Metszés utáni sebkezelés

A metszés utáni szakszerű sebkezelés nem csak a gyümölcsfákon, hanem minden fás növényen fontos metszést kiegészítő eljárás.

Ajánljuk profi metszőeszközeinket, nem csak profiknak, hanem mindenkinek, aki kisebb fizikai erőfeszítéssel jó munkát szeretne végezni. A termékek a Kertlap Kertészet Webáruházban vásárolhatók meg.

fűrészelés

A fűrészelés, ágvágás sebet okoz a fán.

Mikor kell sebkezelést végezni?

Minden egyes fa megmetszése után azonnal végezd el ötforintos érménél nagyobb átmérőjű seb esetén. Ezek ugyanis kiterjedésük miatt nehezebben forradnak, mint a kisebbek. Mindenképpen kezelni kell a motorfűrésszel, kézi fűrésszel, és az ágvágó ollóval vágott gallyak, ágak sebeit.

seb körbefaragása kacorral

A sebet azért kell körbefaragni, hogy megszüntessük az érdes, tépett felületet, és elősegítsük a gyors sebgyógyulást.

Mi a sebkezelés célja?

–     lezárni a sebet a kórokozók és a kártevők elől

–     a seb szöveteinek gyógyítása

–     a sebforradás elősegítése

sebkezelés fagéllel

A fagél a kezelés helyén rugalmas, szellőző bevonatot képez. A frissen felkent fagél kék színű.

A fentiekből következik, hogy a jó sebkezelő anyag:

–     könnyen, hidegben is jól kenhető kenhető,

–     jól fedi a sebet,

–     az eső nem mossa le,

–     gyógyító, fertőtlenítő hatással is rendelkezik.

sebre száradt fagél

A fagél megszáradás után átlátszó, zárt bevonatot képez a seben.

Ha elmarad a sebkezelés

A sebkezelés elmaradása súlyos következményekkel járhat. A nyitott seb szélén nyitott kapura találnak a kártevők, gombák baktériumok.

A rovarok közül gyakori például a szitkárok megtelepedése a kéreg és a farész között. A kambiumot pusztítják, emiatt a sebforradás elmarad, a kéreg és a farész is pusztul, előbb-utóbb a megtámadott gally, ág elhal.

A kórokozók közül a nyitott sebeken keresztül látványosan fertőznek a nektriás ágpusztulást okozó gombák.  A sebek környékéről kiindulva a gombák elölik a kambiumot, a törzsön, vastagabb ágakon fekete elszíneződés látható. Az elhanyagolt fa néhány év múlva elhal.

elmaradt sebkezelés

A sebkezelés menete

Akármilyen jó szerszámmal metszünk, a seb szélén a kéreg kisebb-nagyobb mértékben mindig roncsolt. Különösen igaz ez a motorfűrésszel végzett vágási helyekről.

A sebek széleit simára kell vágni –lesimítás- éles késsel, metszőolló pengéjével, vagy kacorral. A munka során csak a kérget kell körbevágni, a farész lehetőleg maradjon épen.

A sebet ezután kell lekenni a sebzáró anyaggal. A gazdaboltokban többféle sebzáró kapható. A sebzárók szellőző, de vízlepergető felületet alkotnak, egyesek gombaölőszert is tartalmaznak.

Házikertben sokat lehet spórolni, ha a sebet beecseteled réz és kén tartalmú szer egy százalékos oldatával. Amikor a szer megszáradt, sötét olajfestéket kenj rá. Még egyszerűbb, ha fehér olajfestékbe keversz kevés rézszulfátot. A módszer hátránya, hogy a felület nem szellőzik. Ennek ellenére különösebb probléma nélkül alkalmazható házikerti körülmények között.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa