Hidegágyak

A hidegágyat mára már kiszorították a fűthető fóliaházak, illetve fóliasátrak. Házikertben azonban jól használható palántanevelésre, palánta edzésre. Magunk is elkészíthetjük. Így lehetővé válik, hogy a szezont hamarabb kezdjük illetve kitoljuk. A hidegágyat magunk is elkészíthetjük. Mutatunk néhány igen egyszerű megoldást is.

saláta hidegágyban

Mi a hidegágy, és mire használhatjuk?

A hidegágy tulajdonképpen egy átlátszó, nyitható tetővel ellátott keret. Mini üvegházként szuperál. A szezonkezdést meggyorsítja, a végét kitolja. A hidegágy a napenergiát hasznosítja. A hidegágyban a hőmérséklet magasabb, a széndioxid-koncentrációt nagyobb a szabadtérinél.

A hidegágy használatának előnyei

Szezonhosszabbítás: A hidegágyak a környező környezetnél melegebb mikroklímát biztosítanak, lehetővé téve a kertészek számára, hogy tavasszal korábban kezdjék meg az ültetést, és meghosszabbítsák a vegetációs időszakot őszig.

Fagyvédelem: A hidegágyak védelmet nyújtanak a fagy ellen, ami döntő fontosságú lehet a zsenge palánták vagy a fagykárosodásra érzékeny fiatal növények esetében.

Palánták edzése: Kiültetés előtt segít a palántáknak hozzászokni a kinti klímához, például a napfényhez, a szélhez és az ingadozó hőmérsékletekhez, csökkentve ezzel a kiültetéssel járó stresszt.

Kártevők és vadon élő állatok elleni védelem: A hidegágyak védenek a kártevők, például rovarok és rágcsálók ellen, amelyek károsíthatják vagy megrághatják, elpusztíthatják a érzékeny növényeket. Ezenkívül segíthetnek megakadályozni a nagyobb állatokat, például a nyulakat vagy a szarvasokat, hogy hozzáférjenek a növényekhez, így megfelelő szintű védelmet nyújtanak a vadon élő állatok okozta károk ellen.

Sokoldalúság: A hidegágyak alkalmasak magvak indítására, palántanevelésre, zsenge növények áttelelésére, dugványok szaporítására, vagy szélsőséges időjárási körülmények között a hidegre érzékeny növények védelmére. Sokoldalúságuk értékes eszközzé teszi őket.

Költséghatékonyság: A hidegágyak építése vagy beszerzése viszonylag olcsó, összehasonlítva más szezont meghosszabbító szerkezetekkel, például üvegházakkal. Könnyen hozzáférhető anyagokból, például fából, téglából, betontömbökből vagy PVC-csövekből készíthetők, így költséghatékony megoldást jelentenek.

Helykihasználás: A hidegágyak kompakt szerkezetek, amelyek nem igényelnek nagy helyet a kertben. Kis helyeken is elhelyezhetők, például teraszokon, így alkalmasak városi vagy korlátozott terű kertészkedésre.

Mobil ágyak

Vásárolhatunk (mini melegházak, -hidegágyak), de magunk is elkészíthetjük. A mini változatok valójában átlátszó tetejű dobozok, vagyis a (hideg)ágynak alja is van. Átalakíthatunk babaházat, faládát, koffert. Jellemzője a könnyű szerkezet. Pl. alumínium keret, polipropilén fal, polikarbonát tető. Bárhová helyezhetjük, így a túlmelegedés elleni védelem is könnyen megoldható. Használhatjuk kertben, teraszon, balkonon.

Teleltetésre csak a legalább 8-10 mm polikarbonát házak megfelelőek. Nagyobb hőtartás érdekébe erre még egy réteg sima fóliát is szoktak húzni a hőveszteség csökkentésére.

mobil hidegágy

Mobil hidegágy

Immobil ágyak

Gyakran tégla vagy beton vázú, hiszen ezzel biztosítjuk a tartósságot. Ha a faváz mellett döntünk, akkor a fát tartósítani kell. Olyan tartósító pácot vagy festéket használjunk, amelyek a növényre nem mérgezőek.

