A mustársaláta kis helyen, balkonon, edényben is nevelhető

Idén te is vess rendkívül egészséges mustársalátát, amely változatossá teheti az étlapod! Most terítéken a számtalan szín- és formaváltozatban termeszthető, ízletes aromájú, mégis könnyű és egészséges mustársaláta a Valeyrac Exotics kínálatából. 

Mustársaláta bemutatása

Az alapfaj a keresztesvirágúak (Cruciferae) családjába tartozó, kelet-ázsiai eredetű indiai mustár (Brassica juncea). További nevei: szareptai mustár, barna mustár, oroszrépa, indiai répa. Az ázsiai országokban fontos olajnövény. Elnevezése is utal rá, hogy magjaiból igen erős mustárt készítenek. Ezeken kívül fontos tápláléknövény is, pl. Kínában főzeléket készítenek a leveléért termesztett változatokból, amelyeket mustársalátának hívunk.

mustársaláta

Az egynyári  mustársaláták (Brassica juncea foliosa) 1,5-2 hónapos tenyészidejű, 20-40 cm magasra növő növények. Számos termesztett fajtájuk hatalmas forma- és színgazdagságot eredményez, mely segítségével akár a különféle ételtípusokhoz is megtalálhatjuk a megfelelő fajtánkat.

Fogyasztott részei a levelek, virágok. A levelek színe a halványzöldtől a bíborvörösig, alakjuk a szeldelttől a fodroslevelűn át a teltlevelű, akár töltenivaló fajtákig terjed. A Valeyrac Exoticsnál fellelhető fajtái: mizuna, vörös mizuna, wasabina, déli fodros óriás, thai, kínai, floridai, vörös óriás.

Mustársaláta gondozása

Érdemes félárnyékos helyen nevelni, mert ugyan kedveli a közvetlen napfényt is, a mi éghajlatunkra jellemző forró, száraz nyarakat nem viseli jól, hamar felmagzik, viszont a hűvösebb fekvésben hosszabb ideig biztosít friss leveleket. Öntözzük rendszeresen, mert a szárazság hatására erősen csípőssé válhat a levelek íze. Talajra nem különösebben igényes. Jó vízáteresztő, tápdús talajokban díszlik a legszebben.

vörös mustársaláta

Magról szaporítjuk helybevetéssel, a magokat 4-5 mm mélységbe vessük március végén – április elején a végleges helyére. Ideális tőtávolsága 10-15 cm. Cserépben, balkonládában is kiválóan tartható. Gyorsan fejlődik, és már zsenge állapotában is fogyasztható, így egész szezonban vethetjük, kivéve a nyári kánikulai időszakot.

Mire jó a mustársaláta?

Kalóriatartalma alacsony. Vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag. Rostokban gazdag. K-vitamin tartalma magas, ami kedvez a csontoknak és idegsejt védő hatású. Magas antioxidáns és indol tartalma a tumor sejtek szaporodását gátolja. B vitamin tartalma is említésre méltó. 100 g friss levél kb. 12 µg folsavat tartalmaz. Kitűnő C- és A vitamin forrás. Az ásványi anyagok közül említsük meg kalcium, vas, magnézium, kálium, cink, szelén és mangán tartalmát.

mustársaláta párolása

Mustársaláta felhasználása a konyhában

A friss zöld növényi részeket, virágrügyeket Ázsia szerte és Kelet-Európában is fogyasztják. Remek ízű levelei kiváló összetevői a különféle salátáknak, de szendvicsekben is ízletesek. A telt levelű változatokat töltike készítésére is használhatjuk. A dél- ázsiai konyha párolva, főzve is fogyasztja más levélzöldségekkel együtt, például spenóttal, görögszénával. Erős, borsos aromájához jól illik a paradicsom, fokhagyma, vöröshagyma. Kínálhatjuk sonkához, sertéssülthöz, angolszalonnához. Jól mutat és ízesít a házi hamburgerben.

Nálunk beszerezhető a Valeyrac Exotics kínálatából.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Zöld Pajzs

Bactofil por