A földieper megújítása

A szamócát, a szakemberek szerint maximum 3 évig hagyhatjuk régi helyén, ezt követően új ágyást kell létesíteni. Ezt azonban akár évente is megtehetjük, főleg, ha mindig új fajtákkal kísérletezünk. Ha szeretjük már meglévő fajtánkat, akkor elegendő nyárutón átültetni az indanövényeket, elegendő időt hagyva a begyökeresedésre.

szamóca szaporítása

A különleges gyümölcsmorfológiájú eper vagy hivatalos nevén szamóca, ez a se nem gyümölcs, se nem zöldség, a legfinomabb korai gyümölcsünk, gyógyhatása sokoldalú.

Ha sikeresen szeretnénk szamócát nevelni, a szamóca mindig környezeti igényeinek megfelelő helyre kerüljön, úgymint napos, védett hely. Termőre forduláshoz minimum 6 órás megvilágításra, azaz direkt napfényre van szükség.

A szamóca különösen érzékeny a verticillumos fertőzésre. Ezért kerülni kell, hogy olyan helyre kerüljenek, ahol előzőleg erre hajlamos növényeket termeltünk Pl. paradicsom, paprika, burgonya, krizantém, tojásgyümölcs, szamóca (!). A szamócának jó előveteménye lehetnek a rövid tenyészidejű zöldségfélék. Pl. káposzta, sárgarépa, saláta, zöldbab, zöldborsó. A kiszemelt területet töltsük fel szerves tápanyaggal, amelyet 6-8 dkg/m2 műtrágyával is kiegészíthetünk.

Ősszel tedd rendbe a kicsit elvadult szamóca ágyást. Kapáld ki a gyomokat, távolítsd el a fölösleges indákat, tisztítsd meg a töveket az elszárad, fertőzött, beteg levelektől.

Őszi ültetés

1.  bizonyosodjunk meg róla, hogy a hely megfelelően napos, talaja szerves anyagban gazdag, középkötött, gyengén savanyú optimális (pH értek: 5.8 to 6.2).

2.  Válogassuk ki a megfelelő növényeket: frissen, az indáról legyökeresedett, néhány hónapos, egészséges növények. Az esetleges virágrügyeket, sérült leveleket, indákat távolítsuk el.

3.  Jutka mama ajánlása szerint a kiszemelt kis növényke alá a talajba kell süllyeszteni egy kisebb cserepet. Ezt töltsd meg földdel, dugd bele a kicsi palántát, anélkül, hogy leválasztanád az anyanövényről. Nyomkodd le a földet körülötte. Alaposan öntözd be.

Ha van hely a palánták tárolására, nézz ki egy jól fejlett palántát, tisztítsd meg az elszáradt növényi részektől, vágd le az indát, és cserepezd be. Így külön cserépben tárolhatod. A növények kiásását és az átültetést egymás után végezzük el. Ne egyszerre ássuk ki az átültetni kívánt növényeket. Az átültetések befejezése után szórófejes öntözővel az egész beültetést öntözzük meg.

Ha egy kiesett növényt akarsz pótolni, akkor keress olyan helyen lévő palántát, amelyik a helyére passzol, anélkül, hogy leválasztottad volna az anyanövényről. igazítsd e kipusztult növény helyére, és ültesd be.

A forgó

Háromévente történő megújítás esetén, legcélszerűbb, ha négy ágyást tartunk fent, hogy a palánták mindig új helyre kerüljenek. Ha pl. tavaly ősszel telepítettünk először, az idei ágyásból, az első termés betakarítása után (mindig ez számít az első évnek) most átültetjük az újonc, életerős, egészséges, legyökerezett sarjakat a kettes számú ágyásba, a régiek a helyükön maradnak. Az ágyást tél előtt takarjuk pl. szalmával. Jövőre innen ültjük az újoncokat a harmadik ágyásba. A harmadik évben pedig az első ágyásból kitermeljük a növényeket, hiszen elöregedtek.

Ekkor azonnal megkezdjük az a kiürült első ágyást előkészíteni a 4. évi pihenő utáni átültetéshez. Szerves trágyát és komposztot dolgozunk a talajba, és ezt a tavasz és nyár folyamán megismételjük még legalább háromszor. Az év végén ebbe az ágyásba kerülnek a friss növények.

első év

második év

harmadik év

negyedik év

Ez a rendszer addig ismételhető, amíg a növények nem romlanak le, és egészségesek maradnak. Amikor a negyedik ágyásból az első ágyásba kerülnek a növények, az negyedik ágyás előkészítésén a sor. És így tovább. Ezt a módszert a világban sok helyen alkalmazzák.

Figyelem! Sokan úgy tartják, hogy a palánta vagy indanövény olyan helyre kerüljön, ahol korábban legalább 3 évig nem volt szamóca!  Szamócát szamóca után néhány évig talajfertőtlenítés nélkül azért nem ajánlják telepíteni, mert felszaporodhatnak a kártevők és fellép a talajuntság. A talajfertőtlenítés megfelelő ideje a tavasz. Erre sor kerülhet az ágyás pihentetés évében.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Faöntöző zsák