Fagyal

A közönséges fagyal nálunk is honos, és más fagyalokkal együtt kertekben, parkokban is megtalálható. Virágai illatosak. Ősszel sötéten fénylő termése kedvelt madárcsemege. Nyírott sövényként ismerik a legtöbben.

Fagyal nemzetség

A fagyal az olajfafélék családjának (Oleaceae) cserjéje. A család növényei minden földrészen megtalálhatóak, de leginkább Ázsia szubtrópusi, valamint Európa mediterrán területein terjedt el.  Fajainak száma mintegy 600. Az Olajfákról itt olvashatsz. A fajok 24 nemzetségbe tartoznak. Egyikük a fagyal nemzetség.

A fagyal nemzetségnek (Ligustrum sp.) mintegy ötven faja ismert. Legismertebb képviselői a Távol-Keletről származnak, de Európában, Ausztráliában, és Észak-Afrikában is is ismertek honos fajok. Örökzöld, télizöld vagy lombhullató cserjék, kisebb, többtörzsű fák. Ép szélű leveleik egyszerűek, keresztben átellenesen állnak, virágaik végálló bugákban állnak. Valódi, húsos bogyóterméseik gömbölydedek vagy tojásdadok. Az érés során színük lassan zöldből feketére vált. A terméses ágakat tartós virágkötészeti készítményekbe használják.

közönséges fagyal

Közönséges fagyal

Közönséges fagyal

A közép- és Dél-Európában honos közönséges fagyal (Ligustrum vulgare) maximum 6 méter magas, lombhullató, felálló ágú, terjedő tövű cserje. Levelei hosszúkás tojásdadok vagy lándzsásak, 2,5–6 cm hosszúak, sötétzöldek. Június–júliusban nyíló, illatos virágai 3–6 cm hosszú, végálló bugákban fejlődnek. A virágpor egyeseknél allergiás reakciókat válthat ki. A fagyal fényes, fekete termését kedvelik a madarak, és fogyasztásukkal részt vesznek a magvak terjesztésében. Ellenálló, igénytelen, talajban nem válogat, szárazságtűrő. Gyökérsarjakkal terjedve könnyen invazívvá válik. Napra, félárnyékba ültessük. Nyírott sövénynek kiváló. Könnyen szaporítható magvetéssel, fás dugványozással, illetve zölddugványozással. Kiskertbe kis faként vagy nyíratlan cserjeként ajánlott. Cikk ajánlat:  Fák, cserjék kiskertbe.

 

Egyéb fagyal fajok és fajták

Ősszel a Dél-Nyugat-Kína, Mianmar vidékről származó, sárguló levelű Delavay-fagyalt (Ligustrum delavayanum) számtalan kékesfekete bogyótermés díszíti. Nyírt cserjének, nyírt fácskának is ültetik. A kertszobrászat kedvelt növénye.

Delavay fagyal

Fotó: treeonlinenursery.co.uk

A széleslevelű fagyal (L. ovalifolium) enyhe téli időszakban is zöld marad, és csak tél végén hullik le, ezért télizöld fagyalnak is hívják. Nyáron illatos bugavirágzatából fényes-feketén díszlő bogyótermések fejlődnek. Sikerrel nyírható formára. Kedvelt változat az aranytarka levelű fagyal L. ovalifolium ‘Aureum’.  3 méteres sövénynek nevelhető a L. ovalifolim ‘Góliát’. A L. ovalifolium ‘Nünü’ lassú növekedésű, másfél méter magas, kompakt, gazdagon virágzó cserje.

széles levelű fagyal

Széles levelű fagyal

Különlegesség a talajtakaró fagyal (Ligustrum Massif). A növény maximum 1 méter magasra nő, szegélyek, lejtők, padkák ideális növénye. Átbukó lombozata takarja a talajt, gátolja a gyomosodást. Júniusban virágzik, sötét bordó termései egész télen díszítenek. A teljes napfényt és a félárnyékot is tűri. Rendszeres tápozással levelei sötétzöldek és fényesek maradnak. Tavasszal és ősszel metszve megakadályozzuk a virág és a termésképződést.

terülő fagyal

Terülő fagyal. Fotó: detentejardin.com

Nyáron jelennek meg és károsítanak  a fagyaltripszek. A fagyal bokrok fiatal levelei a hajtások csúcsain ezüstös színűvé válnak, a levelek megvastagodnak, és elszáradnak. A leveleken a kifejlett feketés színű tripszek és sárga színű lárvái tömegesen élnek, szívogatásukkal károsítják a bokrokat. Elsősorban a napnak kitett, szárazon nevelt fagyalokon gyakoriak.

Így védekezz ellene – Dr. Némethy Zsuzsanna írja: Nyártól már minden fejlődési alakja előfordulhat a fagyal lombján. Egyedszámuk, károsításuk május végétől szeptember végéig jelentős, októbertől kezdődik telelésre vonulásuk. Kémiai védekezést az első lárva nemzedék tömeges kikelése után ajánlott elvégezni. Tripszek ellen az abamektin, acetamiprid, cipermetrin, deltametrin, eszfenvalerát, lambda-cihalotrin, imidakloprid, oxamil, spinozad hatóanyagú rovarölő szerek hatásosak. Permetezés esetén a permetléhez tapadás fokozó adalékanyagot feltétlenül szükséges adni.

fagyaltripszek

Fagyaltripszek. Forrás: https://www.facebook.com/novenygyogyitas/

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!