Télálló fukszia

Egész nyáron, de még szeptemberben és októberben is gyönyörködhetünk a télálló fuksziák virágjában.

A télálló fukszia botanikája

A ligetszépefélék családja – Onagraceae

650 fajuk található a mérsékelt és a szubtrópusi övben. Többségük lágyszárú. A fukszia nemzetség is ide tartozik.

Neve etimológiai eredete

A Fuchsia nemzetségnevet Leonard Fuchs 16. századi német botanikus után kapta. Második neve arra utal, hogy a Magellán-szorosnál bukkantak rá.

A növény leírása

A télálló fukszia (Fuchsia magellanica) 1-2 m magas bokorrá is fejlődhet. Formája, termete feltörő, majd széthajló ágazatú kis cserje. Hajtásai nagyon vékonyak, kissé törékenyek. Levelei viszonylag kicsik, pirosas nyelűek, szélük fogazott. A virágok aprók, színesek, lecsüngők. A csészelevelek pirosak, a szirmok bíbor színűek. Augusztustól októberig virágzik! Termése bogyó.

fukszia a kertben

A télálló fukszia környezeti igénye

A fukszia a nem túl szeles, árnyékos helyet, a tápanyagban gazdag, viszonylag savanyú talajt kedveli, amely soha nem szárad ki.  Tűző napon nem érzi jól magát. Árnyékos-félárnyékos helyre való.

Bár a neve télálló, csak mérsékelten fagytűrő. Mély termőrétegű, középkötött, jó vízgazdálkodású, gyengén savanyú talajba való. Mutatós bokrai szegélyként érvényesülnek a legjobban.

május végén, június elején ültessük 60×60 cm-es ültetőgödörbe, talajához keverjünk bőségesen komposztot. Ültetés után rendesen locsoljuk be. Nitrogénben gazdag komplex műtrágyát tehetünk az öntözővízbe. Ha már megjelentek a virágrügyek, használjunk magas kálium tartalmú komplexeket. Egész nyáron virágzik, ősszel elhullajtja a leveleit. Télen takarni kell. Például gyékénnyel takarhatjuk, tövébe avart, és forgácsot a tetejére fóliát tehetünk. Így is tavaszra szinte tövig elfagyhat. De májusra  már 50 cm, és elkezd virágozni. Metszése a tél elmúltával szükséges, formázása pedig zöldmetszésével lehetséges. Szaporítása üveg vagy fólia alatti nyári zölddugványozással történhet.

Fukszia a kerted dísze

Míg magának az alapfajnak piros-lila virágai vannak, vannak különféle színű fajták, köztük rózsaszín, fehér és még kétszínű is. Olyan virágszín mellett dönts, amely passzol a kerted színeihez. a ‘Blue Sarah’ például a legbiztosabban áttelelő fajta, virága felül fehér, belül kék. Intenzív növekedésű impozáns bokrot alkot. A ‘Trikolor’ fajta 3 színű, a virág külsejének a felső harmada, nyaka sötét-bordó, az alsó része halvány rózsaszínű, a belseje sötét lila. Vannak lombjukkal is díszítő fajták is. Ilyen a laza lombozatú, fehér, zöld tarka levelű, apró piros-lilák, virágú ‘Magellanica’.

télálló fukszia

Fuchsia ‘Magellanic’

A fukszia virágjában figyelemfelkeltő jelenség, Ültesd magas ágyásba vagy konténerbe, helyezd pihenősarok vagy terasz közelébe, ahol közelebbről lehet gyönyörködni a virágjában. Szépen mutat páfrány, árnyékliliom vagy más árnyéktürő évelők társaságában.

Megfelelő gondossággal és átgondolt kerttervezéssel a Fuchsia magellanica virágzik, és gyönyörű kiegészítője lesz a kertednek.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!