Póréhagyma

A póréhagyma különösen télen ajánlott a hagymakedvelők figyelmébe. Enyhébb telű vidékeken évelő, nálunk azonban csak a téli fajták telelnek át biztonsággal. Friss fogyasztásra és szárítás céljára egyéves, magtermesztésre kétéves növényként termesztik.

A liliomfélék családjába tartozó hagyma nemzetség (Allium) tagja a póréhagyma, vadon nem fordul elő. Őse talán a Földközi-tenger keleti partvidékén honos nyári hagyma (Allium ampeloprasum var. porrum), amelyből a feltételezések szerint szelektálták a póréhagymát. Legnagyobb termőterületet Amerikában található. Nálunk először a bolgárkertészek termesztették. a 19. százsdban még párhagymaként emlegetik.

Évelő növény. A kissé megvastagodott szárrészből indulnak ki a bojtos gyökerek. hagymatestet nem fejleszt! Az egymással laza összeköttetésben lévő hagymagerezdek csak évek múltával alakulnak ki. Erőteljesen rögzítő gyökerei dúsan elágaznak, és szinte behálózzák a talajt 40-60 cm mélységben. Szemben a vöröshagyma hengeres leveleivel, a póréhagyma levele lapos, a tagolatlan levéllemezek bordázottak, szélességük fajra jellemző, a gyökérzet felé haladva ölelik egymást, üreges szárat képezve. A póréhagyma értékét a fehér szár hossza adja. A második évben fejlődő magszár 1 méter magasságú, a tőkocsány végén gömb alakú álernyőben fejlődnek a fehér vagy rózsaszínes leplű virágok. Három élű toktermésében fekete magvak fejlődnek.

A póréhagyma bioaktív anyagai jótékony hatást gyakorolnak az emberi szervezetre: S-alk(en)il-L-cisteine szulfoxidok (ACSOs), polifenolok, vitaminok és fruktánok (polimer fruktóz molekulák). Megfigyelték, hogy a póréhagyma csökkenti a rákbetegség kockázatát (prosztata-, mell-, vastagbél, gyomorrák). Kísérletek igazolták, hogy a teljes zölddel hűtőben tárolt hagymák megtartják bioaktív anyagaikat.

A nálunk legfontosabb termesztési változatú, hosszú tenyészidejű áttelelő pórék vastag szárúak, a levelük kékeszöld színű. Egész télen rendelkezésre állnak, körülményeink között január eleje és május közepe között fogyaszthatók. Nálunk leggyakrabban termesztett fajták:  Calmus, CollanaCarentan, Elefánt, Platina, Tétényi áttelelő.

A póréhagyma környezeti igénye

Míg a nyári, világosabb zöld fajtákat ősszel kell felszedni, míg a sötétzöld levelűek átvészelik a telet takarás nélkül is, és mínusz 10 fokig nem fagynak el. Meleg tűrők, de 10-15 fokon fejlődnek a legjobban. Fényigényesek, ezért ne ültessük köztes növényként nagy termetű növények társaságába! A jóízű pórék öntözött, jó vízgazdálkodású területről valók. A legnagyobb vízigényű hagymaféle. Kötött talajon rosszul fejlődik. Pangóvizes helyekre nem való. Laza, morzsalékos, vályogos kötöttségű, jól felmelegedő talajba ültessük.

póréhagyma termesztés

A póréhagyma termesztése

Helyrevetéssel a magvetés ideje március. A hosszú tenyészidejű póré fajták magvait palántához, a január végén vesd. A kétleveles palántákat április végén, május elején ültesd állandó helyére. Ha a palánták öregebbek, ültetés előtt a levélzetét metsszd vissza kb. 15 cm-re. A kiültetéshez a ceruzavastagságú, 20 cm-es palánták ajánlottak.

A növény szépen fejlődik, ha jól előkészített, érett szerves trágyával feltöltött talajba kerül. Ezért ősszel, ásás előtt fogass a talajba szerves trágyát (40-60 kg/10 négyzetméter). Kora tavasszal a gereblyézett földön jelölj ki sorokat egymástól 30 cm távolságba. 30-5 cm mély barázdákba vesd a magvakat, egymástól 1-2 cm-re. Kelés után, 2-3 leveles állapotban egyeld 10-15 cm távolságra.

A palántaneveléshez a megvetést úgy időzítsd, hogy a kiültetésre a magvetést követő 2-3 hónap múlva kerüljön sor. A palántákat addig tartsd hideg- vagy melegágyban. A palántaágy földje 20-25 cm mély legyen, amely biztosítja a megfelelő gyökérfejlődést. Áprilistól megkezdődhet a palánták kiültetése 30 cm sor- és 8-15 cm tőtávolságra. A palántákat mélyen ültesd úgy, hogy egyharmaduk látszódjék ki.

Másik módszer, hogy 15 cm mély és 7-8 cm széles barázdát Készítesz, és ebbe ülteted a palántákat úgy, hogy a barázda aljár 2,5 cm-es komposztréteget terítesz. Ahogy a palánták fejlődnek, júliustól töltsd fel a tövüket földdel, kb. háromhetente, így lehet szép, fehér szárrészt nevelni. De vigyázz, ne töltsd magasabbra annál a pontnál, ahol a levelek elválnak a szártól. Amikor a barázdát feltöltötted, kupacolj a szár köré szerves mulcsot. Így remek, halványított pszeudoszárat nyersz.

Az áttelelő póré termesztésben a palánták 1-1,5 hónap alatt felnevelhetők, és májusban már kiültethetők. A szedésre és a fogyasztásra egész télen, december és április között kerülhet sor .

