Karalábé termesztés a házikertben

A karalábét könnyű is tartani, meg nem is. Nevelése egyszerűbb, mintha karfiollal próbálkoznánk. De sok mindent szem előtt kell tartani ahhoz, hogy egyáltalán karalábéhoz, mi több zsenge karalábéhoz jussunk. Igaz, zsenge karalábé híján fogyaszthatjuk a levelét mert a levele is egészséges, és meg is tölthető, salátának is kitűnő.

A káposztafélék (Brassicaceae) családjába tartozó karalábé (Brassica oleracea convar. acephala var. Gongyloides) termése valójában a szárgumója, amely a főszár megvastagodásával képződik. Valójában raktározó szerv, ezt fogyasztjuk. Magyarországon a 17. század óta termesztik. Miután kézimunka igényes, inkább háztáji körülmények között termesztik.

karalábé

Vessük vagy palántázzuk a karalábét?

Attól függ! Leginkább a kiválasztott fajtától illetve az időponttól. A karalábét kertünkben elő- és utóterményként termeszthetjük.

A melegebb országrészekben egyes fajták magról és palántáról egyaránt sikeresen nevelhető. Június végén még vethetünk közepes tenyészidejű karalábét késő őszi és téli fogyasztásra, mindeközben már szedhetjük a középkorai fajtákat. A megfelelő fajtaválasztáshoz kérjük az eladó tanácsát!

Választható fajták tenyészidő szerint:
• Rövid (40–50 nap),
• Közepes (50–70 nap)
• Hosszú (70–90 nap)

Ezek kiültetésének ideje:
• Fólia alatti termesztéshez – ültetés III. hó első felében,
• Korai (rövid tenyészidejű) szabadföldbe ültetés III. hó végén, IV. hó elején
• Közepes tenyészidejű fajták – nyári–őszi friss fogyasztásra – palántáinak szabadföldbe ültetés IV. hó
közepétől VI. hó közepéig (helyrevetés 3–4 héttel korábban),
• Hosszú tenyészidejű fajták szabadföldi ütetései téli tárolásra  VI. hó közepétől
VII. hó végéig (állandó helyre vetés 3–4 héttel korábban)

A rövid tenyészidejű fajtákat palántázhatjuk kora ősszel is! Sőt, még később is vethetjük, ha jövőre szeretnénk hamar karalábéhoz jutni! Miután a karalábé kelés után nem túl érzékeny a viszonylag alacsony hőmérsékletre, tél alá vethető. Így jövőre 2-3 hét növekedési előnye is lehet. A karalábé vetés után 4-6 hét múlva már kiültethető méretű palántát produkál. Jó, ha tudjuk, hogy a fagyos napok beállta előtt hat héttel kiültetett palánták hozzáedződnek a hideghez, és ízük sokkal édesebb lesz. Az utolsó fagyok előtt egy hónappal kiültetett palánta pedig sokkal edzettebb lesz. Ilyenkor a palánták edzéséről se feledkezzünk meg! Cikk ajánló: Palánták felkészítése a kiültetésre

Karalábé környezeti igénye és gondozása

Vetés vagy kiültetés előtt a talajt töltsük fel komposzttal, érett istállótrágyával. A karalábé a gyengén savanyú vagy semleges kémhatású talajban érzi jól magát.ha a talaj pH értéke 6,5 és6,8 között ideális. Ilyen közegben a gyökérgolyva (Plasmodiophora brassicae) sem támadja meg. Cikk ajánlat: A talajok pH értéke és a tápanyag felvehetőség.

Fényigénye közepes. Fényszegény időszakban megnyúlt gumót fejlesz.

karalábé

A fajták hőigénye nagyon eltérő, a korai szabadföldi termesztésre valók kevésbé hőigényesek. Szentesi korai kék és Szentesi fehér, a rég bevált fajták. A korai fajták fagytűrő képessége kisebb (mínusz 4–6 °C), a későiek mínusz 6–8 °C-ot is károsodás nélkül elviselnek. A huzamosan alacsony hőmérsékletnek kitett 3-6 hetes palántákból fejlődő növények még a szezon folyamán magszárba szökkennek. Az idősebb növények fényellátottságtól függően 10–20 °C között érzik jól magukat. A kései fajták 13–16 °C-ot igényelnek.

A karalábé sekélyen gyökerezik, ezért vízigényes! Egyenetlen vízellátás hatására gumója fölreped. Amikor a gumók elérték a dió nagyságot, attól kezdve a talajt nyirkosan kell tartani. A hosszabb tenyészidejű fajták a szárazabb körülményeket jobban tűrik.

A karalábé tápanyagellátáshoz tudni kell, hogy K és N igényes, de a túlzott N ellátás segíti a magszárba szökkenést. Legjobb, ha kiültetés előtt talajába komposztot, érett istállótrágyát forgatunk. A tenyészidő folyamán hatásos a lombtrágyázás is, amelyet 0,25%-os Wuxallal, Volldüngerrel vagy Mikramiddal végezhetünk el.

A karalábé ideális társa lehet a burgonya, bokorbab, borsó. Míg a paradicsom nem kívánatos a környezetében. Bár a tapasztalatok ebben eltérőek.

A kártevők és kórokozók megegyeznek a káposztafélékével.

A fásodási hajlam a fajtától, a szedés időpontjától, -A későn szedett rövid tenyészidejű fehér karalábék megfásodnak! – és az öntözéstől függ. Száraz körülmények között a karalábé tenyészideje megnő  „fás” lesz. Hagyományos Karalábé fajták a szengesimag.hu ajánlatából.

A karalábészüret abból áll, hogy a növényeket kihúzzuk a talajból. A nagy leveleket tépkedjük le, de úgy, hogy mindjárt isteni töltikét készíthessünk belőle! A gyökeret metszőollóval vagy éles késsel vágjuk le.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Zöld Pajzs

Bactofil por