Ha nem konténeres növényeknek, edényben nevelt palántáknak szántuk, ha a magvakat közvetlenül a talajba vetjük, a keret alatti talajt elő kell készíteni. Hiszen itt neveljük a kikelt a zöldség, virágpalántáinkat. Ilyenkor különösen ügyeljünk a kiválasztott hely, ahová az ágy kerül, talajának minőségére. A jó vízvezető képesség alapfeltétel. Az üvegezett vagy fóliázott ablak méretéhez illő szélességű és hosszúságú, 40-50 centiméter mély gödröt kell kiásnunk. A gödröt töltsük föl komposzttal, földkeverékkel, amely megfelel a benne nevelt növény igényeinek. Helyezzük fölé az előre összeállított keretet. Ültetés, illetve hajtatás előtt tegyünk a beüvegezett ablakkeretre például kukoricaszárból takarót majd borítsuk le zsákokkal.

immobil hidegágy

Favázas immobil hidegágy

Hidegágy készítési ötletek

Kezdjük a kis méretekkel. Ha csak egy-egy növényt akarunk megvédeni a hidegtől elég egy lefejezett ásványvizes palack. A túlmelegedéstől úgy védjük meg a növényt, hogy a palack egyik oldalát felemeljük például egy kővel kitámasztva. Amikor pedig szükséges a palackot benyomjuk a földbe, nem hagyunk semmilyen rést a hideg levegő számára.

A következő, nagyobb méretű hidegágy valójában egy  szétvágott, nagyobb térfogatú műanyag palack. A palackot három részbe vágjuk, a közepe mehet a szelektív hulladékba, a tetejét és az alját pedig egymásba illesztjük. Így formás kis hidegágyat kapunk. A felső rész szükség esetén levehető, vagy kitámasztható.

Még terebélyesebb hidegágyat készíthetünk úgy, na ez már egy ici-picit munkásabb, hogy egy fakeretre műanyagszákot húzunk. A fakeret méretét a műanyagzsákhoz igazítjuk. Vagy a fakeretet műanyagfóliával burkoljuk úgy, hogy tűzőgéppel rögzítjük is. Melegebb időben a keret alá dugott faléc lehetővé teszi a levegő beáramlását.

Ideiglenes hidegágyat építhetünk, ha van egy átlátszó plexi lapunk, és építésből visszamaradt téglák. A téglák adják hidegágy három oldalát, a szükséges méretben, majd leborítjuk a plexilappal, amit újabb tégla ráhordásával rögzítünk. Az nyitott oldalt pedig szükség esetén szintén plexi lappal vagy falappal megtámasztva lezárjuk illetve szabaddá tesszük.

hidegágy szalmabálán

Ha egyébként is van vagy beszereznénk szalmabálát, például mulcsozáshoz, ezekből megépíthetjük a melegágy falát, középre hordjuk a virágföldet, kerti földet. A melegágy elülső oldala alacsonyabb. A szalmabálákra kiszuperált ablaktáblákat illesztünk. Szükség esetén az egyik ablakot leemeljük. A hidegágyat, amikor már nincs rá szükségünk, lebontjuk, és a szalmát mulcsozásra használhatjuk.

Hidegágy helyett készíts dombágyást, amelyben a komposztálódási folyamatok hőtermeléssel járnak, így hamarabb kiültethetők a palánták!

Cikkajánló: Hidegágyak, búrák, alagutak; Fóliák, hálók, szövetek alkalmazása a házikertben; Szalma mulcs; Kert szalmabálán

hidegágy a kosdi tankertben

Agroszövettel takart keret Biokertész Gyakorlatunk egyik helyszínén.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa