Almaszüret

Minthogy a családi házak kertjeiben a dísznövények mellett gyakran ültetnek, ültetünk haszonnövényeket, így mindenekelőtt termő gyümölcsfákat, így az ősz, majd tél közeledtével, az őszi kerti munkálatok számbavételekor érdemes szót ejtenünk a termések betakarításáról, mint elvégzendő feladatról.

alul üríthető szedőedény

Bár jellemzően már nyár elejétől érnek hazánkban a gyümölcstermő növények termései, az alma és körte szürete „csak” augusztustól indul el. A korai érésű gyümölcsök nagy része nem tárolható hosszan, így azok friss fogyasztásra vagy befőttként való eltevésre alkalmasak.

A nyári almák között a legkedveltebb a Gala fajtacsoport. Augusztus közepétől érnek ezek a fajták, és jellemzően savasak-édesek. Ilyen például a Vista Bella fajta. Az „ízes” almák kedvelői nagyon szeretik a Schnitzer Gala terméseit. Ennek a fajtának az almahaja erősen csíkozott, szép piros. A nyári almákat hamar el kell fogyasztani, legfeljebb egy hónapig tárolhatók, azután különböző tárolási betegségek lépnek fel vagy kásás lesz az alma húsa. A nyári almák többnyire friss ízűek, és nagy cukortartalmuk miatt ivólé készítésére is kiválóak.

Az ún. téli almák közé tartozik a hazánkban igen kedvelt Idared fajta, a Golden fajtacsoport, a Jonathan fajtacsoport, a Mutsu, a Jonagored és a Starking. Természetesen még sok más, akár új fajta közül is választhatunk. A nemesítés során arra törekszenek, hogy a betegségeknek és környezeti viszonyoknak ellenálló fajtákat nemesítsenek ki (pl. lisztharmat, varasodás rezisztens és toleráns fajtákat kereszteznek hazánkban is).

alacsony szedőállvány

Így szedd az almát!

A fajtára jellemző érettségi állapotot mutató almát a kocsányával együtt szedd le, csavaró mozdulattal. Ha nem válik le a kocsány, az alma még éretlen, de az lehet fajtajellemző is. Utóbbi esetben kapd elő a metszőollót, és vágd le az almát a kocsány vastag végénél. Óvatosan szedd szedőedénybe, házikertben jellemzően ez a vödör.

Így tárold az almát!

A téli almákat a fajtára jellemző teljes színeződésben szüreteljük. Üzemi méretekben szabályozott légterű hűtőtárolókban tárolják őket árusításukig. Háztáji viszonyok között általában fa vagy műanyag rekeszekben tartják őket. Újságpapírral célszerű bélelni ezeket a tároló eszközöket, majd a hibátlan almákat a talpukra helyezve tegyük egymás mellé a rekeszekben. Amennyiben az almát szárastul szedjük, úgy kevésbé sérül a gyümölcs és biztosabban tartható el hosszabb ideig. Pince hűvös, szellős hely alkalmas a leginkább az ősszel betakarított gyümölcsök tárolására. A legjobb tartás ellenére is előfordul, hogy az almák között rothadás indul meg, ezért rendszeresen ellenőrizni kell a tárolókat és mielőbb eltávolítani a beteg gyümölcsöket! A tárolásról részletesebben itt olvashatsz: Az egészséges alma. Az almafeldogozásról pedig itt: Házi almafeldogozás

húsvéti rozmaring

Hazai almafajták

Az utóbbi időszakban újra divatos lett a hazai tájfajták, mint a „régi bevált” fajták ültetése és termesztése. Létezik közülük olyan, amelyiket kisebb mennyiségben, de mindig is termesztettek hazánkban, mint pl. a Húsvéti Rozmaring. A rétesalmák közül sokat fedezhetünk fel a kertekben, és bizony nagyon finom aromájú a Borízű alma is. A Téli piros pogácsa nevű fajta gyümölcsét hűvös viszonyok között is jól tárolhatjuk, gyakran a fagyott alma felengedés után is finom ízű marad – talán csak az állaga lesz kásásabb és egyúttal ráncosabbá válik a közepes méretű gyümölcs. Ismerd meg a Batul almát. Olvass a szabolcsi almákról és a Jonatánról.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Faöntöző zsák