Szeptember

kerti kalendárium, szeptember

A lomb között aranykard,
napfény zuhant át,
megsebzett egy fatörzset,
s az halkan sírni kezdett
aranylófényű gyantát.

Radnóti Miklós: Erdő 

Gyümölcsös

A gyümölcsfákon található sarjakat tőből távolítsd el. A gyökérsarjak eltávolításakor az előtörés helyét bontsd ki a földből, és határozott mozdulattal tőből tépd ki. Akárcsak metszés után, itt se maradjon el a sebkezelés.

A letermett őszibarack fák nyár végi, szeptemberi zöldmetszésével teheted levegősebbé a gyümölcsfa koronáját, elősegítve a jövő évi termőrügyek kialakulását. Még több információ:  Őszibarack a házikertbenHajtásválogatás, metszés nyártól őszigHa nem akarsz vele tél végén vacakolni, metszd meg nyáron az almafát

japán metszőeszközök

Szeptember az ideje a köszméte és a ribiszke ifjításának, ritkításának. A Ribiszke metszése részletesebben itt olvasható.

Szeptemberben az őszi gyümölcsfa-telepítéshez előkészítheted az ültetőgödröket, amelyeknek az aljára teríts szerves trágyát vagy komposztot. Gyümölcsfák ültetése I. – Előkészületek

Mivel a málna félcserje, és a letermett részek elszáradnak, ezeket tőből ki kell metszeni. Az elburjánzott málna felesleges tősarjait nyár végén távolíthatod el. A tőritkítás során ideális esetben egy tövön négy-öt sarj maradjon. Ugyanez a sorban ültetett málna esetében 10-15 sarj méterenként. Az életerős gyökérsarjakkal pótolhatod a kiesett málnatöveket. Pótolhatód a tápanyagot, akár erjesztett biolével belocsolva. Cikk ajánlat: Mit tegyek, hogy ne legyenek betegek a növényeim?

Szamóca esetében ne feledkezz meg a fiatal telepítések öntözéséről. Cikk ajánlat: A földieper megújítása

A szőlőben a szőlőfürtök körül elburjánzott leveleket ritkítsd meg, hogy a nap jobban érje a fürtöket. A szőlőtőkék főhajtásait és 4-6 leveles oldalhajtásait, a támaszrendszeren túlnyúló hajtásrészeket akárcsak augusztusban, ismét csípd vissza, ill. a hónaljhajtásokat kurtítsd meg.

jelentkezz gyümölcstermesztés tanfolyamra

Konyhakert

Palánták kiültetése

Az orvosi zsálya palántázásának ideje szeptember vége-október eleje. Nagy felületek beültetésére, szegélynövénynek alkalmas. Természethű kertekbe is javasolt. Kőedényekbe, balkonládákba is ültethető.

Kiültethető palánták: júliusban vetett fejes saláta palánták, kombinálni lehet hónapos retekkel, amit elvetsz, mert a saláta védi a hónapos retket a földibolha kártételétől.

Folyamatosan csonkázd és hónaljazd a paradicsomot!

A paprikát folyamatosan tápoldatozd, a magnézium és foszfor lombtrágyázás segíti a termésfejlődést!

Száraz időszakban öntözni kell, különösen a tökféléket.

Fontos munka a gyomlálás. Cikk ajánlat: A jó öreg kapa

Magvetés szabadföldbe

Még ősszel is vethetsz, palántázhatsz! Vethetsz például augusztus végétől szeptember közepéig, végéig hónapos retket, a reteksorok közé galambbegy salátát, ami földibolha ellen hatásos. Mindkettő esetben sekély vetőárokba vess, kevés földdel takarva, óvatosan meglapogatva utána a talajfelszínt, a beöntözésről nem megfeledkezve. A retket, a salátát pár hét múlva már fogyasztani lehet. Érdemes megpróbálkozni a gyorsan növő zsázsa vetésével is.

Sokszor az Őszi vetéskor az elvetett magokból még abban az évben növény fejlődik, és a növény így is telel át. Pl: a spenót, a sóska szeptember végéig, akár október végéig vethető, időjárástól függően. Áttelelő fajták pl. Matador, Vital, Atlanta.Ha nem akarod elfogyasztani, a spenótot zöldtrágyának is vetheted!

