Tele kertem zsályával

A zsálya a természetes kertek elmaradhatatlan növénye. Nem csak virágjában díszít, hanem leveleivel is. Jól tűri a száraz, meszes talajt. Meleg és fénykedvelő. Gyógynövényként már évezredek óta hasznosítják.

Salvia nemzetség

Az egész Földön előforduló, de különösen a mediterrán területeket és Elő-Ázsiát benépesítő lágyszárúak vagy cserjék tartoznak az ajakosok (Lamiaceae) családjába sorolt Salvia nemzetségbe. A fajok száma mintegy 3200. Száruk négyszögletes, leveleik keresztben átellenesek. Ajakra hasonlító felépítésű, zigomorf (kétoldalian részarányos) virágaik levélhónalji álörvöket alkotnak (rövidszártagú bogernyős virágzat, amelyben a virágok az elágazó virágzati tengely szártagjainak megrövidülése következtében látszólag örvösen /körben/ helyezkednek el.). Virágtakarójuk körönként összeforrt. Felső ajkuk az alkotó sziromlevelek számának megfelelően két, az alsó pedig három cimpájú. Csészéjük gyakran kétajkú. Termésük 4 makkocskára hasadó. Illóolaj-tartalmuk miatt sok fajukat fűszer-, gyógy- vagy ipari növényként hasznosítják.

A Salvia patens Mexikó hegyein, a Salvia involucrata Közép-Amerikában, a ritkaságnak számító, skarlátvörös virágú Salvia heerii pedig Peruban található. Kalifornia igen gazdag Salvia fajokban. Sokuk hibridje kerti dísznövény. A leggyakrabban élénkvörös virágú paprikavirág (Salvia splendens) gyakori dísznövényünk. Löszpusztagyepeink jellemző növénye a Salvia pratensis. A legismertebb faj a nálunk csak termesztett orvosi zsálya (Salvia officinalis).

Paprikavirág

A Brazíliából származó paprikavirág (Salvia splendens) kertészeti fajtái nálunk is igen népszerűek, és öntözött közterületek, egynyári kiültetések elmaradhatatlan növénye. Balkonládába, edénybe is ültethetjük. Május második felében ültetjük végleges helyére, 20×20 cm-es térállásban. Levelei a paprikáéhoz hasonlóak, egész nyáron át viruló virágai pedig manapság már a tűzpiros virágú hagyományos fajtákon kívül sárga, fehér és lila színben is kaphatók. Az elnyílt virágokat lecsípve ösztönözzük újabb virágzára. Nedves, tápanyagban gazdag talajt, napos helyet kíván.paprikavirág

 Orvosi zsálya

Az mediterrán származású orvosi zsálya, erdélyi neve bárányláb (Salvia officinalis) 50-80 cm magas, mutatós évelő félcserje. Szára szürkésbarna, fás, idősebb korban elágazó. Levelei hosszúkásak, lándzsásak vagy megnyúlt tojásdadok. Az alsó levelek nyelesek, a felsők ülők. A levélszél csipkés. Összetett álörvökben álló, álfüzért alkotó virágzatának pártája liláskék, rózsaszín vagy fehér. A virágai május végétől július közepéig elborítják a növényt. Virágaiban csak két porzó van. Termése makkocska.

Az ókorban tartósításra használták, azonban hamar elterjedt a gyógyhatásai miatt is, erre utal  a “salvia” név is. Mint gyógynövény, hosszú és dicsőséges múltra tekint vissza. Már a régi időkben is nagyon fontos, univerzális gyógynövénynek tartották, azt gondolva, ha zsálya nő a kertben, semmilyen betegségtől sem kell tartani. Az ókori görög tályogos sebeket, kígyómarást gyógyítottak vele. A rómaiak fogkrém helyett is használták. A sok száz variáns néhány fajtáját kulináris célokra is használták. Még Nagy Károly is termesztette gyógynövénykertjében.

