Kék nefelejcs, el ne felejts

A nefelejcs a tavasz egyik kedvelt virága. A magyar nóták kedvelt szereplője. A monda szerint a Kisjézus kiöntött mosdóvizéből a nefelejcsek nőttek.Virágaival a húsvéti asztalt díszítheted.

nefelecs virágzat

A nefelejcs nemzetség

A borágófélék (Boraginaceae) családjába tartozó nefelejcs (Myosotis) nemzetség mintegy 100 fajt számlál egynyári kétnyári és évelő fajokkal. Két fő elterjedési területe Nyugat-Eurázsia és Újzéland.

Nálunk termő fajok az egynyári Parlagi nefelejcs (M. arvensis), a kétnyári kerti nefelejcs (Myosotis sylvatica) az évelő  mocsári nefelejcs (M. palustris), az egynyári borzas nefelejcs (M. ramosissima), az apró nefelejcs (M. stricta).

A nefelejcs nevet Benkő József botanikustól (1740-1814) kapta és a nemzeti romantika korában elsősorban Tompa Mihály virágregéivel terjedt el, vált népszerűvé.

Mintha volna a liget könyűje,
Tiszta gyönggyel ömlik a patak;
Partjain az ifju nefelejcsek
Bokrosával felvirítanak…
Tompa Mihály: Nefelejcs

nefelejcs kerti út mellett

 Ismerd meg a kerti nefelejcset!

A kerti nefelejcs (Myosotis sylvatica) rövid tenyészidejű kétnyári növény. A kétnyári növények két nyarat érnek meg. Az első évben magvaik kicsíráznak, a növények növekednek, esetleg bimbót fejlesztenek. A második évben virágot fejlesztenek, magot érlelnek majd elpusztulnak. Kék virágai miatt kedvelt, tavasszal nyíló, alacsony, 10-18 cm magas. Levelei lándzsásak, szőrözöttek. Rövid, elágazó száron hozza 3-8 mm-es virágait. hegyi erdőkben hazánk északi és nyugati vidékein vadon terem. Fehér, rózsaszín és kék kertészeti változatai kaphatók.

A kerti nefelejcs környezeti igényei és gondozása

Napra, félárnyékba való. Humuszos tápdús kerti talajt, szárazabb idő esetén bőséges öntözést igényel. Legszebben hűvösebb időben virágzik.

Májustól szeptemberig vesd szabadföldbe napos-félárnyékos helyre, jó kerti talajba.. A vetést ne takard, a csírázáshoz fényre van szüksége. Kelésig erősen árnyékoljuk és tartsuk állandóan nyirkosan. Mivel kétnyári növényről van szó, a palánták csak a következő év tavaszán fognak virágozni. Minden esetben 15 cm-es tőtávolságra ültesd szét a palántákat. Nagyon hideg teleken érdemes fenyőgallyal vagy mulccsal takarni. Vagy szeptemberben vesd el palántának. Télen ajánlott mérsékelten takarni. Végleges helyére márciusban ültetheted, 15x15cm sor-tőtávolságra. Egy másik lehetőség, hogy augusztusban veted palántának, és szeptemberben már állandó helyére kerülhet. A téli takarásáról ne feledkezz meg. A megvásárolt palántákat azonnal ültesd ki.

nefelejcs-tulipán

Sajnos a nefelejcs tavasz végén, nyár elején elnyílik és utána maga a növény is elhal, épp ezért érdemes a virágzás végén a magokat kirázni oda ahová jövőre szeretnénk a nefelejcset telepíteni majd az anyanövényt felszedni és helyébe nyári fajokat telepíteni. Virágoskertbe ültessünk leghátra margarétát elé íriszt, az elé nyuszi fület, utána piros tulipánt, nefelejcset. Jól társítható Százszorszéppel, Árvácskával vagy a tavaszi hagymásokkal is.

Felhasználása igen sokoldalú. Remek talajtakaró vagy szegélynövény. Fajtától, időjárástól függően május-június elejére elvirágzik, helyére egynyári virágokat ültessünk.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!