Paradicsom magfogás

Ha meg akarsz őrizni egy régi, ízletes paradicsomfajtát, amelynek még esetleg a nevét sem tudod? Itt a lehetőség, hogy elmentsd a magvakat, amelyeket jövőre elvetsz a kertünkbe, abban a reményben, hogy újból megízlelheted a semmihez sem fogható zamatú csemegét.

A Kertlap Kertészeti Webáruház kínálja különleges paradicsommagjait!

ökörszív paradicsom

Hogy gyűjts paradicsommagot?

Szedd le a legkívánatosabb paradicsomot a legegészségesebb növényről. Vágd félbe a paradicsomot, és kanalazd ki a magvakat, amelyek a kocsonyás paradicsomhúsban ülnek. A magvakat tedd pohárba, és önts rá vizet.

Fedd le a pohár száját papírszalvétával, és rögzítsd le befőttes gumival. Így lefedve a levegő átjárását biztosítod, ugyanakkor távol tudod tartani a rovarokat, és a port is. Tedd melegre, például a konyhakredenc tetejére.

Néhány nap múlva beindul az erjedés, amelynek során a csírázás gátló anyagok lebomlanak. A víz felszínét hamarosan penész borítja, az edény aljáról buborékok szállnak fel. A magvak a pohár fenekére süllyednek, míg a gyümölcshús, és néhány mag feljön a víz tetejére. Ezek a csíra és sziklevél nélküli úgynevezett léha magvak, amelyekre nincs szükségünk. Ne várjunk tovább, mert a magvak csírázásnak indulhatnak.

Nagyatádi paradicsom

Nagyatádi Paprika alakú paradicsom. Fotó: elotisza.hu.

Ekkor öntsd el a vizet, a benne úszó maradványokkal együtt, és a penészréteggel együtt. A magvakat többször jól öblítsd át, majd öntsd szitaszűrőbe, és mosd át folyóvízzel. Végül a magvakat rázd ki papírtányérra vagy papírtálcára egy rétegben, hogy száradjanak. Ne használj hajszárítót, vagy egyéb melegítőeszközt! A papírtörölköző vagy szalvéta azért nem jó, mert a magvak hozzáragadnak. A magvakat naponta rázogasd meg, hogy segítsd a további száradást, és meggátold a magvak összeragadását. Ha sok magot gyűjtöttél, használj több tálcát, így biztosítva a sikeres szárítást. Amikor már megszáradtak, öntsd papírzacskóba, és tedd száraz, hűvös helyre. Pl. fűtetlen verandára, garázsba. Itt várd meg a tél elmúltát, amikor is hozzáláthatsz a vetéshez. Ne feledd a zacskót felcímkézni és dátumozni.

Akkor fogsz megfelelő utódokhoz jutni, ha újravetés után a szülő növény tulajdonságai változatlanul jelennek meg. Az ilyen fajták az úgynevezett genetikailag stabil heirloom fajták.Többségük folyton növő, bogyójuk változatos alakú, ízletes.

Cikk ajánlat: Mag gyűjtés

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás