Medvehagyma

A tavaszi erdő egyik markáns növénye a manapság igen kedvelt és nagyra becsült medvehagyma, amely virágjában megkapó látványt nyújt. Nem összetévesztendő a gyöngyvirággal! Állítólag a medvék egyik kedvenc téli álmot követő csemegéje.

A fűszer- és gyógynövényeket folyamatosan szüretelheted és száríthatod. Fűszernövények szárítása. Ajánljuk a Kertlap Kertészeti Webáruházban kapható helytakarékos növényszárító hálót!

medvehagyma kertben

Azt érdemes megjegyezni, hogy tíz évvel ezelőtt sokan azt sem tudták, hogy van ilyen növény. Ehhez kellett némi marketing és hírverés. Orrfűn immár hagyományosan rendezik a medvehagyma fesztivált. Minden bio- vagy kertészettel kapcsolatos rendezvényen megjelennek a medvehagymatermékek. Csokorba szedett leveleit már nem csak piacon árulják.

Medvehagyma botanikája

Nem csak nálunk, hanem többek közt Ukrajnában, a Kaukázusban és Albániában, Nyugat-Európában is sokfelé honos. Az amarilliszfélék (Amaryllidaceae) tartozó hagymás évelő (Allium ursinum) 30-50 cm magasra nő. Telepeket alkotva fejlődik. A hagyma hosszúkás-tojásdad, buroklevele fehér. Egy tövön több hagyma található. A hosszú nyelű, lándzsás levelek fényes felületűek. Az ernyős virágzat április-májusban nyílik fehér, csillag alakú virágokkal. Termése nehezen csírázó, a talajban hosszan elfekvő tok. Üde talajú, nyirkos, árnyas bükkösök, gyertyános tölgyesek jellemző típusalkotó aljnövénye. A medvehagyma elterjedési területének magját a Dunántúlon találjuk, Magyarország keleti feléből viszont szinte teljesen hiányzik.

Medvehagyma gyógyhatásai

Fő hatóanyaga a fokhagymában is megtalálható, kén tartalmú allicin és allicin rokon vegyületek. Baktérium-, és gombaölő hatása révén a gyomor és bélrendszer fertőzései ellen alkalmazható. A friss növény tartalmaz még illóolajat, flavonoid-glikozidokat, C-vitamint és nyomokban prosztaglandint. Termése 18,8% zsírolajat és 21,4% fehérjét tartalmaz. Vastartalma magas. Csökkenti a vérnyomást. Az immunrendszert-erősítő és méregtelenítő hatása miatt fogyasztása tavasszal különösen javasolt. Enyhíti a fejfájást és a szédülést. A legújabb kutatások szerint a koleszterol-bioszintézist csökkenti. Antibiotikus hatását is kimutatták. A fokhagymával összehasonlítva több előnye is ismert. Aktívabb a hatóanyag tartalma, olyan hasznos vegyületek is előfordulnak benne, amelyek a termesztett fokhagymában nem találhatók, vagy a fokhagymában csak kis koncentrációban fordulnak elő, illata jóval enyhébb. Fűszernövényként jellegzetes ízét, kulináris értékét a cisztein szulfoxidoknak illetve egyéb illó vegyületeinek köszönheti. Illó vegyületeinek koncentrációja a virágzás előtt a legnagyobb.

medvehagyma virágzat

Medvehagyma szedése

medvehagyma kontra gyöngyvirág

A medvehagyma levele színén és fonákán is matt, levele jóval puhább.

Ha leveleit hasznosítjuk, fő szezonja április első felére esik. A friss leveleket legjobb virágzás előtt levágni. Amíg nincs megfelelő számú állomány, addig hagymánként csak egy levelet lehet levenni, így a hagyma további fejlődését nem gátoljuk. A begyűjtésnél figyelni kell, mert több, hasonló levelű növénnyel össze lehet téveszteni, amelyek mérgezőek. Ilyenek a gyöngyvirág, az őszi kikerics. De egyik növény levelének sincs megdörzsölve fokhagyma illata, csak a medvehagymának. A gyöngyvirág egy tőből két-három levelet hoz, míg a medvehagyma csak egyet. A gyöngyvirág levélnyele lila, hengeres, a medvehagymáé zöld és szögletes.

