A gyökérpetrezselyem új megvilágításban

A petrezselyem gyógyhatási és gasztronómiai értéke. Ismerd meg a gyökérpetrezselymet új megvilágításban.

A fűszer- és gyógynövényeket folyamatosan szüretelheted és száríthatod. Fűszernövények szárítása. Ajánljuk a Kertlap Kertészeti Webáruházban kapható helytakarékos növényszárító hálót!

gyökér petrezselyem

Gyökér petrezselyem és levél petrezselyem

A petrezselyemnek két típusa ismert. Egyikük a 20-30 cm magas, gyökérpetrezselyem (Petroselinum crispum subsp. tuberosum), amely erős, húsos karógyökeret fejleszt, és csak kedvezőtlen talajviszonyok között ágazik el. A gyökér színe sárgásfehér, világosbarna, sárga és vörösesbarna. A húsa fehér.

A másik típus a levél petrezselyem, itt olvashatsz róla.

A gyökér petrezselyem levelei egész szezonban hasznosíthatod. A kései fajtákat október végén, novemberben lehet felszedni. Nem árt előzőleg a talajt ásóvillával fellazítani. A gyökerek tárolásról itt olvashatsz: Zöldségfélék tárolása.

A gyökérpetrezselyem múltja

Az ókori Görögországban a menyasszonyokat petrezselyemfüzérrel díszítették. A petrezselyem a felejtés virága volt, ezért sírokra helyezték. A régiek az üde lehelet érdekében sokszor petrezselymet rágcsáltak. Henisch György (1549-1618) orvos-polihisztor, az Antoine Mizauld: Opusculum de Sena Plantae… című mű (orvosbotanikai összefoglaló) egyik kötetének a fordítója, az Alexikepus, vagyis orvosi kert c. fejezetben sajátos csoportosításban a parajok közt említi a gyökérpetrezselymet. Rapaics Raymund (1885-1954) a kolostorkertek haszonnövényei között említi.

Link ajánlat: Petrezselyem

A gyökérpetrezselyem gyógyhatásai

A petrezselyem régi gyógyhatású háziszer. A friss levelek vitamin tartalma, ásványianyag tartalma jelentős. Elsődlegesen vizelethajtónak, vesekőhajtónak, sárgaság, vízkór ellen, hólyagfájdalom ellen alkalmazták. Remek méregtelenítő, segít a mérgező anyagoktól való megszabadulásban, enyhíti a reuma tüneteit. A gyökerek és a magvak is gyógyhatásúak. Túladagolása azonban toxikus hatású. Várondósok számára ellenjavallt, mert vetélést okozhat. Természetesen egyik sem a húslevesbe tett mennyiségre értendő.
Külsőleg a népi bőrgyógyászatban a petrezselyem levelével bedörzsölik a bőrt, hogy távol tartsa a szúnyogokat, de a növényt viszkető csípések kezelésére is alkalmazzák. Figyelem! Erre érzékeny személyeknél bőrallergiát okozhat.

petrezselyem levele

Az egész növény tartalmaz petrezselyem olajat. Míg a levélolaj misztricinben gazdag, addig a magolajban az apiol dominál. Kereskedelemben a magból nyert petrezselyemolaj kerül forgalomba. Ízesítőként használja az élelmiszer ipar. De felhasználja a kozmetika- és a parfümipar is. Kutatók beszámoltak vizelethajtó, baktériumölő, és enyhe antioxidáns hatásáról. A misztricinben gazdag olajról kimutatták, hogy a kemoterápiás kezelés során védő hatású. Kimutatták a levelekből nyert olaj májvédő hatását is. (Ayman F. Khalil et al: Protective effect of peppermint and parsley leaves oils against hepatotoxicity on experimental rats; Annals of Agricultural Sciences Volume 60, Issue 2, December 2015, Pages 353–359)

Erdélyi etnobotanikai gyűjtésből származik az alábbi recept: 50g magot vagy gyökeret 1 liter vízben 15 percig főznek, majd naponta két csészével fogyasztják vesekő ellen. Vízhajtó, értágító és vérnyomáscsökkentő hatása révén is alkalmazzák levelének főzetet, de nyersen is fogyasztják. (Tóth Mónika, dr. Papp Nóra PhD: Ethnopharmacological data from Túrterebes, Szatmár county Művelődés-, Tudomány- és Orvostörténeti Folyóirat 2014. Vol.5.No.9)

Petrezselyem az európai konyhában

bouquet garni

Párolt halak mellé a mediterrán országokban apróra vágott fokhagyma és petrezselyem levél oliva olajos keverékét adják. A petrezselymet sokszor hirtelen grillezik olajban. Egyébként pedig levelét soha nem főzik, csak tálalás előtt adják az ételhez, hogy megtartsa jellegzetes aromáját. A francia bouquet garni babér, kakukkfű és fokhagyma keveréke. Provenceban mindezt megfejelik hámozott narancshéjjal. Ilyenkor viszont együtt főzik az étellel, hogy jól összeérjen az aroma. A mediterrán vidék jellegzetes fűszerkeveréke a petrezselyem, lestyán, bazsalikom, oregano, majoránna együttes. A német bouquet garni, petrezselyemgyökér, zeller, sárgarépa, lestyán, hagyma szolgál a főtt marhahús fűszeréül, ezzel igencsak megközelítve a jóféle húsleves hozzávalóit. Mindezt belefőzik az ételbe. (gernot-katzers-spice-pages.com)

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Növényszárító háló

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa