A tavaszi erdő egyik markáns növénye a manapság igen kedvelt és nagyra becsült medvehagyma, amely virágjában megkapó látványt nyújt. Nem összetévesztendő a gyöngyvirággal! Állítólag a medvék egyik kedvenc téli álmot követő csemegéje.
A fűszer- és gyógynövényeket folyamatosan szüretelheted és száríthatod. Fűszernövények szárítása. Ajánljuk a Kertlap Kertészeti Webáruházban kapható helytakarékos növényszárító hálót!
![medvehagyma kertben](https://kertlap.hu/wp-content/uploads/medvehagyma-kertben-1.jpg)
Azt érdemes megjegyezni, hogy tíz évvel ezelőtt sokan azt sem tudták, hogy van ilyen növény. Ehhez kellett némi marketing és hírverés. Orrfűn immár hagyományosan rendezik a medvehagyma fesztivált. Minden bio- vagy kertészettel kapcsolatos rendezvényen megjelennek a medvehagymatermékek. Csokorba szedett leveleit már nem csak piacon árulják.
Medvehagyma botanikája
Nem csak nálunk, hanem többek közt Ukrajnában, a Kaukázusban és Albániában, Nyugat-Európában is sokfelé honos. Az amarilliszfélék (Amaryllidaceae) tartozó hagymás évelő (Allium ursinum) 30-50 cm magasra nő. Telepeket alkotva fejlődik. A hagyma hosszúkás-tojásdad, buroklevele fehér. Egy tövön több hagyma található. A hosszú nyelű, lándzsás levelek fényes felületűek. Az ernyős virágzat április-májusban nyílik fehér, csillag alakú virágokkal. Termése nehezen csírázó, a talajban hosszan elfekvő tok. Üde talajú, nyirkos, árnyas bükkösök, gyertyános tölgyesek jellemző típusalkotó aljnövénye. A medvehagyma elterjedési területének magját a Dunántúlon találjuk, Magyarország keleti feléből viszont szinte teljesen hiányzik.
Medvehagyma gyógyhatásai
Fő hatóanyaga a fokhagymában is megtalálható, kén tartalmú allicin és allicin rokon vegyületek. Baktérium-, és gombaölő hatása révén a gyomor és bélrendszer fertőzései ellen alkalmazható. A friss növény tartalmaz még illóolajat, flavonoid-glikozidokat, C-vitamint és nyomokban prosztaglandint. Termése 18,8% zsírolajat és 21,4% fehérjét tartalmaz. Vastartalma magas. Csökkenti a vérnyomást. Az immunrendszert-erősítő és méregtelenítő hatása miatt fogyasztása tavasszal különösen javasolt. Enyhíti a fejfájást és a szédülést. A legújabb kutatások szerint a koleszterol-bioszintézist csökkenti. Antibiotikus hatását is kimutatták. A fokhagymával összehasonlítva több előnye is ismert. Aktívabb a hatóanyag tartalma, olyan hasznos vegyületek is előfordulnak benne, amelyek a termesztett fokhagymában nem találhatók, vagy a fokhagymában csak kis koncentrációban fordulnak elő, illata jóval enyhébb. Fűszernövényként jellegzetes ízét, kulináris értékét a cisztein szulfoxidoknak illetve egyéb illó vegyületeinek köszönheti. Illó vegyületeinek koncentrációja a virágzás előtt a legnagyobb.
![medvehagyma virágzat](https://kertlap.hu/wp-content/uploads/medvehagyma-viraga-1.jpg)
Medvehagyma szedése
![medvehagyma kontra gyöngyvirág](https://kertlap.hu/wp-content/uploads/medvehagyma-gyongyvirag.jpg)
A medvehagyma levele színén és fonákán is matt, levele jóval puhább.
Ha leveleit hasznosítjuk, fő szezonja április első felére esik. A friss leveleket legjobb virágzás előtt levágni. Amíg nincs megfelelő számú állomány, addig hagymánként csak egy levelet lehet levenni, így a hagyma további fejlődését nem gátoljuk. A begyűjtésnél figyelni kell, mert több, hasonló levelű növénnyel össze lehet téveszteni, amelyek mérgezőek. Ilyenek a gyöngyvirág, az őszi kikerics. De egyik növény levelének sincs megdörzsölve fokhagyma illata, csak a medvehagymának. A gyöngyvirág egy tőből két-három levelet hoz, míg a medvehagyma csak egyet. A gyöngyvirág levélnyele lila, hengeres, a medvehagymáé zöld és szögletes.