Ültetheted a palántákat konténerbe is. A mélységről ne feledkezz meg. Válassz dézsát vagy teknőt. Úgy számolj, hogy minden póréra kb. 4 liter talaj jusson.  Jó minőségű komposzttal kevert, sztenderd virágföldet használhatsz. Annyira töltsd meg a konténert, hogy maradjon helye a feltöltögetésre.

póréhagyma szüret

A szezon folyamán rendszeresen kapálj, öntözz és júliustól rendszeresen töltögesd, kupacolj a már említett módon. A szezon felénél, kb. két és fél hónappal a kiültetést követően alkalmazhatsz szerves trágya terítést. Társíthatod a póréhagymát hagymával és zellerrel. Ha répával társítod, a hagyma segít távol tartani néhány rovarkártevőt.

A szedés fajtától függően augusztustól történhet. A nyári fajtákat a fagyok előtt fel kell szedni, a hosszú tenyészidejű fajták télire is kint maradhatnak. Ásóval vagy villával lazítsd meg a talajt, és húzd ki a talajból. Télen a póréhagymát az elbontott melegágy elemei között is tarthatod. Ha magot akarsz fogni, meg kell várni a második éveben a magérlelést. Egy tőről 2-3 évig ajánlott magot szedni. Több évig ne ültess ugyanoda.

Speciális kártevője nincs.

A Walesiek és a póréhagyma

A legenda szerint, amikor Cadwaladr walesi király a középkorban a szász hadsereggel harcolt, azt mondta katonáinak, hogy tegyenek póréhagymát a kalapjukba, hogy azonosítani tudják egymást a csatatéren. A póréhagyma azóta is Wales szimbóluma.

A póréhagymát olyan erősen kötik Waleshez, hogy II. Erzsébet királynő koronázási ruháján gyémántokkal tűzdelt hímzett póréhagyma szerepelt. Történt ez a tervező tiltakozása ellenére, akit felháborodott, hogy virág helyett zöldséget kellett hímezni a ruhába. A brit hadsereg tekintélyes walesi gárdája a mai napig póréhagyma-jelvényt visel ünnepi egyenruháján.

Wales- póréhagyma ünnep

Walesi iskolások, Szent Dávid nap, 1957

A walesiek minden év március elsején ünneplik Szent Dávid napját. Ezen a napon a hagyomány szerint póréhagymát viselnek. Az iskolás gyerekek versenyén, aki nyersen megeszi a legnagyobbnak ítélt hagymát, amit viselt, az lesz a győztes. A legenda szerint a walesiek a 16. században egy póréhagymaföldön vívtak csatát az angolokkal. Szent Dávid sugallatára úgy különböztették meg magukat az angoloktól, hogy póréhagymát tűztek a kalapjuk mellé. Az ütközetet véres és különös illatú csatában nyerték meg.

A póréhagyma konyha felhasználása

A póréhagyma sokoldalú, enyhe, hagymás ízű zöldség, és különféle gasztronómiai alkalmazásokban felhasználható, hogy finom és aromát adjon az ételeknek. Íme néhány általános módszer a póréhagyma konyhai felhasználásához:

helyezd a tiszta póréhagymát a vágódeszkára, és szeld le le a gyökereket és a leveles zöld tetejét. Ha keménynek látszó külső leveleket látsz, húzd le őket. Ha a receptben kisebb szeletekre van szükség, először hosszában vágd félbe vagy negyedbe a póréhagymát. Alternatív megoldásként, ha teljes, kör alakú szeletekre van szükséged, hagyd a hagymátt egészben.

Levesek és köretek

A póréhagyma a levesek és pörköltek klasszikus alapanyaga. Gyengéd édességet, és mély ízt adnak a húslevesekhez. A burgonyás póréhagyma leves népszerű és egyszerű példa. Adj póréhagymát a házi készítésű alapléhez, húsleveshez az extra íz érdekében. Jól használható csirke-, zöldség- vagy marhahúslevessel. Úgy tartják, hogy Néró császár naponta fogyasztott póréhagyma levest, mert azt gondolta, hogy az javítja az énekhangját.

Pirított póréhagyma

A pirított póréhagyma ízletes köret grillezett húsok vagy halak mellé. Édes ízük felerősödik, ha karamellizálják őket. Adhatod tésztaételekhez vagy rizottókhoz.

Rakott ételek és gratin

A póréhagyma jól használható rakott ételekben és gratinokban. Rétegezd őket más zöldségekkel, sajttal és tejszínnel, hogy gazdag és laktató zöldséges ételt kapj. A gratinírozás egy ételkészítési eljárás, amikor az edényben rétegesen felhalmozott nyers, vagy előfőzött hozzávalókat sajttal, zsemlemorzsával megszórják, vagy mártással, tojással, tejföllel, vajjal leöntik; majd magas hőfokon összesütik, miközben a felső réteget aranysárgára, pirosra pirítják, vagy barna kéreggé … Wikipédia

Saláták

A nyers póréhagymát vékonyra szeletelve keverd salátákba. Enyhe hagymaízt ad, anélkül, hogy túlságosan erősek lenne.

póréhagyma felszeletelése

Piték

A póréhagyma a piték kulcsfontosságú összetevője lehet. Keverd össze őket sajttal, tojással és fűszernövényekkel, hogy ízletes tölteléket kapjon.

Párolás

A párolt póréhagymából finom köret készül. Ha lassan párolod ízletes húslevesben vagy borban, fokozódik természetes édessége.

Töltelék

Használd a póréhagymát töltöttcsirkéhez, vagy vegetáriánus töltött ételek összetevőjeként.

A póréhagymával különféle receptekben való kísérletezés egyedi és ízletes hatást adhatsz ételeidnek.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Zöld Pajzs

Bactofil por