Házikertből nem hiányozhat a ribiszke

A június a bogyós gyümölcsök érésének ideje. korai érésük, viszonylag kis helyigényük, egyszerű növényvédelmük, és C-vitaminban gazdag gyümölcsük miatt a házikertek kedvencei.

Ismerkedjünk meg a ribiszkével, amely egyik fontos gyümölcstermő cserjénk. A ribiszkék vadon termő ősei az északi félteke magasabban fekvő erdőiből kerültek a kertekbe. Legelőször Hollandiában kezdték őket termeszteni. Hozzánk német közvetítéssel kerültek. Lippay János Posoni Kert című művében már leírja piros, fehér és fekete fajtáját, tengeri szőlő, illetve Szent János szőlőcskéje néven.

ribiszke termés

A piros ribiszke (Ribes rubrum) és a fekete ribiszke (Ribes nigrum) a köszmétefélék (Grossulariaceae) családjába tartozó gyümölcstermő cserje. A ribiszkék nem utóérők, felhasználásra csak a teljesen érett termés alkalmas, amelynek fürtjében minden bogyó beszíneződött. Hegy  és dombvidéki ligeterdőkben, égerlápokon is előfordul a piros ribiszke. Síkvidéki ligeterdőkben található egy alfaja a Ribes rubrum ssp. sylvestre.

A fekete ribiszke az Alföldön, a Kis-Alföldön, Szigetközben, liget- és láperdőkben vadon is előfordul. Csak Természetes állományai védettek. Hideg kori reliktum fajt az Alpok alján, szikla és szurdokerdőkben a havasi ribiszke (Ribes alpinum), szintén védett faj. Forrás: nyme.hu

Cikk ajánlat: Fekete ribiszke gyógyhatásai;

Ribiszke a konyhában

“Ez az igazi étel – mondta az esperes -, leves, főtt hús ribizlimártással. Kész. Egyéb nem is kell.”
Idézet Móricz Zsigmond Ebéd című novellájából (1930.)

Bár a ribiszkét frissen a legjobb fogyasztani, de mélyhűthető is, lekvár, mártás, gyümölcsleves, szörp, bor készülhet belőle. Joghurttal elkeverve, tejberizshez, rizsfelfújthoz, müzzlihez, húsok mellé, párolva, köretként vagy önmagában, desszert helyett fogyasszuk.

ribiszke lekvár

Fotó: Szűcsné Marcsi

Ribiszke lekvár

A “Hobbiekrtészek, ide!”csoportból Szűcsné Marcsi receptje:

Először megfőzöm annyi vízben amennyi ellepi a leszárazott megmosott szemeket.
Aztán paradicsom passzírozón átpasszírozom. A mi nem megy át, azt nagy tálban felengedem hideg vizzel, amitól a magok alulra ülepednek,a héj viszont a tetején marad. Leszűröm és a léhez teszem. A vizet 4-5-ször újra ráöntöm a magvas héjra, addig amíg már inkább csak mag marad. Felteszem főni egy marék málnával. Ha nincs friss, lehet fagyasztott is, de el is maradhat. Főzöm kb. fél órát,akkor hozzáadom a cukrot,amivel még 20 percig főzöm tovább.
Végül üvegekbe töltöm, teszek rá pici nátrium benzoátot, lezárom és száraz dunsztba teszem kihűlésig. A gyümölcs héja tartalmazza a pektint, amitől sűrű lesz a lekvár. Azért macerázok vele!
Nagyon szeretjük ezt a lekvárt!

Link ajánlat: Itt a ribizliszezon – receptek

Ribiszke fajták

Fajtáit elsődlegesen a termés színe szerint csoportosítjuk. Ismertek piros (pl. Fertődi hosszúfürtű),  fehér (pl. Ribes rubrum ‘Blanca’) és fekete (pl. Dorottya) fajták. A legelterjedtebb, és leginkább alkalmazkodott hazai klímánkhoz a piros ribiszke. Őt követi a fehér ribiszke, amelyet leginkább házikertekben lelhetünk fel. A legtoleránsabb fajták: Jonkheer van Tets, Rondom, Rosetta, Rovada.

Néhány nálunk is kapható fajta a teljesség igénye nélkül (forrás: Pullulo faiskola)

Blanka: Hosszú fürtű fehér bogyójú ribiszke, szlovák nemesítésű.

Fertődi 1: Rövid fürtű feketeribiszke, széthajló bokrú, kiváló házikerti fajta.

Jonkher van Tets: Nagyon korai, régi, holland fajta. Friss fogyasztásra és mélyhűtésre is alkalmas. Rövid fürtű, nagyon bőtermő és nagyon édes fajta. Bokra erős növekedésű, közepesen sűrű. Rendszeres metszéssel elkerülhető a fürthosszúság csökkenése! Szinte bárhol termeszthető.

Redpoll: A legkésőbbi érésű, leghosszabb fürtű, fürtön belül legtöbb bogyóval rendelkező pirosribiszke. Mély piros színű bogyói jól fagyaszthatóak.

Rolan : Hosszú fürtű, nagy termőképességű holland fajta, a Rovadát megelőző érési idővel.

Rosetta : A Jonkher van Tets után érő, de már hosszabb fürttel rendelkező, édes fajta.

Rovada: Gépi betakarításra is alkalmas holland fajta, középérésű. Nagyon bőtermő, hosszú fürtű. Bogyói nagy méretűek, kerekdedek, vörösek, kemények. Savtartalma éretten is magas!

Titánia: Nagy bogyójú, bő termő feketeribiszke, felálló bokra miatt könnyen termeszthető. Részben öntermékeny!

Ribiszke környezeti igényei

A Nyugat-Dunántúl erdeiben vadon is előfordul, de a nagyon napsütéses helyeken levelei sárgulni kezdenek, majd lehullanak. A mélyárnyékot sem kedveli, de a magas páratartalmat igen. A napsütéses helyeken íze, aromája jobb, és cukortartalma is nagyobb lesz. Télálló, de a tavaszi utófagyok kárt tehetnek benne. Talajban nem válogat. Megterem agyagos és homokos talajokon is, de a mérsékelten nedves, középkötött, mély termőrétegű talajokat kedveli. A talaj mész és klórtartalmára a piros ribiszke érzékeny. A pangóvizet sem tűri. Gyakori károsítói a levéltetvek.

Ribiszke szaporítása, ültetése

A ribiszkeféléket főképp fás dugványról szaporítjuk. Dugványkészítésre a közepes, 6-8 milliméter vastag vesszők a legalkalmasabbak. Ezekből nevelhetünk termő bokrokat, amelyeket 2-2,2 × 1 méteres sor- és tőtávolságra ültetve őket. A faiskolák dugványból nevelt bokorcsemetéit 8-10 cm-rel mélyebbre ültessük a jó bokrosodást elősegítendő.

Ősszel, lombhullás után telepítsük. Telepítése előtt lazítsuk fel a talajt, keverjünk be érett istállótrágyát és komposztot. A talaját télire avarral takarhatjuk.

Törzses ribiszke

Nemcsak bokros, hanem törzses formára is nevelhetjük saját törzsön vagy alanyon. Az alany általában az aranyribiszke (Ribes aureum), amelynek termése szintén fogyasztható, és díszítő értéke sem lebecsülendő. Minél hosszabbra hagyjuk a törzsképző alanyt, annál gyengébb fejlődésű, és annál rövidebb életű a nemes. Az ilyen oltott fajták termésmennyisége is kisebb.

Ribiszke kártevők

Az új ribiszke levelek felszínén pirosas, hólyagos kiemelkedések jelennek meg. A levelet megfordítva láthatjuk (nagyítóval) a zöldes színű levélpirosító ribiszke-levéltetveket. Bár kártételük látványos, nem okoznak nagy kárt. A levélpirosító ribiszke-levéltetvek ellen már áprilisban permetezni kell, később ugyanis már más gazdanövényre költöznek. Védekezés nélkül nagyfokú károsítást, lombhullást, termésveszteséget is okozhatnak. Használjunk hasznos rovarokat kímélő pirimikarb hatóanyagú, és felszívódó acetamiprid hatóanyagú szereket.

Cikk ajánlat:  Ribiszke metszése

További forrás: Dr. Sipos Béla Zoltán: Gyümölcstermesztési ismeretek

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Faöntöző zsák