Bár a medvehagyma egyelőre nálunk nem védett növény, de ha a természetben szeretnénk gyűjteni belőle, tudnunk kell, hogy állományainak többsége védett területre esik, ahol a gyűjtés külön engedélyhez kötött. Írja Barina Zoltán a Természettudományi Múzeum blogjában. Az ismert és könnyen megközelíthető állományokat az utóbbi években sokan látogatják és a gyűjtéssel, taposással látványos kárt okoznak a medvehagyma állományaiban. Megfosztva ezzel másokat a medvehagyma virágzásának feledhetetlen látványától és jelentősen gyengítve a populációkat és csökkentve azok szaporodási sikerét. Mivel a medvehagyma ma már frissen és cserépben is kapható, könnyen szaporítható, sőt akár fagyasztva tartósítható is, így könnyen hozzájuthatunk a finom kora tavaszi csemegéhez a természet kizsákmányolása nélkül is.
![medvehagyma erdőben medvehagyma erdőben](https://kertlap.hu/wp-content/uploads/fa_alatt.jpg)
Medvehagyma a kiskertben
Nem való minden kertbe. Árnyékos, szerves anyagban gazdag, vályogos talajon terem. Fák, cserjék tövébe. Akár még diófa alá is ültethető. Vigyázat! A vízárasztásos területeket sem tűri! Nyáron se feledkezzünk meg az öntözéséről. Ahol ezek a feltételek nem állnak rendelkezésre, ne is kísérletezzünk tartásával! Inkább vásároljunk. Ha vásárolunk, csak megbízható helyről szerezzük be!
Tartsuk a talaját nedvesen, és csapadéktól függően, szükség szerint öntözzük. Nyáron, amikor a hagyma föld feletti része eltűnik, akkor sem szabad elfeledkezni az öntözésről, főleg a júliusi-augusztusi nagy melegben.
A hagymákat egymástól kb. 20 cm távolságra duggassuk. Egy helyre 4-5 db hagymát helyezzünk, úgy, hogy 2-3 cm föld takarja a hagyma csúcsát. Majd takarjuk lombbal 1-2 cm vastagságban. Fenyőtűt és avart nem szabad használni. Telepítési ideje szeptember-október.
Jó társnövény, amely segít távol tartani a kártevőket és a kórokozókat. Kecskékkel legeltetve a sajtkészítésre szánt kecsketej ízesebb lesz!
Magról nehezen szaporítható, néha több évig is elfekszik a mag mielőtt csírázni kezdene. A csírázáshoz hideghatásra van szükség, ezért nyár végén, ősszel vethető. Magról vetve három év múlva virágzik először.
A medvehagyma kora tavasztól április végéig (a hóvirág elvirágzásáig) jól szaporítható tőosztással. Egy nagyobb, kiásott tövet bontsunk szét, és jól beöntözve állandó helyükre ültessük a kis töveket. Ültessük a töveket egymástól 20 cm távolságra, 10 cm mélyre, ha cserepes medvehagyma tövet vásárolunk. Következő tavasszal szedhetjük. A kertészetekben kapható töveket tavasszal ültessük ki. Cikk ajánlat: Szaporítás osztással.
![medvehagyma szűrőn medvehagyma szűrőn](https://kertlap.hu/wp-content/uploads/medvehagyma-szuron.jpg)
Medvehagyma felhasználása a konyhában
A medvehagyma frissen szedett levelei mellett virágait is felhasználhatjuk. Íze markánsabb, remekül díszíti ételeinket! Még terméses állapotban is fogyasztható. Ilyenkor az aroma még erőteljesebbé válik.
A növény levelét gyümölcscentrifugával préseljük ki, majd adjuk kefirhez, joghurthoz.
Medvehagyma Peszto
Keverjük össze az alábbiakat: 20dkg apróra vágott medvehagyma levél; 20dkg apróra vágott bazsalikom levél,20 dkg finomra reszelt parmezán sajt, 15 durvára őrölt dkg fenyőmag, olivaolaj, só.
Cikk ajánlat: Fokhagyma
Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás