Spárga

Tavasz a spárgaszezon ideje. A spárgát kertünkben is nevelhetjük! A spárga igényes növény ugyan, de megfelelő körülmények között az egyik legkönnyebben termeszthető zöldségek közé tartozik.

spárga

A spárga története

20 ezer évvel ezelőtt már fogyasztották a Nílus völgyében,és legalább ötezer éve termesztésbe vonták. 2 ezer évvel ezelőtt már megjelent a kínai orvoslásban, ahol gyulladáscsökkentő hatást tulajdonítottak neki.Ismerték az egyiptomiak, a görög és a rómaiak is.

A görög Teophrastos a vad aszparágusz gyűjtését írta le. A görögök afrodiziákumnak tartották, illetve Hippokratész hasmenés és húgyúti problémák, lumbágó kezelésére javasolta.

Ie. 150-ben Cato említi a “Di Agri Cultura”című művében. Leírja ültetését, termesztését és betakarítását. Viszontláthatjuk Pompeji falfestményein is. Idősebb Plinius vizelethajtó hatását emelte ki (“Historia naturalis”). Tavasszal nyersen ették, télire a Tiberis folyó partján termesztett sípokat az Alpok jegén fagyasztották. Julius Caesar olvasztott vajjal fogyasztotta. Apicius romai nemesember a spárga elkészítéséhez javasolta az alábbiakat: Alaposan mosd meg, és főzd meg úgy, hogy a hajtáscsúcs kiáll az edényből.

A középkorban nem foglalkoztak termesztésével. A modern korban afrikai közvetítéssel terjedt el, először Franciaországban (1469), később Németországban (1565) majd Angliában (1538) bukkant fel. A 16. században megjelent a királyi udvarok konyháján.

Észak-Itáliában a spárga ágyások a reneszánsz korban hírnévre tettek szert. Legfőképpen afrodiziákumként hasznosították, és száműzték a zárdák asztaláról. Ugyanakkor gyógyítási céllal alkalmazták, mint gyulladáscsökkentőt és fájdalomcsillapítót. Itáliai ínyencség a párolt spárga sáfránnyal és póréhagymával sütve – De li Sparaci (15. század)

Franciaországban egy 17. századi szakácskönyvben tesznek róla említést először gasztronómiai vonatkozásban. 14. Lajos a zöldségek királyának tartotta, és elrendelte üvegházi hajtatását (1643), hogy egész évben élvezhesse. Halványított termesztését kupacolással majd bakhátas műveléssel az 1750-es években dolgozták ki.

A legrégebbi termesztett fajta, amely az 1860-as évekre datálódik a lila spárga, tudományos nevén Asparagus officinalis ‘Precoc D’Argenteuil’, a neve is utal francia eredetére.

Németországban Stuttgart környékén az 1600-as évektől termesztették, de megmaradt a királyi udvart zöldségének, ezért a “Königsgemüse” névvel illeték. A németeknél a halványított változat terjedt el. 1852-ben. Brauschweigben pedig előállították az első tartósított spárgákat.

Spárga bemutatása

bakhátas spárga termesztésA spárgát (Asparagus officinalis) korábban a liliomfélék (Liliaceae) családjába, manapság a spárgafélék (Asparagaceae) családjába sorolják.

Bojtos gyökérzete raktározó és minden éveben újra képződő szívógyökerekből áll. A több évig élő és folyamatosan vastagodó raktározó gyökerek tenyészcsúcsa évről évre kihajt az öreg, elhalt gyökerek felett. Így a tönk folyamatosan a talajfelszín felé tör. A fásodó gyöktörzs (rizóma) vízszintes helyzetű, és évről évre elágazással növekszik.

Kb. 150 cm magasra növő hajtása minden tavasszal a gyöktörzsből tör elő, bókoló, dúsan elágazó. A vegetációs időszakban megvastagodó hajtások elfásodnak, elágaznak. Ezeket spárgaszárnak nevezzük, amelyek vastagsága elérheti a 2–2,5 cm-t.

Lomblevelei nincsenek, az elágazásoknál, a pikkelyszerű képződmények hónaljából rövid szártagú oldalhajtások képződnek, amelyeken 3–6 db, levél alakú szár (fillokládium) képződik. A levelek apró pikkelyekké módosultak.spárga viraga

A spárga kétlaki növény, egy növényen rendszerint csak hím- vagy csak nővirágok képződnek. A csöves virágok egyesével vagy kettesével állnak a szártagokon. Termése vörös vagy barnásvörös, fénylő bogyó (152. ábra).

Termesztésben megkülönböztetünk fehér-, lila- és zöld spárgát. A Gyömbér tanya így mutatja be:  Fehér spárga – bakhát alatt nő, ahol a síp a talaj felszínét repeszti a sípfej, ott kezd kibújni. A fehér spárga a legközkedveltebb, minél frissebb annál ízletesebb. Főzési ideje 12-15 perc. Lila spárga – azonos a fehér spárgával azonban a nappali fény hatására a hegye fokozatosan lilul. Ettől néz ki másként, az íze valamivel aromásabb. Főzési ideje szintén 12-15 perc. Zöld spárga – a föld felett nő. Íze intenzívebb, nem kell megpucolni, finom zsenge sípok. Főzési ideje 10-12 perc.

spárgalomb

Spárga tápértéke

A spárga zárt fejű hajtásait sípjait fogyasztjuk. Szedési ideje április első napjaitól június közepéig tart.

A zöldspárga sípjában található az A-vitamin provitaminja, a karotin (0,2 g/100 g friss anyagban). A spárga sípja tartalmaz tovább B1-, B2– és B6-vitamint. 100 g halványított nyers spárga kevesebb, a zöldspárga több C-vitamint tartalmaz, amely azonban főzéssel bomlik. Jelentős még P-vitamin, cukor, rost, és makro- illetve mikroelem tartalma.