Bár a medvehagyma egyelőre nálunk nem védett növény, de ha a természetben szeretnénk gyűjteni belőle, tudnunk kell, hogy állományainak többsége védett területre esik, ahol a gyűjtés külön engedélyhez kötött. Írja Barina Zoltán a Természettudományi Múzeum blogjában. Az ismert és könnyen megközelíthető állományokat az utóbbi években sokan látogatják és a gyűjtéssel, taposással látványos kárt okoznak a medvehagyma állományaiban. Megfosztva ezzel másokat a medvehagyma virágzásának feledhetetlen látványától és jelentősen gyengítve a populációkat és csökkentve azok szaporodási sikerét. Mivel a medvehagyma ma már frissen és cserépben is kapható, könnyen szaporítható, sőt akár fagyasztva tartósítható is, így könnyen hozzájuthatunk a finom kora tavaszi csemegéhez a természet kizsákmányolása nélkül is.

medvehagyma erdőben

Medvehagyma a kiskertben

Nem való minden kertbe. Árnyékos, szerves anyagban gazdag, vályogos talajon terem. Fák, cserjék tövébe. Akár még diófa alá is ültethető. Vigyázat! A vízárasztásos területeket sem tűri! Nyáron se feledkezzünk meg az öntözéséről. Ahol ezek a feltételek nem állnak rendelkezésre, ne is kísérletezzünk tartásával! Inkább vásároljunk. Ha vásárolunk, csak megbízható helyről szerezzük be!

Tartsuk a talaját nedvesen, és csapadéktól függően, szükség szerint öntözzük. Nyáron, amikor a hagyma föld feletti része eltűnik, akkor sem szabad elfeledkezni az öntözésről, főleg a júliusi-augusztusi nagy melegben.

A hagymákat egymástól kb. 20 cm távolságra duggassuk. Egy helyre 4-5 db hagymát helyezzünk, úgy, hogy 2-3 cm föld takarja a hagyma csúcsát. Majd takarjuk lombbal 1-2 cm vastagságban. Fenyőtűt és avart nem szabad használni. Telepítési ideje szeptember-október.

Jó társnövény, amely segít távol tartani a kártevőket és a kórokozókat. Kecskékkel legeltetve a sajtkészítésre szánt kecsketej ízesebb lesz!

Magról nehezen szaporítható, néha több évig is elfekszik a mag mielőtt csírázni kezdene. A csírázáshoz hideghatásra van szükség, ezért nyár végén, ősszel vethető. Magról vetve három év múlva virágzik először.

A medvehagyma kora tavasztól április végéig (a hóvirág elvirágzásáig) jól szaporítható tőosztással. Egy nagyobb, kiásott tövet bontsunk szét, és jól beöntözve állandó helyükre ültessük a kis töveket. Ültessük a töveket egymástól 20 cm távolságra, 10 cm mélyre, ha cserepes medvehagyma tövet vásárolunk. Következő tavasszal szedhetjük. A kertészetekben kapható töveket tavasszal ültessük ki. Cikk ajánlat: Szaporítás osztással.

medvehagyma szűrőn

Medvehagyma felhasználása a konyhában

A medvehagyma frissen szedett levelei mellett virágait is felhasználhatjuk. Íze markánsabb, remekül díszíti ételeinket! Még terméses állapotban is fogyasztható. Ilyenkor az aroma még erőteljesebbé válik.

A növény levelét gyümölcscentrifugával préseljük ki, majd adjuk kefirhez, joghurthoz.

Medvehagyma Peszto

Keverjük össze az alábbiakat: 20dkg apróra vágott medvehagyma levél; 20dkg apróra vágott bazsalikom levél,20 dkg finomra reszelt parmezán sajt, 15 durvára őrölt dkg fenyőmag, olivaolaj, só.

Cikk ajánlat: Fokhagyma

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Növényszárító háló

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa