Egérfarkú cickóró

A növény cickafark, cicafark, egérfarkú cickóró, cicfarkkórófű, ezerlevelű cicfarkkóró népi elnevezései arra utalnak, hogy lombozata olyan selymes tapintású, mint a macska farka, szeldelt levelei miatt kapta az ezerlevelű jelzőt. Ki is ő valójában?

A fűszer- és gyógynövényeket folyamatosan szüretelheted és száríthatod. Fűszernövények szárítása. Ajánljuk a Kertlap Kertészeti Webáruházban kapható helytakarékos növényszárító hálót!

Az őszirózsafélék (Asteraceae) családjába tartozó cickafark (Achillea sp.) bogernyős fehér virágzatáról, selymesen szőrös szeldelt leveleiről ismerszik fel. Ötven-hetven centiméter magasra is megnő. Mérsékelt égövi növény, tehát nálunk is őshonos. Jól tűri a hazai időjárás viszontagságait. Igénytelen, napos-félárnyékos, füves területeken, utak mentén gyakori.

A világon mintegy 120 cickafark  fajt írtak le, Hazánkban a Simon (1992) féle növényhatározó 13 fajt szerepeltet.

 mezei cickafark

mezei cickafark

Cickafark gyógyhatásai, fogyasztása

Mindegyikük gyógynövény, köztük a leggyakoribb mezei cickafark (Achillea collina) és a közönséges cickafark (Achillea millefolium). A fajokat gyakran nehéz megkülönböztetni egymástól. Az eltérő termőhelyi vagy évjárati hatások is befolyásolják a megjelenésüket. Gyűjtött részük virágzó hajtásuk.

A cickafark vérzéscsillapító hatását már az ókorban is ismerték. „Czitz fark fű haszna. Szed meg s szárazd meg, és törd porrá, s azzal hintsed akár minémű sebre igen jó.” –  Zsoldos Xavér herbáriumában (1788).

A cickafark felhasználását és hatóanyagait tekintve a kamillához hasonló. A kamazulén mellett a második fő komponens a β-kariofillén, harmadik legfontosabb komponense a β-kubebén.

A növény virágos föld feletti hajtását használjuk fel, amelyet a virágzás első felében gyűjtünk be!  Az egészséges növényt begyűjtés után napon szárítsuk, majd tároljuk sötét száraz helyen. Hazai klimatikus feltételek mellett termesztésre javasolható az ’Azulenka’ fajta, illetve a Gb22 vadontermő származású anyag is. A rendkívül magas illóolaj-tartalmú Gb47 a jövőben nemesítési alapanyagként kifejezetten értékes lehet. Áll Kindlovics Sára doktori dolgozatában (A MEZEI CICKAFARK (ACHILLEA COLLINA BECKER) PRODUKCIÓJÁT ÉS HATÓANYAGAIT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK, 2017.).

A virágos hajtás fűszeres illatú, kesernyés ízű, forrázata a betegségek széles körében használatos. Lássuk a Herbária hogyan ajánlja: Belsőleg alkalmazva emésztést elősegítő, görcsoldó, szélhajtó, gyulladáscsökkentő hatású gyógynövény. Enyhe antibakteriális, valamint vérzéscsillapító hatással rendelkezik. Hurutos gyomor- és bélbetegségek kezelésére és megelőzésére alkalmazható. Ismert a vízhajtó, lázcsillapító hatása. Külsőleg fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő és sebgyógyulást elősegítő hatású. 2 teáskanál drogból 1,5 dl vízzel forrázatot készítünk, 10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Napi adagja 2-4 gramm, alkalmazható teaként vagy ülőfürdő-adalékként.

A cickafark tea illetve alkoholos tinktúra hatásos rovarűző is, ha a légtérbe párologtatjuk, de magunkra, sőt a gyerekekre is permetezhetjük.

Fiatal levelei nyersen is finomak, illóolaj tartalmuk miatt aromások. Levelei kissé kesernyések, salátakeverékekben fogyasztható. Túró és vaj fűszerezésére javasolható. vagy salátákba tehetők. Az idővel kesernyéssé váló levelek később is ehetők szószokhoz, sültekhez, levesekhez. Likőrkészítéshez is alkalmazzák. Fogyasztása pattanásos bőrűeknek kifejezetten ajánlott. Cickafark fűszersó készítéséhez csokornyi szárított, morzsolt cickafark herbát keverjünk össze több evőkanál tengeri sóval, és aprítsuk mixerrel, kávédarálóval. Jól zárható üvegben tároljuk.

Jelentkezz Gyógynövény Tanfolyamra!

Cickafark a kertben

A cickafark a természetes, száraz, napos kertek kiváló díszítő növénye. Ha kertünkben tartjuk, tudnunk kell, hogy a cickafark a napos, félárnyékos fekvést és a nedves, semleges kémhatású vagy enyhén savanyú, tápanyagban dús talajokat kedveli. Mindezzel együtt száraz, meszes talajon is megél. Virágzási ideje meghosszabbítható az elnyílott virágfejek lemetszésével. Trágyázni nem kell. Tarackszerű gyökere miatt hajlamos a gyors elszaporodásra. Nyáron akár a vadon termő növényekről is gyűjthetünk magot, amelyet szeptember végéig elvethetünk, de tőosztással október végéig is kiültethetjük őket.

A közönséges cickafark vagy a mezei cickafark gyepben, a kaszálás miatt nem tud kivirágozni, ezért az évelő virágok közé is ültessünk egy pár tövet, hogy a virágos hajtásból is tudjunk szedni, szárítani teának. A cickafark nem csak az évelőkertet díszítheti, hanem a vízi kertek mocsaras területeinek beültetésére is alkalmas.

Virágoskertjeinkben a gyakran megtalálható a homokos talajra kiváló, a parasztkertek egykori kedvence a sárga vagy illatos cickafark  (Achillea filipendulina) és a vörös cickafark (pl. Achillea millefolium ‘Paprika’), ezek nemesített változatok, a szárazkötészet jellegzetes alapanyagai. Erre a célra virágaikat teljes nyílásban szedjük július-szeptember között.

Achillea millefolium hibrid

Achillea millefolium hibrid

Az igen kedvelt illatos cickafarknak több kertészeti változata fordul elő nálunk is: pl. a 80–100 cm-es magasságot elérő „Coronation Gold”, a 100–120 cm-es magassá-got is meghaladó „Golden Plate”, vagy a mindössze 60 cm-es magasságot elérô „Altgold”.  Szikalkertbe, részüre is ületethetők. A magas fajták karózást igényelnek.  (NÖVÉNYVÉDELEM 43 (8), 2007)

Achillea filipendulina 'Coronation Gold'

Achillea filipendulina ‘Coronation Gold’

Az ezüstlevelű cickafark (Achillea ageratifolia) otthon érzi magát a sziklakertben, de alkalmazható szegélynek vagy talajtakarónak is. Tömegben fejlődő fehér virágai késő tavasszal nyílnak. A virágzás több hétig tart. Lombozatának díszítő értéke szintén kiváló. Megfelelő, enyhe klímán örökzöld.

Cickafark a biokertben

A cickafarkkal (Achillea collina) növelhető a társnövények életereje, mivel a cickafark összegyűjti a foszfort, kalciumot, szilíciumot, amelyek a növényi részek fejlődéséhez nélkülözhetetlenek. Komposzthoz add, segíti a szerves anyag lebomlást, frissen felaprítva vagy szárított formában, és belocsolhatjuk az erjesztett levekkel a komposzthoz.a komposzthoz adva.

A cickafarkból készült teába áztathatod a vetőmagokat, csírázást serkentő és a gyengéd fertőtlenítő hatása miatt. 1 liter forrásban lévő vízhez adj 1 evőkanál szárított cickafark levelet, és hagyd ázni 10 percig, majd szűrd le.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Növényszárító háló

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa