Mi legyen ősszel a paradicsommal?

Mit kezdjünk ősszel a maradék paradicsomokkal? Lehet-e érlelni a paradicsomot? Zölden fogyasztható-e? Megpróbáltunk válaszokat adni ezekre a kérdésekre.

Mit tegyünk a növényen maradt éppen piruló vagy zöld paradicsomokkal?

Leszedjük-e a paradicsomot vagy nem?

Ha már fagy fenyeget, akár zöld a paradicsom, akár nem, le kell szedni. Ha a paradicsomok elérték a normál méretüket, egyet vágjunk ketté, és vizsgáljuk meg a magvakat. Ha kis géles cseppecskével vannak beburkolva, az állapota alapján megfelel az érlelésre. Ha ezt nem látjuk, a paradicsomot használjuk fel zölden.

paradicsom ősszel

Jól látszik, hogy a paradicsomok már nehezen érnek be, rosszul fejlődnek, a növényen már kiütköznek a gombabetegség tünetei.

Ha nincs fagyveszély, és úgy döntünk, hogy megpróbáljuk a szabadban beérlelni a már félig piros paradicsomainkat, csomagoljuk buborékfóliába a terméses növényt, hogy így kapja meg az utolsó „lökést” a beéréshez. Megér egy kísérletet az is, hogy a gyökerestől kiásott paradicsomnövényt fejjel lefelé függesztve tároljuk, reménykedve, hogy a paradicsomok beérnek. Ez főleg akkor jöhet szóba, ha mindenképpen ki akarjuk tisztítani az ágyást, mert előkészítjük a talajt például a tél alá vetéshez. Az eljárás lényege, hogy a gyökérzetről lerázzuk a talajt, de akár le is vághatjuk, és levegős, fagymentes helyen felfüggesztjük a növényeket. Egyesek a leveleket is levágják a növényről.

Paradicsom érlelés

A legrosszabb ötlet, ha a levágott zöldparadicsomot a hűtőben tároljuk. 10 fok alatt már drámai gyorsasággal bomlanak a paradicsom aromaanyagai. Ha a kifejlett, de zöld színű bogyót 13 és 18°C között tároljuk 90% relatív páratartalom mellett, nem következik be a hidegkárosodás, és lassan kialakul a jellemző szín is.

Az érési folyamatok barátja az etilén. Az érő gyümölcsök által termelődő etilén, és segítik az érést, így a paradicsom érését is. Helyezzük az átválogatott, ép, betegségmentes paradicsomokat papírzacskóba, kartondobozba, vagy akár egy faszekrény fiókjába. Tegyünk közéjük egy érett almát vagy banánt. Ellenőrizzük az érést folyamatosan. Azt fogjuk észrevenni, hogy a paradicsomok néhány hét alatt beérnek.

Megsúgjuk, hogy sokszor beérik a paradicsom mindenféle hókuszpókusz nélkül is, a szobahőmérsékleten tárolják.

Paradicsom tárolás

Goliath paradicsom

Goliath paradicsom

Ne feledjük, hogy egyes vastag héjú tájfajták tárolásra is alkalmasak. Pl. a bolgárkertészek által létrehozott Góliát paradicsom. Új fajták közül jól tárolható az indigókék Indigo Rose. A tároláshoz kissé párás, de feltétlenül levegős helyre van szükség. A tárolás ideális hőmérséklete 8-10 fok. Ha a feltételek nem a legideálisabbak, akkor is tovább tudjuk tárolni a paradicsomokat. Cikk ajánlat: paradicsom tájfajták.

Kertlap Kertészeti Webáruház kínálja heirloom paradicsomfajtákat paradicsommagjait!

Zöldparadicsom

zöld paradicsom

A zöldparadicsom is felhasználható gasztronómiai céllal. A paradicsom nitrogén tartalmú szteroid glikoalkaloidjai tartalma a növényt védi kártevőktől sőt a kórokozóktól is. Ezért szoktak biológiai védekezésben pl. paradicsom levélkivonatos permetezést is alkalmazni. A zöldparadicsom glikoalkaloidjai a tomatin, tomatidin és MK-0773. A jó hír, hogy a zöldparadicsom nem mérgező, illetve csak nagyon sok zöldparadicsom fogyasztás okozhatna mérgezési tüneteket! Sőt tomatin tartalma az időskori izomsorvadás egyik lehetséges gyógyszerjelöltje, és képes a bélráksejtek elpusztítására.

Receptek Kiskert rajongóktól:

Ugyan úgy kell eltenni , mint a csemege uborkát! Én mindig felforralom a vizet , ezzel sterilizálom is ! Én egy liter vízhez egy merőkanál cukrot , egy merőkanál 10%-os ecetet egy evőkanál sót , egy evőkanál savanyúság tartósítóval (fűszermagvak) felforralom. Az ép és megmosott zöld paradicsomot 3-5l-es üvegekbe rakjuk , közé néhány erős paprikát ! Rámerjük a forró levet , az üveget ne rakjuk hideg anyagra , mert szétreped ! Ezután a hibátlan tetővel lezárjuk az üveget! Én mindig megfordítom fejjel lefelé ,hogy meggyőződjek arról kifolyik-e a lé! Nekem még nem romlott meg soha! A befőttet is hasonlóan rakom el , csak cukorral.

Egy másik recept: Egy 7 dl-es üvegbe:1 teás kanál só, 2 evőkanál kristálycukor. 3 cl. ecet, víz, kevés nátriumbenzoát. Én 2-3 darabra vágtam, almapaprikát vagy erős paprikát raktam közbe. Végül dunsztoltam.

Jutka mama, a Biokertész Tanfolyam és Biokertész Nap szakembere videón is elmeséli. Vonatkozó honlap: biokiskertem.huhttps://biokertesz-tanfolyam.hu/

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

faöntöző zsák