Télálló fukszia

Még szeptemberben és októberben is gyönyörködhetünk a télálló fuksziák virágjában.

A télálló fukszia botanikája

A ligetszépefélék családja – Onagraceae

650 fajuk található a mérsékelt és a szubtrópusi övben. Többségük lágyszárú. A fukszia nemzetség is ide tartozik. A fuksziákról itt olvashat!

Neve etimológiai eredete

A Fuchsia nemzetségnevet Leonard Fuchs 16. századi német botanikus után kapta. Második neve arra utal, hogy a Magellán-szorosnál bukkantak rá.

A növény leírása

A télálló fukszia (Fuchsia magellanica) 1-2 m magas bokorrá is fejlődhet. Formája, termete feltörő, majd széthajló ágazatú kis cserje. Hajtásai nagyon vékonyak, kissé törékenyek. Levelei viszonylag kicsik, pirosas nyelűek, szélük fogazott. A virágok aprók, színesek, lecsüngők. A csészelevelek pirosak, a szirmok bíbor színűek. Augusztustól októberig virágzik! Termése bogyó.

télálló fukszia

A télálló fukszia környezeti igénye

A fukszia a nem túl szeles, árnyékos helyet, a tápanyagban gazdag, viszonylag savanyú talajt kedveli, amely soha nem szárad ki.  Tűző napon nem érzi jól magát. Árnyékos-félárnyékos helyre való.

Bár a neve télálló, csak mérsékelten fagytűrő. Mély termőrétegű, középkötött, jó vízgazdálkodású, gyengén savanyú talajba való. Mutatós bokrai szegélyként érvényesülnek a legjobban.

május végén, június elején ültessük 60×60 cm-es ültetőgödörbe, talajához keverjünk bőségesen komposztot. Ültetés után rendesen locsoljuk be. Nitrogénben gazdag komplex műtrágyát tehetünk az öntözővízbe. Ha már megjelentek a virágrügyek, használjunk magas kálium tartalmú komplexeket. Egész nyáron virágzik, ősszel elhullajtja a leveleit. Télen takarni kell. Például gyékénnyel takarhatjuk, tövébe avart, és forgácsot a tetejére fóliát tehetünk. Így is tavaszra szinte tövig elfagyhat. De májusra  már 50 cm, és elkezd virágozni. Metszése a tél elmúltával szükséges, formázása pedig zöldmetszésével lehetséges. Szaporítása üveg vagy fólia alatti nyári zölddugványozással történhet.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Jelentkezz Kiskert előadás sorozatra