Harang nélküli harangláb


Azt kérdezed, hogy miért lesz a hobbikertészek nagy része haranglábfüggő, és gyűjti elszántan a harangláb hibrideket?  Mert a természetes kertekből nem maradhat ki, mert önvető, és szinte gondozás nélkül is virít májustól június végéig.

harangláb lejtőn

Harangláb nemzetség

A tudományos kutatások eredményei arra engednek következtetni, hogy Kelet-Európából és Közép Ázsiából származik a boglárka félék (Rannunculaceae) családjába tartozó harangláb nemzetség. DNS analízisek bizonyítják, hogy Európában két, Ázsiában egy ősi fajból alakult az összes többi faj. A nemzetség ma mintegy 70 fajt számlál. A beporzást végző rovarokat vonzó nektárja sarkantyú alakú képződményekben termelődik. A virágszerkezet jellegzetes: Az öt csészelevél sziromszerű, öt sziromlevele mézfejtővé alakult. A mézfejtők nektártartó sarkantyúban végződnek. A különböző fajok virágainak sarkantyúi a beporzó állatok szívószerveinek anatómiai felépítéséhez alkalmazkodtak.

A harangláb magyar elnevezése az etimológiai szótár szerint az egész növény alakjára utal. De ez csak egyike többi izgalmas nevének, ilyenek a Melius által adományozott cámolyfű, az ágakon ülő galambokra emlékeztető kinézet miatt kapott galambvirág név, a hangfestő gamó elnevezés pedig feltehetően a kampó szóból eredeztethető. A kevésbé romantikus giliszta fű elnevezés népgyógyászai felhasználására utal, amennyiben féregűző hatást tulajdonítottak neki.

Közönséges harangláb bemutatása és gondozása

A hazánkban beszerezhető, termesztett őshonos évelők között törvényileg védett fajokat is előfordulnak, amelyek közül kereskedelmi forgalomban mintegy 40 faj kapható. Ezek közé tartozik a közönséges harangláb ( Aquilegia vulgaris) is. A 60-65 cm magas évelő bokrosan növekedik, hármasan összetett levelei az erdei borkóró (Thalictrum aquilegifolium) leveleihez hasonlók. Kerti változatainak virágai fehér, rózsaszín, illetve sötétlila színben pompáznak, egyszerű vagy telt változatban. A virágzási időszak májustól június végégi tart. Termése tüsző.

A közönséges harangláb félárnyékos helyen is szépen fejlődik, hibridjei a napsütötte helyeket jobban kedvelik. Mészkedvelő. Vízigénye közepes.

Ha egyszer elülteted, ne csodálkozz, ha évről évre egyre több harangláb jelenik meg, hiszen önvető. De tavasszal vagy elvirágzás után tőosztással is szaporíthatod.

Az alapfajt félárnyékba ültesd. Különösen meszes talajon és száraz meleg nyarakon ügyelj az árnyékolásra. Csoportosan ültetve a legmutatósabb. Feltűnő színű, nektárban gazdag virágai vonzzák a méheket és a hasznos rovarokat.

Aquilegia origami

Aquilegia origami

A népgyógyászat használta levél és szár főzetét (ennek során mérgező alkaloidjai lebomlanak), különösen máj és epeuti rendellenességeket kezeltek vele, valamint sárgaság és krónikus bőrgyulladás kezelésére használták. Gyökérfőzetének féregűző hatást tulajdonítottak. A kutatók fenolsavakat, flavonoidokat találtak a föld feletti részekben és alkaloidokat a gyökerekben. Patkányokban ólommérgezés ellen találták hatékonynak a Kairói Egyetem tudósai. Házi alkalmazása tilos!

Lisztharmatra érzékeny.

Több színes szirmú harangláb faj és hibrid van forgalomban. Ilyen például a kertészetekben többfelé kapható japán harangláb (Aquilegia origami). Jól mutat más évelők társaságában, például a fotón látható bordó lombú tűzgyöngyvirág (Heuchera sp) mellett.

Forrás: termeszetvedelem.hu

Aquilegia Express: Columbine Natural History

Food and Chemical Toxicology 47 (2009) 2209–2215

harangláb 'Mc Kanas' hibrid Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!