Spárgareceptek a mindmegette.hu oldalán.

Spárga termesztése kiskertben

Általános tudnivalók

  • Egy négytagú család számára 10 tő spárga fedezi az éves mennyiséget, vagy két zacskó spárga mag.
  • A helybevetést megelőzendő a homoktalajok szervesanyag-tartalmát hektáronként 60–80 t istállótrágya vagy 200 m3 komposzt bedolgozásával növeljük. A kisebb területekre a tápanyagigényt át kell számolni. Az egyszerűség kedvéért száz négyzetméterre 0,5-1 köbméter trágyával számoljunk. Az istállótrágyát az ültetést megelőző ősszel célszerű kijuttatni! Tápanyagellátás műtrágyával minden évben szükséges, folyóméterenként 50 gramm javasolt. Ősszel a sorok között bedolgozhatunk 50 gramm komplex műtrágyát, nitrogén-foszfor-kálium arány 12-10-18 .
  • Eleinte a spárgalégy és a spárgabogarak ellen kell védekezni, később a gombabetegségek (Botrytis, Stemphylium, Puccinia, Fusarium) ellen is.
  • Kötött, agyagos talajba spárgát ne telepítsünk!
  • A bakháton termesztett sípok fehérek, legfeljebb lilás színűek, ezek a halványított spárgák, míg a sík felületen nevelt spárgák a zöldspárgák.
  • Csak hím hibrideket válasszunk, mert azok hosszú, vastag sípokat nevelnek és magas hozamúak. A tuja.hu az alábbi spárgákat ajánlja kiskertbe: Fehérfejű – Braunschweigi; rózsaszínfejű – (később kékes) Argenteuili; zöldfejűek – Mary Washington, Márta Washington. Dr Fehér Béláné további fajtaajánlatai: az igen korai Fileas, a korai Mondeo, a korai és nagy hozamú Voltaire, a korai Gijnlim, a spárgarozsdára kevésbé érzékeny Thielim, a korai Grolim, a késői Backlim.

Spárga vetése és nevelése

A spárgamag csírázási ideje hosszú, de miután hidegtűrő, már kora tavasszal, de legkésőbb, ha öntözni is tudjuk, április elején lehet helybe vetni laza szerkezetű, leginkább homokos, meszes talajba, ahol a talajvíz nincs közelebb 1 méternél, meleg fekvésű helyre. A vetés mélysége kötöttebb talajon 2–3 cm, laza szerkezetű talajon 4–5 cm. A vetést 120 cm (zöld spárga) -150 cm (halványított spárga) sortávolságban, folyóméterenként 20 db maggal végezzük. A magoncokat május végén lehet szétültetni, kiegyelni. A halványított spárgát 150 cm sortávolságra, és 30–40 cm tőtávolságra telepítjük, míg a bakhátat nem igénylő zöld spárgát 120 cm sortávolságra, 20–30 cm tőtávolságra telepíthetjük. Amikor a hajtások elérik a 15–20 cm-es hosszúságot, a vegetációs időszak alatt 3–4 alkalommal megkapáljuk. Nagy szárazság idején, Június közepétől augusztus végéig az utóbbi években rendszeres öntözni kell.

halványított spárga termesztése bakháton

Néhány tő spárga szükséglet esetén esetén kövessük Jamie Olivér tanácsát: A magokat tavasszal védett helyre ültessük el 5 cm-es cserépbe kettesével, majd amikor a hajtások elérik, a 3-4 ujjnyi magasságot, ültessük át őket 10-15 cm-es cserépbe. Fontos a jó vízáteresztő képességű laza virágföld. Ebben a cserépben védett helyen neveljük a spárgát, mert csak a következő évben érdemes kiültetni őket a szabadba. A gyöktörzset május elején ültessük ki a rügyes oldalával felfelé, kb. 10-15 cm mélyen a föld alá, egymástól 35-40 cm távolságra. Ültetés után jó alaposan öntözzük be a növényeket, és ne feledjük el a rendszeres gyomlálást sem. Télen takarjuk be a töveket komposzt vagy trágya takaróval, amit a spárga tavasszal fog meghálálni. Ezt a zöldség növényt akár egy cserépben is nevelhetjük a kertbe ehhez egy 35-40 cm széles cserép vagy edény a legmegfelelőbb, páfrányos levelei még díszítik is kertünket.

Két év nevelés után, a harmadik év márciusában, halványított spárga esetében, a növények köré húzzunk bakhátat, vagyis emeljünk kb. 30 cm magas dombot a növények köré.

A sípok a harmadik évtől szedhetők, amikor a hosszúságuk eléri a 20-25 cm-t. A szedés április elejétől egészen június elejéig tart, van, hogy kétszer vagy háromszor kell leszedni a termést, mert nagyon gyorsan nő. A sípokat úgy szedjük, hogy a bakhátakat ott bontjuk ki kapával, ahol a síp a talaj felszínét megrepeszti és a sípfej kezd kibújni.

spárga szedéseSpárga szedés

A 15-20 cm nagyságú sípokat érdemes leszedni a növényről, amelyeket mindig a tövénél kell levágni vagy kitörni, fogjuk meg a tövénél és kezdjük el hajlítani a föld felé. A kitört sípokat rakjuk nedves vászonnal bélelt kosárba, és takarjuk, megóvva őket az elszíneződéstől és a fonnyadástól. A fehérspárga-sípokat öt órán keresztül áztassuk hideg vízbe, hogy lehűljenek. Mivel a spárga a leszedése után gyorsan megromlik, vagy azonnal fogyasszuk vagy fagyasszuk le vagy blansírozzuk és utána fagyasszuk.

Mary Washington sparga konténerben

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás