A kúpvirág nem gyógyít, hanem díszít

Nyáron, de még a vénasszonyok nyara idején is virágzik a borzas kúpvirág, és nap sárga szirmú virágai ősszel is a nyár melegét idézik.

kúpvirágok

Ismerd meg a kúpvirágot

A kúpvirág (Rudbeckia) nemzetségbe tartozó mintegy 25 fajra jellemző, hogy faj és éghajlat függvényében egynyáriként, vagy kétnyári növényként tartható, gyöktörzset fejlesztenek, százszorszépre emlékeztető virágúak. A nyelves virágok színe sárga vagy narancssárga, a virágzat közepén található barna csöves virágok a virágzat közepén kúpos korongot alkotnak.

Sokszor keverik a kúpvirágot (Rudbeckia) a kasvirággal (Echinacea), különösen azért, mert a kasvirág egyik népi neve a kúpvirág is. Tehát két különböző nemzetségre is ugyanazt a nevet használják. Ezért fontos a tudományos név ismerete, mert ezzel elkerülhetők a félreértéseket! Mint látható, két külön nemzetségről van szó, mégis sok hasonlóság van köztük, mind a megjelenésükben, mind a környezeti igényeik tekintetében. Lássuk a különbségeket: A kasvirág alapfajának csöves virágai narancssárgák, a nyelves virágok színe lila. A kasvirág feje nagyobb, a virág közepe is jóval nagyobb és kúposabb. A nyelves virágok jobban íveltek lefelé. A virágszár gyakran támasztékot igényel. Kevésbé hidegtűrő. Több faja gyógynövény.

kúpvirágok kerítés tövében

Kúpvirágok palánk tövében. A fotó a Tullni Kertekben tett látogatásunkkor készült. Aktuális kirándulásainkról a Programok menüben olvashatsz.

A borzas kúpvirág (Rubeckia hirta) kedvelt, igénytelen egynyári dísznövény. Akár 1 méterre is megnőhet. A tőlevelek nagyok, lándzsásak. A szár, a levél erősen érdes-szőrös. A virágátmérő 10–12 cm. Remek méhlegelő. A virágok vázaélete 7-14 nap.

Kúpvirág igényei és gondozása

Napra, félárnyékba, kötöttebb talajba való. Melegkedvelő, szárazságtűrő. Közepes tenyészidejű.

Őszi magvetéssel szaporítható. Ilyenkor cserépben, hidegházi körülmények között teleltetve, tavasszal kell kiültetni, ekkor korán virágzik. Vagy februárban vesd, és májusban ültesd ki a bokros palántákat, mivel csak későn virágzik.

Fő kártevői a Levéltetvek, levélfonálféreg, esetenként a meztelencsigák, legfontosabb kórokozója a lisztharmat.

kúpvirágok

Kúpvirágok díszfüvek társaságában a Tullni Kertekben, ahová kirándulást szerveztünk. Aktuális kirándulásunkról a Programok menüben olvashatsz.

Kiváló virágágyi dísznövény. Parkokban, kertekben, különösen természet közeli kertekben tömegesen mutat a legszebben. Jól mutat iringó, díszfűvek társaságában. A fajták jól társíthatók. A magyar fajták színben kiegészítik egymást. 80 cm magas a ‘Napsugár’ és az ‘Őszifény’, 50-60 cm  óriás, barna virágzatú a ‘Glória’;  40-60 cm magas a ’Mackó’ és az ’Aranyálom’.

Magvetésének ideje február (20 C0). Tűzdelés március, palántanevelés (18 C0), becserepezés április-május (16 C0), kiültetés május. Tőtávolság 35-40 cm.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Jelentkezz Kiskert előadás sorozatra