Paradicsom magfogás

Meg akarsz őrizni egy ízletes paradicsomfajtát, amelynek még esetleg a nevét sem tudod? Itt a lehetőség, hogy elsajátítsd a paradicsom magfogás technikáját, és megőrizd a kedvenc fajtáid génállományát – vagy legalábbis annak egy részét!

ökörszív paradicsom

Milyen paradicsomok magját érdemes gyűjteni?

A szupermarketekben, élelmiszerboltokban árult paradicsomok általában hibrid fajták.
Az emberi beavatkozásra két különböző fajta keresztezésével létrejött hibrid fajta azonban sajnos nem alkalmas magfogásra, mert az ezekből a magokból kikelt utódok tulajdonságai eltérhetnek a szülőkétől, az állomány nem lesz egyöntetű, az ősök tulajdonságai véletlenszerűen jelennek meg.
Persze a hibrid fajtákból kinyert magok elvetésével is próbálkozhatunk, de a végeredmény egyáltalán nem garantált: előfordulhat, hogy alacsony hozamú, eltérő méretű, kinézetű és minőségű paradicsomokat teremnek majd.

Tehát ha az előzőhöz hasonló növényt szeretnél, változatlan tulajdonságokkal, “heirloom” fajtákkal próbálkozz!

A heirloom fajták (örökségfajták, tájfajták) egy adott földrajzi helyről, vagy nemesítőtől származó, a legjobb tulajdonságú növényekről válogatott termések magjairól nevelt növények. Ezzel az úgynevezett szelekciós módszerrel tartják fenn és javítják a fajta tulajdonságait.
Heirloom típusú paradicsom a piacokon is gyakran fellelhető, leginkább őstermelők pultjain, de lehet, hogy már korábban te is vásároltál heirloom paradicsommagokat kertészetekben, kiskereskedőknél, webáruházakban (ha hibrid magokat vásároltál, az a csomagoláson fel kellett hogy legyen tüntetve: F1, hibrid). A heirloom fajták többsége folyton növő, bogyójuk változatos alakú és színű, ízletes.

Habár a paradicsom alapvetően önbeporzó növény, előfordulhat rovarok, vagy szél általi keresztbeporzás is. A virág struktúrája fajtánként eltérő, ezért fajtánként eltérő eséllyel történhet keresztbeporzás is, amennyiben különböző típusú heirloom növényeket ültetünk közel egymáshoz.
Tehát ha biztosan akarod tudni, hogy a paradicsomodból kinyert magok majd a szülők tulajdonságait öröklik, kerüld, hogy a különböző fajták túl közel kerüljenek egymáshoz, ültesd őket egymástól távol, így elkerülheted a véletlenszerű természetes hibridek megjelenését!

Hogyan gyűjts paradicsommagot?

Szedd le a legkívánatosabb paradicsomot a legegészségesebb növényről.
Vágd félbe a paradicsomot, és kanalazd ki a magvakat, amelyek a kocsonyás paradicsomhúsban ülnek.
A magvakat tedd pohárba, és önts rá vizet.

Fedd le a pohár száját papírszalvétával, és rögzítsd le befőttes gumival. Így lefedve a levegő átjárását biztosítod, ugyanakkor távol tudod tartani a rovarokat, és a port is. Tedd melegre, például a konyhakredenc tetejére.

Néhány nap múlva beindul az erjedés, amelynek során a csírázás gátló anyagok lebomlanak.
A víz felszínét hamarosan penész borítja, az edény aljáról buborékok szállnak fel.
A magvak a pohár fenekére süllyednek, míg a gyümölcshús, és néhány mag feljön a víz tetejére.
Ezek a csíra és sziklevél nélküli úgynevezett léha magvak, amelyekre nincs szükségünk. Ne várjunk tovább, mert a magvak csírázásnak indulhatnak.

Nagyatádi paradicsom

Nagyatádi Paprika alakú paradicsom. Fotó: elotisza.hu.

Ekkor öntsd el a vizet, a benne úszó maradványokkal együtt, és a penészréteggel együtt.
A magvakat többször jól öblítsd át, majd öntsd szitaszűrőbe, és mosd át folyóvízzel.
Végül a magvakat rázd ki papírtányérra vagy papírtálcára egy rétegben, hogy száradjanak.
Ne használj hajszárítót, vagy egyéb melegítőeszközt! A papírtörölköző vagy szalvéta azért nem jó, mert a magvak hozzáragadnak.
A magvakat naponta rázogasd meg, hogy segítsd a további száradást, és meggátold a magvak összeragadását. Ha sok magot gyűjtöttél, használj több tálcát, így biztosítva a sikeres szárítást. Amikor már megszáradtak, öntsd papírzacskóba, és tedd száraz, hűvös helyre.
Pl. fűtetlen verandára, garázsba. Itt várd meg a tél elmúltát, amikor is hozzáláthatsz a vetéshez. Ne feledd a zacskót felcímkézni és dátumozni!

Cikk ajánlat: Mag gyűjtésF1 hibridekAz F1 hibridek néhány alternatívája

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Zöld Pajzs

Bactofil por