Ha az áttelelő salátát, pl. Téli vajfejet, szeptember közepéig, időjárástól függően október elejéig elveted, akár már áprilisban szedheted!  Vetheted virágládába is, és a 10 cm-es palántákat tavasszal kiültetheted.

Akár április végén, májusban is szüretelhetsz kelkáposztát, ha szeptemberben elveted az áttelelő (pl a közepesen hosszú tenyészidejű Adventi) fajta magját.

A középhosszú, hosszú tenyészidejű karfiol magját szeptember-október hónapban vetheted palántának. A palántákat a kiültetésig fagymentes helyen kell teleltetni.

Érdemes félárnyékos helyen nevelni a mustársalátát, mert ugyan kedveli a közvetlen napfényt is, a mi éghajlatunkra jellemző forró, száraz nyarakat nem viseli jól, hamar felmagzik, viszont a hűvösebb fekvésben hosszabb ideig biztosít friss leveleket. Április elejétől egész szezonban, tehát szeptemberben is vetheted, a forró nyári időszak kivételével.

Vetheted még az alábbiakat: zöldborsó, metélőhagyma, kapor, rukkola.

Szeptember-október hónapokban vethetsz takarónövényt télire. A felszabadult sorokba vess lóbabotmustárt vagy facéliát.

Szeptembertől novemberig duggathatod a fokhagymát.

A medvehagyma hagymákat egymástól kb. 20 cm távolságra duggasd szeptember-október hónapban. Egy helyre 4-5 db hagymát helyezz, úgy, hogy 2-3 cm föld takarja a hagyma csúcsát. Majd takard lombbal 1-2 cm vastagságba.

 Betakarítás és tárolás

Érnek a szilvák (pl. Stanley, Besztercei, Debreceni Muskotály, Nemtudom)

Fontos teendő a gyümölcsszüret, például az Almaszüret. Pl. a hónap végén – október elején érő Golden Delicious, Jonathan, Jonagold, Starking. körték közül pl. a Bosc kobak, az augusztus végén- szeptember elején érő Piros Vilmos, Hardy vajkörte. CIkk ajánlat: Az egészséges alma

A fagyokig érnek a folyton termő málnák (pl. Polka).

burgonya betakarításának fő ideje szeptember, de vannak korábban és későbben érő fajták is. A burgonya virágzás után szedhető fel. Betakarítás előtt 3-4 héttel az öntözést hagyd abba. Ha a burgonya szedése kitolódik, a gumóban lévő keményítő cukorrá alakul, és a burgonya nem élvezhető, sem nem tárolható.

Szedheted még a zöldbabot, ne hagyd fent sokáig, mert elöregszik! Szedd az uborkát, a tökféléket, amelyek akár 2-3 hétog mér raktározhatók a szedéstől számítva.

Szedd fel a sárgarépát, a karalábét, a céklát, a zellert, a póréhagymát, a spenótot, a hónap második felében pedig a karfiolt, a petrezselymet. A zellert hagyd utoljára. Most kerül sor a Káposzta őszi betakarítására.

Az édesburgonya betakarításának ideje szeptember közepe – október vége.

Október végéig illetve a fagyokig leszedheted az utolsó paradicsomokat, paprikákat. A paradicsom feldolgozásáról itt olvashatsz: Itt a paradicsomszezon

Fogj magot a paradicsomból, ha elégedett voltál a paradicsomod minőségével. További információk: Paradicsom magfogás.

Szeptemberben a tök virágait tanácsos leszedni, mert így több energia jut a termés fejlesztésére. A tökfélék érésének idején érdemes a termések alá vastag szalmaréteget teríteni, mely védi a rothasztó gombáktól és megakadályozza a súlyos termések deformálódását. A betakarítás optimális ideje szeptember 15-20. A betakarítást száraz időben végezd.

A levélpetrezselyemből és a metélőhagymából bátran cserepezz be néhány tövet tél eleji csipegetésre.