A levelük felhalmozódó illóolaj tartalma 1,0-2,5% , további hatóanyagai  gyanta, viasz, különböző savakat és ösztrogén hatású anyagokat tartalmaz. Az illóolaj fő komponense a mérgező tujon (30-50%), kámfor, cineol, borneol. A népgyógyászatban leginkább külsőleg, antimikrobiális, antivirális, antifungális, gyulladásgátló, aranyér ellen (ülőfürdő), aromaterápiában használják. Teáját, alkoholos kivonatát torok ill. szájöblítésre használják.  Szeszes kivonatát garatecsetelésre, fogkezelésre használják.

Az Aromax bőrfrissítő masszázsolaj készítéséhez, szájöblögetésre, a lehelet illatosítására ajánlja illóolaját. Az illóolaj nyákoldó, köptető, köhögéscsillapító, antimikrobiális, gyulladáscsökkentő, valamint izzadáscsökkentő főbb hatásokkal bír. Az illóolajat külsőleg légutak hurutos állapota, homlok- és arcüreg gyulladás, fogínygyulladás, fogágybetegség és rossz szájszag, valamint ízületi- és izomfájdalmak kezelésére használják bedörzsölőszerek, masszázs- és fürdőolajok, ill. szájápoló készítmények alkotórészeként. Az illóolaj belsőleges alkalmazása a magas tujontartalom miatt óvatosságot igényel, öngyógyításban nem ajánlott. Külsőleges, kozmetikai célú alkalmazásakor ezekkel a kedvezőtlen hatásokkal nem kell számolnunk. Az orvosi zsálya illóolaj enyhén toxikus, közepes mértékben bőrirritáló, nem bőrérzékenyítő és nem fototoxikus.

Illóolaj tartalma napfényes időben, a déli órákban legnagyobb, így ekkor ajánlott szedni.

A fűszer- és gyógynövényeket folyamatosan szüretelheted és száríthatod. Fűszernövények szárítása.

Salvia officinalis

Salvia officinalis

Zsálya tea

1 púpozott kanálnyi zsályát leforrázunk 2 dl vízzel, fél perc múlva leszűrjük. Naponta 2 csészényit kortyolgatunk el belőle. Hosszan tartó fogyasztása nem ajánlott!

Fűszerként így ajánlja a Fűszerkert a fogyasztását: A friss, zsenge hajtásvégeket, frissen szedett, szárított és fagyasztott leveleit sertés-, baromfi-, halhúsokhoz; paradicsomos és mindenféle zöldséges ételek ízesítésére. A zsenge tavaszi hajtások jól használhatók spagettihez és más, nem édes tésztákhoz. Zöld és színes levelű hajtásai tartósak, fűszercsokrokban, fűszerkoszorúkban nagyon mutatósak.

Orvosi zsálya gondozása

Származásából adódóan fényigényes, hőigényes, szárazságtűrő. A meszes talajt kedveli. A köves, sziklás, vékony termőrétegű területeken is jól terem. Állandó helyre vetésének optimális ideje október vége-november eleje. Palántázásának ideje szeptember vége-október eleje. Ha az ültetést követő évben a15-20 cm magas növényeket 10 cm-re visszavágjuk, erőteljes hajtásnövekedést, bokrosodást érünk el. A fűszerkert a dugványozást júniusban ajánlja. Forrás: Gyógy- és aromanövények, szerk. Bernáth Jenő.

Kertészeteinkben tarka levelű, zöld levelű, bordós levelű, különböző virágszínű zsályaváltozatok is kaphatók. Ezek a zsályák 40-50 cm magasra nőnek, júniustól augusztusig virágoznak. Vágóvirágnak is alkalmasak. Nagyon jó méhlegelők. Kifejezetten napos, száraz fekvést igényelnek. Jó vízáteresztő, humuszban gazdag talajban fejlődnek legjobban. Sziklakertekbe, napos rézsűkbe, évelőágyakba, és konténeres termesztésre ajánlott.

Nagy felületek beültetésére, szegélynövénynek alkalmas. Természethű kertekbe is javasolt. Kőedényekbe, balkonládákba is ültethető. Virág nélkül is díszít.

