A jázminként is emlegetett jezsámen

Sokan jázminként emlegetik a jezsáment.  Bár nincsenek rokonságban, de virágaik illata hasonlít. Sokat kibír, illatos, mutatós virágai májustól legalább június közepéig nyílnak.

jezsámen

A hortenziafélék családja (Hydrangeaceae) tartozó jezsámen nemzetség fajai könnyen hibridizálódnak egymással, és rendszertani besorolásuk sokszor nehézségekbe ütközik. Illatos virágú cserjék tartoznak ide. Néhány faja örökzöld. A levelek átellenesen állnak, a virágzat végálló fürt. Fajai Itáliától a Kaukázusig, a Himalája lejtőin és Japánban is honos, a Csendes óceánon át Amerika szerte elterjedtek Észak-Amerikától Mexikóig.

A jezsámen (Philadelphus coronarius) Európában honos. 2-3 méter magasra nő. Levelei egyszerűek, ép szélűek, gyengén fogazottak. Fehér, illatos, fürtben álló virágai június végén, július elején nyílnak. Apró tokterméseiben még apróbb magvakat találsz. Idővel a cserje felnyurgul és koronája szétesik.

100 éve élte virágkorát, legalábbis a kedveltségét illetően.  Intenzíven nemesítésének köszönhetően, sok, gyakran ismeretlen hibridjével lehet találkozni magánkertekben, parkokba.

Ha zöld és tiszta akarsz lenni egyszerre, nevelj saját szappant! Ilyen a jezsámen is. Érdekesség, hogy a leveleket összetörve és vízzel keverve magas szaponin tartalma miatt jól habzik. A leveleket, vagy a virágok nedvesen kézbe véve ugyanúgy használhatók, mint a szappan. Bár az olajat nem oldja le a hámfelületről. A levelek bútortisztítóként is használhatók.

A virágjából kinyert illóolajat a parfümipar használja fel. Szárított virágát pot pourriba teszik.

Napra, félárnyékba való, vízigénye közepes. Talajban nem válogat, silány talajon is megél. Az enyhén szikes talajt és a közepes levegő és talajszennyezést is elviseli. Az átültetést sem sínyli meg. Azonban csak akkor ilyen ellenálló, ha már jól megeredt.

Ha visszavágod bármilyen magasságban, ara számíts, hogy nagyon sok hajtása tör elő. Ennek ellenére ajánlott kordában tartani. Ennek ideje közvetlenül a virágzás után van. 3 év alatt a teljes bokrot megifjíthatod, ha egy szezonban a hajtások harmadát vágod vissza 30-40 cm magasságig, egy kifelé néző rügyre.  A metszéssel belülről haladj kifelé. Az utolsó évben következhetnek a külső ágak. A gyökérhajtásokat is távolítsd el, ha nem akarod, hogy a bokor túlságosan szétterjedjen.

jezsámen

Szoliterként, foltokba ültetheted, nyírott sövényként is nevelheted. Parkokban gyakran találkozhatsz vele. Tömbházak belső udvarába is ajánlott.

A jezsámen hajtásdugványról, félfás-, fás dugványról, gyökérhajtásról, osztással és bujtással is szaporítható. A fás dugványok ősszel vagy kora tavasszal szedhetők. A gyökerezést gyökereztető hormon segítheti. A nyár közepén begyűjtött félfás dugványokat párás környezetben kell gyökereztetni. A gyökereztetés hidegágyban is végezhető. A barnára érett termést akkor kell begyűjteni, amikor kezd felnyílni. A termés kiszáradása után a magvak kiszedhetők. A jezsámen magvai a felszínre vethetők.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!