Szarkaláb

Ahány szarkaláb, annyiféle! No, ne a szem körüli ráncok sokféleségére gondoljunk, hanem azokra a növényekre, amelyeket szarkaláb névvel illet a magyar nyelv. És ezeket a növényeket mind szeretik is, ültetik is!

Persze a névazonosság mellett azért másképp is van közük egymáshoz, hiszen rokonok, mindnyájan boglárkafélék (Ranunculaceae) családjába, többségében a Consolida nemzetségbe tartoznak. Szarkalábak az alábbiak: Consolida regalis – Mezei szarkaláb; Consolida orientalis– Keleti szarkaláb;  Consolida ajacis–kerti szarkaláb; Delphinium × cultorum – Évelő szarkaláb.

Ezek a növények nem csak a nevükben, hanem a kinézetükben is hasonlítanak egymásra, de különböznek is egymástól. A Wikipedia így foglalja össze: A Consolida fajok virágzata lazább, ágas, szemben a Delphinium fajok tömöttebb fürtjeivel. A Consolida fajok termése egy tüsző, míg a Delphinium fajok több tüszővel rendelkeznek. Szemben a többnyire évelő Delphinium fajokkal, a Consolida fajok egynyáriak. A Consolida mindkét őshonos faja szántókon, vetésekben él. A mezei szarkaláb (C. regalis S. F. Gray) inkább a nyugati országrészben, míg a keleti szarkaláb (C. orientalis (J. Gay) Schrödinger) az Alföldön gyakori. Eurázsiában őshonos egynyári virág a Kerti Szarkaláb (Consolida ajacis), mely kedvelt dísznövény.

Az egynyári szarkaláb újraveti magát, előkertekben, utcafronton gyakran találkozhatunk vele. Az évelőt cserepekben és vágott virágnak szokták árusítani. Most ismerkedjünk meg Consolida nemzetség tagjaival kicsit közelebbről!

mezei szarkaláb

Mezei szarkaláb

Mezei szarkaláb és keleti szarkaláb

A Consolida elnevezés már utal a nemzetség fajainak (mezei szarkaláb, keleti szarkaláb) gyógynövényként való alkalmazására, hiszen a nemzetség latin neve, consolidate, az erősít, szilárdít igéből származik. Ugyanis a növényeket sebgyógyításra, vérzéscsillapításra használták az ókorban.

Nálunk mindkét faj gyomosít. Már, ha olyan helyen bukkannak elő, ahol nem kívánatosak. Egyébként gyógynövényként gyűjthető a virágzatuk. Manapság leginkább a keleti szarkaláb virágját gyűjtik. Hatóanyagaik, felhasználásuk hasonló. A két fajról részletes leírást olvasható a Bayer CropScience honlapján, ahol gyomnövényként tartják őket számon.

A szarkalábat belsőleg és külsőleg is széles körben alkalmazta a népgyógyászat. A virágkivonatot (forrázat) vizelethajtó, és kólika kezelésére is használták. A magvakból nyert tinktúrával vízkórt és asztmát gyógyítottal. Levelének présnedvét vérző aranyér gyógyítására használták. A magvak tinktúrájával fejtetű ellen dörzsölték be a hajas fejbőrt. Társnövényként hatékony levéltetű és tripsz ellen!

Manapság a virágzatot gyűjtik. A virágzat hatóanyagai erős hatású, diterpénvázas alkaloidok, antocianinok és flavonoidok. Alkaloidjai vérnyomáscsökkentő és légzőközpont-bénító hatással is rendelkeznek. A virág forrázata enyhe hashajtó, értágító. Homeopátiás készítmények alkotórésze. Házi felhasználása nem javasolt. Olvashatunk róla többek közt Bernáth Jenő: Gyógy- és aromanövények című könyvében.

Kerti szarkaláb

A 60-80 cm magas kerti szarkaláb (Consolida ajacis syn. Consolida ambiqua, Delphinium ajacis, Delphinium ambiguum) mediterrán eredetű, Rapaics (A Magyarság Virágai 1932.) szerint „a renaissance folyamán került az északibb kertekbe”. Osztott levelekkel borított, felfelé törekvő hajtásain laza fürtökben állnak jellegzetes sarkantyús virágai. Május végétől a nyár közepéig virágzik.  Sokféle kék, lila és rózsaszín virága egyszerű és telt virágú kerti hibridje van forgalomban.

kerti szarkaláb 'Giant Imperial'

kerti szarkaláb ‘Giant Imperial’

Kerti szarkaláb vetése

Vessük kora tavasszal, magvait takarjuk a mag vastagsága 4-szeresének megfelelő talajréteggel. Palántaneveléshez 6-8 héttel a kiültetése előtt vessük. A palántaneveléshez 12 fokos napi átlaghőmérséklet biztosítsunk.

Kerti szarkaláb kiültetése és gondozása

Egymástól 40-100 cm tőtávolságra ültessük fajtától függően. Napos helyre, jó vízvezetésű, kissé meszes talajba való. A száraz forró időszakot nem kedveli, ilyenkor öntözést kíván. Illetve gyakorlatilag ilyenkor már elvirágzik. A magasabb fajták támasztékot igényelnek.

Legfőbb kártevői a csigák, meztelen csigák. Lisztharmatra érzékeny. Vágott virágnak kiváló. Szegélyként, háttérnövényként ültessük.

A szarkaláb őszi másodvirágzása (remontálás) érdekében, a fővirágzás lezárultával, mintegy 20-30 cm-en vágjuk vissza a növényt és lássuk el gazdagon magas foszfor tartalmú műtrágyával.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!