Sóvirág

A nálunk is élő sziki sóvirág hazai szikes pusztáink dísze. A termesztett fajok többsége kitűnő vágott virág, a száraz kötészet is kedveli őket.

A tartós, sikerrel szárítható sóvirágok (Limonium) a kékgyökérfélék vagy istácfélék családjához (Plumbaginaceae) tartoznak.  A családra jellemző, hogy tagjai Tagolatlan levelű, lágyszárúak vagy cserjék. Fő elterjedési területük a mediterráneum, valamint Elő- és Közép-Ázsia. Jellemzően szárazság- és sótűrő növények. A levelek felületén sajátos víz-, nyálka- és sókiválasztó mirigyek ülnek, amelyek elsősorban a felesleges ásványi sókat választják ki. A száraz éghajlathoz való alkalmazkodásnak tekinthető a levelek redukciója serte- vagy tűszerű képletekké.

sóvirág csokor

A Limonium nemzetségbe többségében évelő vagy egynyári sótűrők tartoznak. Eredeti élőhelyük sós mocsarak, félsivatagok, sivatagok. Egyik jellegzetes elterjedésük a dél-olaszországi mediterrán területek. A termesztett fajok többsége kitűnő vágott virág, a szárakötészet is kedveli őket.

Virágkötő tanfolyam

A nálunk is élő sziki sóvirág (Limonium gmelini) hazai szikes pusztáink dísze. Szépen virít a szikes puszták szolonyec talaján. Az ürmös szikespuszta talajára jellemző, hogy már a felső szinten magas a sótartalma. A humuszréteg vékony. Uralkodó fajai közt találjuk a magyar vagy sziki sóvirágot, amely szikes pusztai bennszülött növényünk. A legfeljebb 60 cm magas, tőlevelű, egynyári növény, védett. Bár júliustól szeptemberig nyíló bugás füzért alkotó, kék pártájú virágai tömegesen szép látványt nyújtanak, virágait ne szedjük le!

Limonium gmelini

Limonium gmelini

Ha a kertünkben, vázánkban szeretnénk viszontlátni, inkább egynyári rokonát ültessük. A kerti vagy egynyári sóvirág (Limonium sinuatum) tõlevélrózsát alkotó levelei közül 60-70 cm magas lapos, bordós virágszárat fejleszt. A száron nyílnak fehér, rózsaszín, kék, lila virágai, júliustól szeptemberig. A virágok csészelevele színes, a párta fehér vagy sárgás.

Napfény és meleg kedvelő, egyébként igénytelen, szikes területen is megél. Magról február, márciusban szaporítható. Végleges helyére csak a fagyok elmúltával kerülhet, jó vízgazdálkodású talajba, 30 cm tőtávolságra.

Limonium sinuatum hibridek

Limonium sinuatum hibridek

Száraz csokrot készíthetünk, ha a kerti sóvirág fehér, lila, rózsaszín, barack és sárga virágait leszedjük és sötét, száraz helyen függesztve szárítjuk. Sárga sóvirág citromsárga virágait szintén teljes virágzásakor szedjük le és hasonló módon szárítjuk, mint a kerti sóvirágot. Bár szárazvirágként népszerű, vágott virágként, vázában 14 napig él. Nagyszerű csokorlazító. Gyorsan nő, szárazság és hő tűrő. A fagyokig virágzik. Többször szedhető.

Az évelő sóvirág vagy tatár sóvirág (Limonium tataricum), szintén magyar flóraelem. Manapság a Goniolimon alnemzetségbe sorolják. Kertbe már augusztus 20. után kiültethetők a palántái. Normál kerti talajban termeszthető. Az egynyári sóvirágnál alacsonyabb, magassága 40 cm. Napos fekvést kedvel. Szárításra akkor vágjuk, mikor a virágok már kinyíltak és még fehérek. Virágai szedhetők vágott-, szárított virágnak.Vigyázat, mert a szárított virágok asztmás tüneteket válthatnak ki. Díszítheti sziklakertünket, évelő csoportokat.

Limonium tataricum

Limonium tataricum

A szintén évelő a  (Limonium latifolium) Dél-Kelet Európából származik. 50-80 cm magasra nő. Arasznyi, ovális tőlevelei molyhosak. Virágai kék színűek. Száraz, napos, homokos talajba való. Öntözni sem szükséges. Sziklakertekbe, kőkertekbe, kőfalak tövébe ültessük. Hasonló igényű, egyszerű virágú növényekkel társítható.

Cikka jánlat: Virágok, termések szárításaSzáraz virágok, termésdíszek kreatív otthondekorálóknak

 

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!