Bugás lángvirág

Az Észak-Amerikából származó lángvirág nyár közepén hozza virágait. Nálunk leginkább edényben nevelhető. De megfelelő körülmények között ki is ültethetjük.

A bugás lángvirág (Phlox paniculata) a csatavirágfélék (Polemoniaceae) félék családjába tartozik. A család 320 fajának többsége lágyszárú. Neve a görög láng szóból származik utalva ragyogó virágaira. Európában az 1800-as évek óta termesztetik.

lángvirágok

Lángvirág bemutatása

A falusi kertek egyik ismert, 40-130 cm magas növénye. Karógyökerű, felálló szárú jól bokrosodó évelő. Élénkzöld leveleinek alakja a lándzsástól a tojásdadig változik. Leveleik kétsorosak vagy keresztben átellenesek. A virágkocsány szőrös. Illatos, ötszirmú, kissé átlapoló szirmú virágai nagy, tömött bugavirágzatban nyílnak egész nyáron. Több színben kapható. Kitűnő vágóvirág. Júliustól szeptemberig virágzik. Termése tok.

Lángvirág környezeti igényei

A semleges, mély termőrétegű, laza, homokos , gyengén savanyú, humuszban gazdag talajt kedveli. Párás helyet igényel, üde talajon napra, száraz helyen félárnyékba, nem túl meleg helyre ültessük. A sötét színű fajták tűző napon kifakulhatnak. Melegebb éghajlatú vidékeken sem kell lemondani tartásáról, ha olyan szellős helyre ültetjük, ahol szórt fényben állhat, és a talajt folyamatosan enyhén nedvesen tartjuk. Félárnyékban a szárazságot is jobban viseli.

Az elmondottak alapján kiderül, hogy a hazai klímát és talajviszonyokat kevésbé viseli. A megfelelő adottságú helyek száma kevés. Inkább dézsás növényként tartsuk. Kőedénybe is ültethetjük. Megfelelő mikroklímán, és megfelelő talajviszonyok között kitűnő évelőágyba, falusi kertekbe. Kiváló virágágyi dísz, Társítható fűfélékkel, küllőrojttal, margarétával, menyecskeszemmel, szarkalábbal.

Lángvirág gondozása

Az elnyílt virágzatokat vágjuk le, hogy újra virágozzon. Tavasszal műtrágyázhatjuk, vagy komposzttal láthatjuk el. Hajtásdugvánnyal szaporítsuk. Nagy fagyok idején takarást igényel. Száraz helyen egyes fajtái lisztharmatra érzékenyek. A gyökérrothadás, rozsda és az atkák miatt nem egyszerű a tartása. De léteznek rezisztens fajták. Pl. Phlox paniculata ‘Shortwood’.

lángvirágok vázában

A lángvirág remek vágott virág. Vázélete hosszú, a virágok illatosak. Akár a saját kertedben megtermelheted magadnak a vázába való lángvirágot.

Néhány kedvelt lángvirág  fajta

Phlox 'Whitecap'

Phlox ‘Whitecap’

2014-ben az izraeli Dvir kertészet a ‘Whitecap‘ fajtával a holland FloraHolland aukción (Aalsmeer és Rijnsburg) jelent meg, ahol hetenként 15 ezer szálat kívánnak értékesíteni ebből a ragyogó fehér fajtából. A fajta előállítója az 1934 óta működő holland Bartels Stek (Aalsmeer). Ideális vázatöltő.

A Phlox Bambini sorozat tagjai, amelyet a holland Jan Verschoor családi vállalkozás nemesített hosszú éveken keresztül, kompakt, cserépben is nevelhető fajták, amelyek ellenállnak a rozsda fertőzésnek.

Phlox Bambini 'Desire' és Phlox-Bambini 'Candy Crush'

Phlox Bambini ‘Desire’ hátul és Phlox-Bambini ‘Candy Crush’ elöl.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!