A fél méter magas lándzsás levelű, majdnem ülő virágú Salvia officinalis subs. lavandulifolia az Ibériai félszigeten honos. Kedvelt kertészeti növény. Kompakt megjelenésével és izgalmas levélszíne illetve illatos levelei miatt kedvelik. Tömegesen remekül díszít. Virágzás után Visszavágva ősszel ismét virágzik. Virágágyba, szegélynek, konténerbe kiváló.

A Krim félszigeten és Kis-Ázsia hegyvidékein él a rövid levélnyelű, hosszabb virágszárú Salvia officinalis subs minor. Nagyrészt ebből az aljfajból származnak a Ausztriában, Észak-Németországban termesztett fajták. Innen származtatják a kertészeti céllal termesztett, 80 cm magasra növő fehér (albiflora) és piros virágú (rubriflora) formákat.

A Salvia officinalis subs major méretei nagyobbak, a levelek szív alakúak, a virágok tömött fürtökben állnak. A 40-60 cm magas violakék virágú, f. crispa fajta a kertészetek egyik kedvelt növénye. A levelei kissé szélesebbek és sűrűbben növők mint az alapváltozaté, a levelek széle fogazott.  Az alfajok között számos átmeneti alak fordul elő.

További kedvel változatok a Salvia officinalis ‘Tricolor’, Salvia officinalis ‘Icterina’, Salvia officinalis ‘Purpurea’

Muskotályzsálya

muskotályzsálya

Muskotályzsálya

A szintén a mediterráneumból származó, társnövényként a kaporral márciusban vethető muskotályzsálya (Salvia sclarea) gyógyászatban felhasznált drogja a virágokból kinyert illóolaj. Illóolaj tartalma a hajnali órákban a legmagasabb. A vadászati tilalom és az ámbra magas beszerzési ára miatt a kutatók másfelé fordultak hasonló anyag után kutatva. Ily került a képbe a muskotályzsálya, amelynek ámbrára emlékeztető illatú illóolaját próbálják felhasználni az ámbra helyettesítésére. A további részletek itt olvashatók: Ámbra kontra zsálya

Mezei zsálya

A mezei zsálya (Salvia pratensis) 30–60 cm magas évelő. A szár felső része, a murvák és csészék mirígyesek. Tőlevelei rózsában állnak. Illatos, sötétkék virágai hatosával örvösen állnak, ritkán rózsaszínűek v. fehérek.

Mészben gazdag talajon, száraz napos helyeken, réteken, utak mentén, cserjésekben fordul elő. Felhasználása levelei bor sör húsok és halak fűszerezésére frissen vagy szárítva. mint Felhasználható:  a virágos hajtás, főbb hatóanyaga: ursolsav, 0,2% kávésav, főbb alkalmazása: belsőleg antimikrobiális, gyulladásgátló, bélhurut, hasmenés, hurutos megfázás, külsőleg nyálkahártya gyulladás (öblögetés), izzadásgátló,aranyér (gyógyfürdő), a gyökér és virág a népi használatban kártevőirtó! (Forrás Dr. Szabó László Gy. , Gyógynövények és élelmiszernövények A-tól Z-ig, Melius Alapítvány)

Salvia pratensis

Salvia pratensis

Több fajtáját virágos dísznövényként termesztik. 2014-ben a német Jelitto Seeds mutatja be a mezei zsálya (Salvia pratensis) balett sorozatának ‘Sky Dance‘ márkanevű legújabb tagját. A június-júliusban nyíló, tömött virágfejek halványkékek. Az elnyílt virágok kicsípését követően szeptember-októberben másodvirágzásában is gyönyörködhetünk. Ha visszavágjuk jobban bokrosodik. A balett sorozat további tagjai a halvány rózsaszín virágú  ’Rose Rhapsody’ pale pink shades, a hófehér ’Swan Lake’, a sötétrózsaszín ’Sweet Esmeralda’ és az ibolyakék ’Twilight Serenade’. A sorozat tagjai kiváló méhlegelők és vágott virágként is kedveltek, hangsúlyozza a Jelitto.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Növényszárító háló

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa