Rózsa gondozása

Szinte nincs olyan kert, ahonnan hiányoznának. Egyesek érzékenyek, mások kevésbé, de mindegyikükre oda kell figyelni. Óvni kell őket a nagy mínuszoktól, tavasszal meg kell őket metszeni, nyáron pedig fel kell venni a harcot gombabetegségeikkel, és rájuk települő levéltetvekkel.

rózsakert

Rózsa telepítése

Ősszel a talaj még elég meleg és nedves (a jelenlegi időjárásunk alapján ezt öntözéssel érhetjük el), amelyek a legfontosabb feltételei a rózsatövek telepítésének. rózsák  sikerrel nevelhető agyagos talajban. Egy tenyérhosszal szélesebb gödröt ássunk a rózsa gyökerének szélességéhez képest, alját porhanyósítsuk és komposzttal, vagy szerves trágyával dúsítsuk, majd alaposan iszapoljuk be. A nem gyökércsomagolt töveket 4-5 órára áztassuk vízbe, majd helyezzük a gödörbe, úgy, hogy a szemzés helye 5-6 cm-rel kerüljön a talaj felszíne alá, majd kupacoljuk fel 15 cm magasan.

rózsatelepítés

A rózsatelepítés legmegfelelőbb ideje az ősz.

Rózsák téli védelme

Sok rózsa fajta nem teljesen télálló, fagyérzékeny, ezért az erősebb fagyok előtt szükséges a takarásukról gondoskodni. A részletek itt olvashatók:  Rózsák téli védelme

A fagyveszély csökkenésével egyidejűleg megbonthatjuk és eltávolíthatjuk a rózsatövek fagyvédő takarását. Fontos az időzítés, hiszen a hirtelen beköszöntő melegben egyik pillanatról a másikra kihajtanak a rügyek, melyet a metszésnek feltétlenül meg kell előznie.

Rózsák metszése

A rózsabokrokból mindenek előtt időről időre ki kell metszeni a belsejükben fejlődött, fölöslege, gyenge, virágzásra képtelen hajtásokat. Fontos továbbá az elágazások ritkítása, hogy ne maradjanak vissza egymást keresztező vagy egymást dörzsölő hajtásrészek. A láthatóan fertőzött, pusztulófélben lévő részeknek sem szabad visszamaradniuk. Az alulról kitörő, laza állományú, lédús hajtások viszont maradjanak meg! Ugyanis a leveleik hónaljában lévő rügyekből még virágban végződő oldalhajtásokat fejleszthetnek, és ilyen módon hasznosulhatnak.

rózsa metszése

Az oltott bokorrózsákon gyakran megjelennek az úgynevezett vadhajtások. Ezek többnyire könnyen felismerhetők a nemestől eltérő leveleik, másféle tüskézettségük és színük, valamint erős növekedésük alapján. Bár szokás, de nem elég, hogy előtört több-kevesebb, kisebb-nagyobb alanyhajtás a földfelszínnél levágásra kerül. Ezt követően ugyanis a felette lévő alvórügyek kihajtanak, sokszor a korábbinál is nagyobb eréllyel és számban. A helyes eltávolításukhoz meg kell keresni az eredési helyüket.

A gyökérnyakból eredő hajtások töve könnyen megtalálható. Ezeket gyakran elegendő a földfelszínnél megragadni, hogy tövestől kilehessen tépni őket. Ha ez mégsem sikerül, akkor kézi ásóval óvatosan kiszabadítva, gyökérsértés nélkül, a kiindulási helyüknél sima metszlappal kell őket levágni. A helytelen módon, az akár a talajfelszínig nyúló, visszamaradó csonk ellenben hamarosan elágazódik, majd meg is vastagszik, szinte már eltávolíthatatlan módon, és így a nemes részt is veszélyezteti. Ebből a szempontból előnyösebb is a nem oltványból, hanem dugványból nevelt, vagyis saját gyökerű rózsatő, amelynél eltávolításra váró vadhajtás kifejlődésétől nem kell tartani.

A rózsák metszéséréről itt olvashatsz részletesebben.

Egyéb rózsaápolási feladatok

A szép fejlődés, dús virágzás feltétele a napos fekvés, a gondos talajápolás, a kielégítő tápanyag-ellátás mellett a jó vízellátottság. A nálunk nem egyszer előforduló tartós nyári szárazságot a folyton nyíló rózsafajták sínylik meg a leginkább. Öntözés hiányában a hajtásnövekedésük szünetel, emiatt virágzásuk is gyengébb lesz, sőt elmarad. Kivétel az a néhány különösen edzett és erős növekedésű régi teahibrid fajta, amely képes dacolni a nyári szárazsággal és a forrósággal is. A nemes kerti rózsafajták többségét délután, este vagy éppen reggel illetve a kora délelőtti órákban bőségesen öntözve remélhetjük, hogy a víz lejut a gyökérzetig.

rózsa-öntözőkanna

A megfelelő nyári vízellátás, trágyázással egybekötve, a lisztharmat és a rozsdagomba fertőzés veszélyét is csökkenti: nitrogén és másfélszer több kálium műtrágya keverve vagy komplex, vízoldható formában adagolható, négyzetméterenként hat dekagramm mennyiségben. Meghálálja a rózsa a másfél- kéthetenkénti félszázalékos Wuxálos vagy másféle lombtrágyázást, félszázalékos töménységben.

Bőség tápanyag ellátás és öntözés mellett még a sívó homokon is szépen virul a rózsa. Egyébként a rózsa levele idő előtt megsárgul, lehullik, a hajtásfejlődés rendellenes, vagy el is marad.

Ha egy-egy alkalommal az öntözővíz közvetlenül a tövekre jut, a talaj jól átnedvesedik, így jó ideig nem szükséges újabb öntözés. A körülárkolt rózsatövek, ágyások árasztásos módszerrel is jól öntözhetők. Alkalmanként 25-30 liter, azaz két-három vödör víz adható.

Rosa Leverkusen

Rosa Leverkusen – futórózsa

Megfelelő öntözés híján különösen fontos a talaj árnyékolása. A rózsatövek között talaj felszínét nem árt komposzttal, esetleg kéregzúzalékkal, két-három ujjnyi vastagon befedni. Ez a takaróréteg lecsökkenti a felszíni párolgást. Ugyanakkor mérséklődik a gyomosodás is. A trágyatakaró pedig még táplálja is a rózsatöveket.

Mindezt a gondoskodást a rózsa meghálálja. Érdemes tehát ezekre időt és fáradságot áldozni.

A hibrid tearózsa különösen alkalmas a vágott virágnak. A szárról nem árt a töviseket kézzel letörögetni. A vágott virágok gondozásáról itt olvashatsz.

Pullman Orinet ExpressPullman Orinet Express – tearózsa

Rózsák növényvédelme

A gyomirtó talajfelszíni vagy saraboló kapálás rózsabokroknál mindannyiszor szükséges, ahányszor a gyomok tömegesen megjelennek. A rózsa kötöttebb talajt kedveli, ezért a mélykapálás laza, homokos talajon kerülendő.

A rózsák növényvédelme a fajta kiválasztásával kezdődik, majd a növényválasztással folytatódik. Válassz erőteljes földlabdájú, egészséges megjelenésű növényt.

Tudvalévő, hogy a levendula illóolaja segít távoltartani a levéltetveket, ezért nem árt a rózsák köré levendulát telepíteni. Ha már megjelentek a tetvek, a tetvek ritkításába a katicák, fátyolkát, fülbemászók is besegítenek, hogy csak néhány hasznos rovart említsünk. Erős vízsugárral lesöpörheted a tetveket a levelekről, nem képesek visszamenni a levélre, el fognak pusztulni. Majd permetezz például csalánlével néhány napon keresztük. CIkk ajánlat: Ökológiai védekezés a levéltetvek ellenA csalán a leghasznosabb gyom.

rózsa-levendula társítás

Gyakran jelentkezhet a rózsa diplokarponos vagy más néven fekete levélfoltossága. A fényképen az induló sötét és a kifakuló régebbi levélfertőzést láthatják. A foltok széle néha csipkézett, ezért népiesen csillagpenésznek is hívják ezt a betegséget. A foltok körül és között a levéllemez sárgulni kezd, majd a levelek elkezdenek hullani.  Az őszi lomb megsemmisítése, majd a rezes lemosás, mindkét növénynél ajánlatos.Részletes információk: Mitől fekete foltos a rózsa levele?

Cikk ajánlat: Márk Gergely rózsakertjeRózsavízAkár rózsákon is lépdelhetsz…

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!