Szeptember végén, október elején már betakarítható a gumós édeskömény.

Utóérő zöldségek a paprika, a paradicsom, a tojásgyümölcs és a sárgadinnye, amelyek tartós, többhetes tárolásra alkalmasak. Gondoskodj a zöldségfélék tárolásról. Így dolgoz fel a zöldségeket: Zöldség- és gyümölcs szárítás, chips készítésMi legyen ősszel a paradicsommal?

 Egyéb tennivalók a konyhakertben

Szeptemberben itt az ideje a nagytakarításnak és a betakarításnak. A zöldségszezon kitolásában segítségünkre lehet a hidegágy. Készülődhetsz a tél alá vetéshez is. A gyökérzöldségeket betakarításuk tervezett időpontja előtt 3 héttel már ne öntözd, ezzel is növeled tárolhatóságukat.

Díszkert

Díszfák, díszcserjék

Az örökzöld fák és bokrok télen is sok vizet párologtatnak el, így szeptember folyamán, ha száraz a szeptember, még bőven (esetenként a tél folyamán is, ha hosszan tartó napsütéses, fagymentes az idő) öntözz.

Sövénytelepítéshez szeptember a talaj előkészítés ideje. Áss 1 méter széles árkot úgy, hogy a legfelső 25 cm-es réteget elkülöníted. A maradék földet lapátold deszkára, forgasd át ásóvillával, és minden méterre számolj egy vödörnyi kerti komposztot, amit beforgatsz a földbe. Ezt ásd be, majd töltsd vissza a felső talajréteget, amit előzőleg szintén egy vödör komposzttal összekevertél. Még több információ: Sövény gondozása

Készítsd elő az ültetőgödröt a díszfáknak és díszcserjéknek is.

Egynyári dísznövények

Szeptemberben kezdheted az elvirágzott, elszáradt, zömében kór- és kárképletektől hemzsegő egynyáriak kiszedését. Ha magokat is szeretnél gyűjteni, akkor először ollóval vágd le a terméseket, magházakat, hogy a magok ne potyogjanak ki belőle. Ilyenkorra általában már megjelennek rajtuk a különböző betegségek, ezért a kihúzott töveket azonnal égesd el, ha ez nem lehetséges, akkor dobd ki vagy ásd a talajba. legjobb, ha nem kerülnek a komposztálóba!

Szeptemberben tehát elbúcsúzhatsz azoktól az egynyáriaktól, amelyek idén már kiszolgáltak, viszont ilyenkor köszöntheted az újakat. Ugyanis, ha azt szeretnéd, hogy tavasszal korábban virágozzon például a díszmák, körömvirág, a szarkaláb vagy a porcsin, már szeptember végén elvetheted őket, lehetőleg szélvédett helyre. Az egynyáriak kiszedése után felszabaduló helyekre kétnyári növényeket (árvácskát, törökszegfűt, százszorszépet, vagy gyűszűvirágot) palántázhatsz.

Vetheted a kétnyári növényeket: árvácska, mályvarózsa, de vethetsz egynyáriakat is: nefelejcs, csillagfürt, fátyolvirág.

Jelentkezz Biokertész Tanfolyamra!

Lágyszárú évelő dísznövények

A korábbi évek tapasztalatai alapján kijelölheted a helyét, szeptembertől október végéig – a fagyok beálltáig – folyamatosan ültetheted a tavaszi hagymásokat. Itt tájékozódhatsz részletesen a hagymások ültetéséről: Hagymások ültetéseHagymások ültetése 2.

Az évelőket szaporíthatod tőosztással, dugványozással szaporíthatod az alábbiakat: muskátli, fukszia, hibiszkusz, leander.

A kora őszi kertek dísze az őszirózsán és a szarkalábon kívül, a kokárdavirág, a fukszia, a cickafark, a sóvirág, a szellőrózsa, őszi kikerics, a varjúháj, a kúpvirág stb. Itt olvashatsz az ősszel virágzó évelők.

Vegetatív szaporítás

Az ivartalan vagy vegetatív szaporítás alapja, hogy a növények vegetatív részeiből  új növényt nevelünk.

