Hidegágyak

A hidegágyat mára már kiszorították a fűthető fóliaházak, illetve fóliasátrak. Házikertben azonban jól használható palántanevelésre, palánta edzésre. Magunk is elkészíthetjük. Így lehetővé válik, hogy a szezont hamarabb kezdjük illetve kitoljuk. A hidegágyat magunk is elkészíthetjük. Mutatunk néhány igen egyszerű megoldást is.

saláta hidegágyban

Mi a hidegágy, és mire használhatjuk?

A hidegágy tulajdonképpen egy átlátszó, nyitható tetővel ellátott keret. Mini üvegházként szuperál. A szezonkezdést meggyorsítja, a végét kitolja. A hidegágy a napenergiát hasznosítja. A hidegágyban a hőmérséklet magasabb, a széndioxid-koncentrációt nagyobb a szabadtérinél. A fűthető változatokat melegágynak hívjuk.

Méretét szükségleteink határozzák meg; a benne nevelendő növények száma és mérete. Szélvédett helyet válasszunk számára. A keret nézzen déli irányba, és ugyanebbe az irányba lejtsen. Fontos a szellőzés biztosítása. Ezért kell, hogy a tető kitámasztható, felnyitható illetve levehető legyen. Nyáron a túlmelegedés ellen árnyékolással védekezhetünk. Az öntözésre is gondot kell fordítani. Figyeljük, hogy a növény talaja viszonylag száraz legyen napnyugtáig, ezzel is csökkentve a fertőzésveszélyt.

Használhatjuk korai palánták nevelésére (korai zöldségek), a bentről (szobából, verandáról, melegházból) kikerült palánták edzésére, szoktatására. Továbbá nyáron dugványok, őszi kiültetésű évelő palánták előnevelésére is alkalmas. Ősszel zöldségeket nevelhetünk benne, hogy minél tovább jussunk friss táplálékhoz. Télen védhetjük benne érzékeny konténeres növényeinket, tárolhatjuk benne gyökérzöldségeinket, szalmával takarva, és hagymások hajtatására is megfelelő.

Mobil ágyak

Vásárolhatunk (mini melegházak, -hidegágyak), de magunk is elkészíthetjük. A mini változatok valójában átlátszó tetejű dobozok, vagyis a (hideg)ágynak alja is van. Átalakíthatunk babaházat, faládát, koffert. Jellemzője a könnyű szerkezet. Pl. alumínium keret, polipropilén fal, polikarbonát tető. Bárhová helyezhetjük, így a túlmelegedés elleni védelem is könnyen megoldható. Használhatjuk kertben, teraszon, balkonon.

Teleltetésre csak a legalább 8-10 mm polikarbonát házak megfelelőek. Nagyobb hőtartás érdekébe erre még egy réteg sima fóliát is szoktak húzni a hőveszteség csökkentésére.

mobil hidegágy

Mobil hidegágy

Immobil ágyak

Gyakran tégla vagy beton vázú, hiszen ezzel biztosítjuk a tartósságot. Ha a faváz mellett döntünk, akkor a fát tartósítani kell. Olyan tartósító pácot vagy festéket használjunk, amelyek a növényre nem mérgezőek.

Ha nem konténeres növényeknek, edényben nevelt palántáknak szántuk, ha a magvakat közvetlenül a talajba vetjük, a keret alatti talajt elő kell készíteni. Hiszen itt neveljük a kikelt a zöldség, virágpalántáinkat. Ilyenkor különösen ügyeljünk a kiválasztott hely, ahová az ágy kerül, talajának minőségére. A jó vízvezető képesség alapfeltétel. Az üvegezett vagy fóliázott ablak méretéhez illő szélességű és hosszúságú, 40-50 centiméter mély gödröt kell kiásnunk. A gödröt töltsük föl komposzttal, földkeverékkel, amely megfelel a benne nevelt növény igényeinek. Helyezzük fölé az előre összeállított keretet. Ültetés, illetve hajtatás előtt tegyünk a beüvegezett ablakkeretre például kukoricaszárból takarót majd borítsuk le zsákokkal.

Hidegágy készítési ötletek

Kezdjük a kis méretekkel. Ha csak egy-egy növényt akarunk megvédeni a hidegtől elég egy lefejezett ásványvizes palack. A túlmelegedéstől úgy védjük meg a növényt, hogy a palack egyik oldalát felemeljük például egy kővel kitámasztva. Amikor pedig szükséges a palackot benyomjuk a földbe, nem hagyunk semmilyen rést a hideg levegő számára.

A következő, nagyobb méretű hidegágy valójában egy  szétvágott, nagyobb térfogatú műanyag palack. A palackot három részbe vágjuk, a közepe mehet a szelektív hulladékba, a tetejét és az alját pedig egymásba illesztjük. Így formás kis hidegágyat kapunk. A felső rész szükség esetén levehető, vagy kitámasztható.

Még terebélyesebb hidegágyat készíthetünk úgy, na ez már egy ici-picit munkásabb, hogy egy fakeretre műanyagszákot húzunk. A fakeret méretét a műanyagzsákhoz igazítjuk. Vagy a fakeretet műanyagfóliával burkoljuk úgy, hogy tűzőgéppel rögzítjük is. Melegebb időben a keret alá dugott faléc lehetővé teszi a levegő beáramlását.

Ideiglenes hidegágyat építhetünk, ha van egy átlátszó plexi lapunk, és építésből visszamaradt téglák. A téglák adják hidegágy három oldalát, a szükséges méretben, majd leborítjuk a plexilappal, amit újabb tégla ráhordásával rögzítünk. Az nyitott oldalt pedig szükség esetén szintén plexi lappal vagy falappal megtámasztva lezárjuk illetve szabaddá tesszük.

hidegágy szalmabálán

Ha egyébként is van vagy beszereznénk szalmabálát, például mulcsozáshoz, ezekből megépíthetjük a melegágy falát, középre hordjuk a virágföldet, kerti földet. A melegágy elülső oldala alacsonyabb. A szalmabálákra kiszuperált ablaktáblákat illesztünk. Szükség esetén az egyik ablakot leemeljük. A hidegágyat, amikor már nincs rá szükségünk, lebontjuk, és a szalmát mulcsozásra használhatjuk.

Hidegágy helyett készíts dombágyást, amelyben a komposztálódási folyamatok hőtermeléssel járnak, így hamarabb kiültethetők a palánták!

Cikkajánló: Hidegágyak, búrák, alagutak; Fóliák, hálók, szövetek alkalmazása a házikertben; Szalma mulcs; Kert szalmabálán

hidegágy a kosdi tankertben

Agroszövettel takart keret a kosdi tankertben, a Biokertész Gyakorlatunk egyik helyszínén.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa