A kert nyár végi sztárja a japán szellőrózsa

A nyár végi, kora őszi kertek nagy kihívása, hogy virágok nyíljanak benne. Ilyen virágok a nyár végén, ősszel virágzó japán szellőrózsák, amelyeknek jól jön a nappalok rövidülése, és a hűvös éjszakák.

japán szellőrózsa

Az ősszel virágzó szellőrózsák története a 17. századik nyúlik vissza. Kínából származik, de hamar meghonosodott Japánban is. A fotó a Tullni Kertekben készült, ahová kirándulást szerveztünk. Aktuális kirándulásunkról a Programok menüben tájékozódhatsz!

A japán szellőrózsa (Anemone hupehensis var. Japonica) a boglárkafélék családjába (Rannunculaceae) tartozó 70 virágos évelő egyike. A szellőrózsa (Anemone) nemzetségbe több virágos évelő tartozik. Egyesek tavasszal virágoznak, mint a csinos szellőrózs (A. blanda), mások nyár közepétől, nyár végén, ősszel.

A Royal Horticultural Society (Angol királyi kertészeti Társaság) 1850-ben keresztezte a Kínából származó Anemone hupehensis fajt a nepáli Anemone vitifolia fajjal. Így jött létre 1848-ban az Amenone x hybrida. A legnépszerűbb fehér virágú japán szellőrózsa Anemone ‘Honorine Jobert’ néven vált ismertté. Rózsaszín virágú szülőktől származik, természetes mutáció eredményeként. A franciaországi Verdunben szelektálták 1858-ban.

c

Az angol Perennial Plant Association (PPA – Évelő Növények Egyesület) a 2016-os év évelőjévé választotta. A kiválasztás oka, hogy igen tág klimatikus körülmények között tartható, igénytelen és ellenálló. A félárnyékot és az árnyékot is tűri. Könnyen szaporítható. Másik előnye, hogy bőven virágzik abban az időszakban, amikor lassan a nyár vége közeleg, és a kertben már alig mutatkoznak virágok, az őszi virágokra ugyanis még várni kell.

rózsaszín japán szellőrózsa

A szellőrózsák gyöktörzzsel terjednek, akár invazívvá is válhatnak. Szerencsére a gyökerek nem hatolnak mélyre, így a gyöktörzsből előtörő új hajtások könnyen kihúzhatók. Magasságuk akár a másfél métert is elérhetik. A virágtömeg gyenge szélben is szemet gyönyörködtetően ringatózik. A kerti fajták virágszíne hófehér, rózsaszín vagy lila. Ismertek féltelt és teltvirágú változatok is. Meszes, jó vízgazdálkodású talajba valók. Mutatós társai az ősszel virágzó pompás varjúhájnak ((Hylotelephium spectabile), poloskavésznek (Cimicifuga racemosa), vagy aranyvesszőnek (Solidago).

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!