Tipp

Kora ősszel szaporítható az eper, azaz az indázó szamóca. A szamóca indáinak szárcsomóin indanövény fejlődik. Ezeket az indáról levágva elültetheted 40×40 cm tőtávolságra szeptember közepéig, végéig, úgy, hogy csak a felső 1-2 levél maradjon meg. Közéjük duggass fokhagymát, pl. bulbilliket (az évelő fokhagyma magszárán termő apró hagymácskák) szürkepenész ellen. A felesleges, kevésbé gyökeres növénykék ládába ültetve átteleltethetők. Ezeket kora tavasszal lehet kiültetni. Három évnél tovább nem érdemes egy helyen tartani a szamócát. A periodikus helyváltoztatást bő terméssel hálálja meg, különösen, ha a telepítés előtt bőségesen ellátod szerves trágyával a töveket, melyek igen sekélyen gyökereznek, így a szárazságra különösen érzékenyek. Még több információ: A földieper megújítása

Július közepétől szeptember közepéig végezheted az örökzöldek félfás dugványozását. Így szaporíthatod pl. a babérmeggyet, kecskerágót, fagyalt, mahóniát. A rózsa dugványok összes levelét csípd le! További információ a rózsákról: Rózsa gondozása Részletes információk a dugványozásról (dugványok gyűjtése, előkészítése stb.): Zölddugványozás

Őszi fás dugványozással nagyon jól szaporítható a ribiszke, az egres, a josta, eperfa, mirabolán szilva, birs, füge. A díszfák közül a fűz. A díszcserjék közül az aranyvessző, a som, pillangócserje, néhány rózsafajta, hóbogyó, bangita félék, jezsámen, cserjés pimpó és még mások is. Még több információ: Most dugj le szaporításra szánt vesszőket!

Szeptember az ideje a ribiszke tőosztással történő szaporításának is. Tőosztással szaporíthatod a metélőhagymát, a tárkonyt, a lestyánt vagy magginövényt, a spárgát, a citromfűvet, a rebarbarát stb. Az évelő dísznövények közül a lángvirágot,  a sásliliomot, a macskamentát, a haranglábat, a bergeniát, az árnyliliomot,  a hunyort, a borzas kúpvirágot stb. Még több információ: Vegetatív szaporítás osztással

Július végétől szeptember közepéig kísérletezhetsz chip szemzéssel, hogy szaporítsd díszfáidat vagy gyümölcsfáidat. A chip-szemzés a legelterjedtebb szemzési módok közé tartozik. Némi gyakorlással könnyen elsajátítható, eredményes szaporítási módszer.

Nem csak nagyüzemben, lehet próbálkozni vele, néhány egynyári dísznövény dugványozással szaporítható. A dugványok két-három hét alatt begyökeresednek. Ez után teleltetni kell őket. Kísérletezhetsz a fásodó szárúakkal. Pl. a szobanövényként tartható fuksziával (Fuchsia), a papucsvirággal (Calceolaria), a teleltethető vanília virággal (Heliotropium).

Szeptemberben szaporíthatod a liliomokat. A liliom hagymácskák nyár végén készen állnak a szaporításra. A hagymapikkelyekkel való szaporítás és a tőosztás ideje is kora ősz.

Jelentkezz Kiskert Tanfolyamra!

Növényvédelem

Információk lásd Május, Június.

A következő évi növényvédelmet a gyümölcsösben megkönnyíted, ha a gyümölcsszüret közben a varas, moníliás, pajzstetves, vagy egyéb okból sérült gyümölcsöket kiválogatod, azokat elásod, vagy elégeted (ha lehet) a lehullott lombbal együtt. A ribiszkén és a házikertben nehezen tartható köszmétén károsító kaliforniai pajzstetű lárvái ellen még szeptemberben érdemes védekezni.

Amennyiben a szőlőben megjelennek a rettegett amerikai fehér szövőlepke fészkei, a fertőzött ágvéget távolítsd el.

Jutka mama kertje szeptemberben.

Tartsd velünk a kapcsolatot, iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás