 db hagymát helyezz, úgy, hogy 2-3 cm föld takarja a hagyma csúcsát. Majd takard lombbal 1-2 cm vastagságba.

Jelentkezz Gyógynövény Tanfolyamra!

 Betakarítás és tárolás

Érnek a szilvák (pl. Stanley, Besztercei, Debreceni Muskotály, Nemtudom)

Fontos teendő a gyümölcsszüret, például az Almaszüret. Pl. a hónap végén – október elején érő Golden Delicious, Jonathan, Jonagold, Starking. körték közül pl. a Bosc kobak, az augusztus végén- szeptember elején érő Piros Vilmos, Hardy vajkörte.

A fagyokig érnek a folyton termő málnák (pl. Polka).

burgonya betakarításának fő ideje szeptember, de vannak korábban és későbben érő fajták is. A burgonya virágzás után szedhető fel. Betakarítás előtt 3-4 héttel az öntözést hagyd abba. Ha a burgonya szedése kitolódik, a gumóban lévő keményítő cukorrá alakul, és a burgonya nem élvezhető, sem nem tárolható.

Szedd fel a sárgarépát, a karalábét, a céklát, a zellert, a póréhagymát, a spenótot, a hónap második felében pedig a karfiolt, a petrezselymet. A zellert hagyd utoljára. Most kerül sor a Káposzta őszi betakarítására.

Az édesburgonya betakarításának ideje szeptember közepe – október vége.

Október végéig illetve a fagyokig leszedheted az utolsó paradicsomokat, paprikákat. A paradicsom feldolgozásáról itt olvashatsz: Itt a paradicsomszezon

Fogj magot a paradicsomból, ha elégedett voltál a paradicsomod minőségével. További információk: Paradicsom magfogás.

Szeptemberben a tök virágait tanácsos leszedni, mert így több energia jut a termés fejlesztésére. A tökfélék érésének idején érdemes a termések alá vastag szalmaréteget teríteni, mely védi a rothasztó gombáktól és megakadályozza a súlyos termések deformálódását. A betakarítás optimális ideje szeptember 15-20. A betakarítást száraz időben végezd.

A levélpetrezselyemből és a metélőhagymából bátran cserepezz be néhány tövet tél eleji csipegetésre.

Szeptember végén, október elején már betakarítható a gumós édeskömény.

Utóérő zöldségek a paprika, a paradicsom, a tojásgyümölcs és a sárgadinnye, amelyek tartós, többhetes tárolásra alkalmasak. Gondoskodj a zöldségfélék tárolásról. Így dolgoz fel a zöldségeket: Zöldség- és gyümölcs szárítás, chips készítésMi legyen ősszel a paradicsommal?

 Egyéb tennivalók a konyhakertben

Szeptemberben itt az ideje a nagytakarításnak és a betakarításnak. A zöldségszezon kitolásában segítségünkre lehet a hidegágy. Készülődhetsz a tél alá vetéshez is. A gyökérzöldségeket betakarításuk tervezett időpontja előtt 3 héttel már ne öntözd, ezzel is növeled tárolhatóságukat.

Díszkert

Díszfák, díszcserjék

Az örökzöld fák és bokrok télen is sok vizet párologtatnak el, így szeptember folyamán, ha száraz a szeptember, még bőven (esetenként a tél folyamán is, ha hosszan tartó napsütéses, fagymentes az idő) öntözz.

Sövénytelepítéshez szeptember a talaj előkészítés ideje. Áss 1 méter széles árkot úgy, hogy a legfelső 25 cm-es réteget elkülöníted. A maradék földet lapátold deszkára, forgasd át ásóvillával, és minden méterre számolj egy vödörnyi kerti komposztot, amit beforgatsz a földbe. Ezt ásd be, majd töltsd vissza a felső talajréteget, amit előzőleg szintén egy vödör komposzttal összekevertél. Még több információ: Sövény gondozása

Készítsd elő az ültetőgödröt a díszfáknak és díszcserjéknek is.

Egynyári dísznövények

Szeptemberben kezdheted az elvirágzott, elszáradt, zömében kór- és kárképletektől hemzsegő egynyáriak kiszedését. Ha magokat is szeretnél gyűjteni, akkor először ollóval vágd le a terméseket, magházakat, hogy a magok ne potyogjanak ki belőle. Ilyenkorra általában már megjelennek rajtuk a különböző betegségek, ezért a kihúzott töveket azonnal égesd el, ha ez nem lehetséges, akkor dobd ki vagy ásd a talajba. legjobb, ha nem kerülnek a komposztálóba!

Szeptemberben tehát elbúcsúzhatsz azoktól az egynyáriaktól, amelyek idén már kiszolgáltak, viszont ilyenkor köszöntheted az újakat. Ugyanis, ha azt szeretnéd, hogy tavasszal korábban virágozzon például a díszmák, körömvirág, a szarkaláb vagy a porcsin, már szeptember végén elvetheted őket, lehetőleg szélvédett helyre. Az egynyáriak kiszedése után felszabaduló helyekre kétnyári növényeket (árvácskát, törökszegfűt, százszorszépet, vagy gyűszűvirágot) palántázhatsz.

