Hagymások ültetése

Tervezzük meg, hogy hová, milyen hagymásokat ültessünk. Mérjük fel kertünk adottságait, és a hagymavásárlást ehhez igazítsuk. Ne feledkezzünk meg a pincében várakozó felszedett hagymákról sem. Ha jól tervezünk, a kiültetést is az igényekhez igazítjuk, jövő tavasszal színpompás virágözönnel fognak bennünket megörvendeztetni.

A hagymások tavasszal a kertet színpompás virágokkal borítják, kevés törődést igényelnek, el is szaporodnak. A jácintok, krókuszok, nárciszok vadállóak. A krókuszok már a hó elolvadása előtt megörvendeztetnek virágaikkal. A jácintok illatukkal és színükkel teszik varázslatossá a kertet. A nárciszok nagyon sokféle formában és színben pompáznak, még rózsaszínű fajta is találhatók közöttük. A tulipánok sokfélesége, tucatnyi színben pompázó, dupla, magános és csokros virágai, amikor egy hagymán szerencsés esetben akár hat virág is fejlődik, elmaradhatatlan díszei a tavaszi kerteknek.

Tervezés

Ha tavaszköszöntő hagymásokat szeretnénk a kertünkben, ősszel jön el az ültetés ideje. Ültetés előtt azonban van még egy feladatunk: Tervezzük meg a hagymások kiültetését. Vegyük figyelembe, hogy a hagymások mindig jó vízvezetésű talajt, napos helyet kívánnak. Mégis kerülhetnek fák alá, hiszen a fák lombozata még nem jelenik meg, amikor ők már pompáznak. De kereshetünk számukra verőfényes helyet az előkertben is. A nárciszok később virágzó fajok, fajták, amelyek ültethetők rózsák elé, árnyékliliomok tövébe. Mikorra a virágok elnyílnak, a levelek sárgulni kezdenek, már takarásban lesznek. A hagymások csoportosan ültetve a legmutatósabbak. Természet közeli kertekből is elmaradhatatlanok

Az alacsony növésű növények inkább a sétautak mellé, szegélynek javasoltak, míg a magasabb növésűek kerülhetnek hátrább is, olyan helyekre, hogy az ablakból, erkélyről is gyönyörködhessünk bennük. Azt se feledjük, hogy a sárga szín a legjobban szembetűnő, még nagyobb távolságokból is.

sárga tulipán

Az évelők tövében a botanikai tulipánokkal nincs semmi dolgunk, mert őket nem szükséges felszedni. Aki a különlegességet próbálkozhat korai, telt virágú fajtákkal is. De ne feledjük, hogy ezek a tulipánok nagyon érzékenyek. Előbb- utóbb elkapnak valamilyen vírusbetegséget.

Nem csak a felszedett hagymákat ültethetjük újra, hanem a gondos tervezés után vásárolhatunk is új hagymákat. Sokan minden évben újonnan vásárolt virághagymákat ültetnek.

Hagyma Helyigény
cm
Hagymaigény
1 m2-es területre db.
krókusz 7,5 80-120
Nárcisz, Jácint 15 40-50
Tulipán
(normál kiültetés)
15 50
Tulipán
(sűrű kiültetés)
10 90
botanikai tulipánok

Kiültetés előtt

A hagymákat azért kell ősszel kiültetni, mert a virágzásukhoz hideghatásra van szükség. Végül is a lényeg, hogy a hagymák, hagymagumók, gumók hideghatásnak legyenek kitéve, vagyis télire kint legyenek. Szeles, kitett helyeken nem baj, ha télire szalma, vagy tőzegtakarót kapnak.

Nyár végén még a pincénkben pihennek a tavaszi tulipán, nárcisz és jácint hagymák. Ha már kinéztük a megfelelő helyet számukra, tartsuk szem előtt, hogy kiültetés előtt nem árt a talajlazítás, komposzt bekeverés. Miután a növények fejlődéséhez sok foszfor kell, jót tesz, ha csontlisztet is bedolgozunk a talajba. De ezt elég a kiültetés előtt megtenni.

nárciszok a Budai Arborétumban

A hagymaültető mindig jó szolgálatot tesz ilyenkor. Csak belenyomjuk a kissé nedves talajba, és a földdel együtt kihúzva máris kész a gödröcske. A hagymásokra igaz, hogy a hagymák átmérőjének háromszorosának megfelelő mélysége kerüljenek. A nárcisz, tulipán, jácint tíz-tizenöt cm mélyre kerülnek, a tulipánhagymák lapos oldalukkal kifelé. A felszedett tulipánhagymákat még egyszer átválogathatjuk: a tíz cm kerületű hagymák rendszerint bizton szép virágokat fejlesztenek, ha eljön az ideje. A kiültetés után ne feledkezzünk meg a beöntözésről sem.

Hagymások vegyges ültetése cserépbe, Jutka mama bemutatja:

 

Folytatás!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!