Varjúháj

A varjúháj a legtűrőképesebb növények egyike. Elviselik a hosszan tartó extrém szárazságot, a tűző napot. Ezért javasolt öntözetlen tetőkertbe vagy déli fekvésű sziklakertbe. Déli fekvésű erkélyládába, tetőkertbe, illetve oda, ahol a meleg nyári hónapokban még a fű is kiég.

pompás varjuháj

Pompás varjuháj

Varjúháj Rendszertana

A kőtörőfű virágúak (Saxifragales) rendjébe tartozó növények többségében pozsgás levelű lágyszárú vagy félcserje típusú levélszukkulensek.

Húsos levelükben vizet raktároznak. Igazi szárazságtűrők. Többségük kedvezőtlen feltételek között él, vannak helyek, ahol ők a növényvilág egyedüli képviselői. Csaknem az egész Földön elterjedtek. Leginkább Dél-Afrikában, Mexikóban és a mediterráneumban fordulnak elő. A fajok száma megközelíti az1400-t. Míg a kaktuszok (Cactaceae) Amerikát népesítik be. Afrikában, Ázsiában és Európában a kaktuszok szerepét más pozsgás növények, pl. a kutyatejfélék családjába (Euphorbiaceae) tartozó növények veszik át. Természetesen még számos más családban is találhatók pozsgás növények, köztük találhatók a varjúhájfélék vagy kőtörőfűfélék – Crassulaceae, meténgfélék – Apocynaceae stb.

A kőtörőfűfélék (Crassulaceae) családjába tartozó fajok száma 580. Lágyszárú, gyakran tőlevélrózsás növények, öttagú és ötkörű virágokkal. Termésük tüsző vagy tok. Ide tartozik a varjúhájfélék (Sedum) nemzetsége is kb. 400 fajjal. Sokan talajtakaró növények vagy bokrok. Vannak köztük extrém hidegtűrők, ők a meleget nem kedvelik, vagy fagyérzékeny trópusiak. Többségük eredeti élőhelye Amerikában és az Északi földtekén van.

Hazánkban -homokpusztákon, erdős-sztyepeken, nyílt tölgyesekben -, több faja is őshonos. Legkorábban nyíló fajai június elejétől nyílnak, a legkésőbb virító fajokat pedig még októberben is virágok ékesítik.

Sokuk kedvelt dísznövény. Legalább 30 faját forgalmazzák a hazai faiskola lerakatok. Az alacsony termetűek a sziklakertek közkedvelt növényei. Többségüknek mutatós virágai fejlődnek, sokuk színes, tarka levelével díszít. Talajtakaróként különleges textúrát és színt kölcsönöznek környezetüknek.

Cikk ajánlat: Nyáron és ősszel virágzó varjúhájak

Íme néhány hazánkban forgalmazott fajuk, fajtájuk:

borsos varjuhájBorsos varjúháj
Sedum acre Aureum

Legyökeresedő szárú, sárga színfoltot adó kedvelt kerti évelő. Sziklakertbe, sírokra, tetőkertbe, kőtámfalra ajánlott. A legsivárabb talajon, tűző napon is megél. Gyors növekedésű gyeppótló talajtakaró. Magasság: 5-10 cm, szélessége: 15-25 cm. Sárga virágai május-július hónapokban nyílnak.

örökzöld varjúháj

Örökzöld varjúháj
Sedum hybridum

Örökzöld, élénkzöld, húsos levelű, szőnyeget alkotó évelő. Szárazságtűrő, napos helyre, talajtakarónak, sziklakertekbe vagy sírokra, tetőkertbe ültethetjük. Magassága 5- 10 cm. Aranysárga virágai május-júniusban nyílnak.

tarka levelű varjúhájTarka levelű varjúháj
Sedum spurium ‘Tricolor’

Tarka levelei rózsaszín-fehér-zöld színűek. Magassága 10 cm. Rózsaszínű Virágai július-augusztusban nyílnak. Napos, száraz helyen érzi jól magát. Sziklakertbe, dézsába, talajtakarónak egyaránt alkalmas.

kövi varjúhájKövi varjúháj
Sedum reflexum

Örökzöld, szürkésen hamvas levelű, szőnyeget alkotó évelő. Szárazságtűrő, napos helyre, talajtakarónak, sziklakertekbe vagy sírokra, tetőkertbe ültethetjük. Magassága 15- 20 cm. Sárga virágai július-augusztusban nyílnak.

kamcsatkai varjúhájKamcsatkai varjúháj
Sedum kamtschaticum variegatum

Alacsony, párnát képező, tarka virágú talajtakaró. Szárazságtűrő, sokáig virágzik. Magassága 15-20 cm, virágzásának ideje június-július-szeptember, napos, félárnyékos helyre ültethető. Nyáron tarka leveleivel és narancsszínű virágaival, télen mutatós levélrügyeivel díszít.

pompás varjúhájPompás varjúháj
Sedum spectabile

Ma már a Hylotelephium nemzetségbe sorolják. 30-50 cm magas, felálló, egyszerű szárú évelő növény. Levelei jellegzetes világoszöld színűek. A nagyméretű, lapos bogernyőkben nyíló virágok világos rózsaszínűek, a ‘Carmen’ fajtánál kármin árnyalatúak. Évelőágyba, sziklakertbe, kőedényekbe, ablakládákba, sírokra ültethető. Épületek árnyékát is elviseli. Normál kerti talajban jól fejlődik.

matróna varjúhájMatróna varjúháj
Sedum Matrona

Ma már a Hylotelephium nemzetségbe sorolják. A legnagyobb termetű varjúháj, eléri akár a 70-80 cm-t is. Az őszi, téli kert éke. jellemző rá a szürkés-zöld, lapos levél, rózsaszínes széllel, burgundi vörös szár, és a rózsaszínes, lila, augusztus-szeptemberben nyíló virágzat. Napos, de jó vízgazdálkodású helyre való. Sziklakertekbe és szegélynek is ültethető. Virága vágott virágnak is megfelelő. Vonzza a lepkéket, rovarokat.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!