Lágyszárú évelő dísznövények

A korábbi évek tapasztalatai alapján kijelölheted a helyét, szeptembertől október végéig – a fagyok beálltáig – folyamatosan ültetheted a tavaszi hagymásokat. Itt tájékozódhatsz részletesen a hagymások ültetéséről: Hagymások ültetéseHagymások ültetése 2.

A kora őszi kertek dísze az őszirózsán és a szarkalábon kívül, a kokárdavirág, a fukszia, a cickafark, a sóvirág, a szellőrózsa, őszi kikerics, a varjúháj, a kúpvirág stb. Itt olvashatsz az ősszel virágzó évelők.

Vegetatív szaporítás

Az ivartalan vagy vegetatív szaporítás alapja, hogy a növények vegetatív részeiből  új növényt nevelünk.

Tipp

Kora ősszel szaporítható az eper, azaz az indázó szamóca. A szamóca indáinak szárcsomóin indanövény fejlődik. Ezeket az indáról levágva elültetheted 40×40 cm tőtávolságra szeptember közepéig, végéig, úgy, hogy csak a felső 1-2 levél maradjon meg. Közéjük duggass fokhagymát, pl. bulbilliket (az évelő fokhagyma magszárán termő apró hagymácskák) szürkepenész ellen. A felesleges, kevésbé gyökeres növénykék ládába ültetve átteleltethetők. Ezeket kora tavasszal lehet kiültetni. Három évnél tovább nem érdemes egy helyen tartani a szamócát. A periodikus helyváltoztatást bő terméssel hálálja meg, különösen, ha a telepítés előtt bőségesen ellátod szerves trágyával a töveket, melyek igen sekélyen gyökereznek, így a szárazságra különösen érzékenyek. Még több információ: A földieper megújítása

Július közepétől szeptember közepéig végezheted az örökzöldek félfás dugványozását. Így szaporíthatod pl. a babérmeggyet, kecskerágót, fagyalt, mahóniát. A rózsa dugványok összes levelét csípd le! További információ a rózsákról: Rózsa gondozása Részletes információk a dugványozásról (dugványok gyűjtése, előkészítése stb.): Zölddugványozás

jelentkezz biokertész Napra

Őszi fás dugványozással nagyon jól szaporítható a ribiszke, az egres, a josta, eperfa, mirabolán szilva, birs, füge. A díszfák közül a fűz. A díszcserjék közül az aranyvessző, a som, pillangócserje, néhány rózsafajta, hóbogyó, bangita félék, jezsámen, cserjés pimpó és még mások is. Még több információ: Most dugj le szaporításra szánt vesszőket!

Szeptember az ideje a ribiszke tőosztással történő szaporításának is. Tőosztással szaporíthatod a metélőhagymát, a tárkonyt, a lestyánt vagy magginövényt, a spárgát, a citromfűvet, a rebarbarát stb. Az évelő dísznövények közül a lángvirágot,  a sásliliomot, a macskamentát, a haranglábat, a bergeniát, az árnyliliomot,  a hunyort, a borzas kúpvirágot stb. Még több információ: Vegetatív szaporítás osztással

Július végétől szeptember közepéig kísérletezhetsz chip szemzéssel, hogy szaporítsd díszfáidat vagy gyümölcsfáidat. A chip-szemzés a legelterjedtebb szemzési módok közé tartozik. Némi gyakorlással könnyen elsajátítható, eredményes szaporítási módszer.

Nem csak nagyüzemben, lehet próbálkozni vele, néhány egynyári dísznövény dugványozással szaporítható. A dugványok két-három hét alatt begyökeresednek. Ez után teleltetni kell őket. Kísérletezhetsz a fásodó szárúakkal. Pl. a szobanövényként tartható fuksziával (Fuchsia), a papucsvirággal (Calceolaria), a teleltethető vanília virággal (Heliotropium).

Szeptemberben szaporíthatod a liliomokat. A liliom hagymácskák nyár végén készen állnak a szaporításra. A hagymapikkelyekkel való szaporítás és a tőosztás ideje is kora ősz.

Jelentkezz Kiskert Tanfolyamra!

Növényvédelem

Információk lásd Május, Június.

A következő évi növényvédelmet a gyümölcsösben megkönnyíted, ha a gyümölcsszüret közben a varas, moníliás, pajzstetves, vagy egyéb okból sérült gyümölcsöket kiválogatod, azokat elásod, vagy elégeted (ha lehet) a lehullott lombbal együtt. A ribiszkén és a házikertben nehezen tartható köszmétén károsító kaliforniai pajzstetű lárvái ellen még szeptemberben érdemes védekezni.

Amennyiben a szőlőben megjelennek a rettegett amerikai fehér szövőlepke fészkei, a fertőzött ágvéget távolítsd el.

Jutka mama kertje szeptemberben. További információk: Jutka mama kertje

Tartsd velünk a kapcsolatot, iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás