Mályvarózsa

A mályvarózsa régóta kedvelt dísz- és gyógynövény. A hagyományos falusi kertek növénye. Az orvosi zilizzel mutat rokonságot.

Ziliz

Az Althea nemzetségbe tartozó mintegy 50 faj zöme Nyugat- és Közép-Ázsia szülötte. Sokan élnek vadon Észak-Afrikában, a mediterráneumban is. Egyes elképzelések szerint a keresztes lovagok hozták Európába. Linné, mind a latin eredetű Alcea, mind a görög eredetű Althea nevet használta. A név a görög gyógyítani igéből ered, miután sok gyógynövény tartozik ide.

Althea officinalis

Althea officinalis

Az orvosi ziliz (Althea officinalis) nálunk is megterem mély fekvésű, humuszban gazdag, középkötött talajon. A gyógyászat gyökerét és levelét használja. Gyökerének főzetét, levelének forrázatát fogyasztják. Légúti megbetegedések, gyomor és bélhurut ellen valamint köhögés csillapító hurutoldóként használják.

Mályvarózsa bemutatása

A Kis-Ázsiában, Törökországban honos mályvarózsa (Althea rosea) az 1400-as években került Európába. Azóta kertészeti változatai Észak Európa és Ázsia parkjaiban és kertjeiben is díszlenek. Az alapfaj gyökér kivonatát széles körben használj a mind a mai napig az ázsiai népgyógyászat. Például Iránban gyulladás gátló, köhögés csillapító, székfogó és vizelethajtó hatása miatt használják. (Indian J Pharmacol. 2012 May-Jun; 44(3): 304–307. doi:  10.4103/0253-7613.96298)

Szára merev, felálló. Levelei szív formájúak, csipkés szélűek. Virágai akár két méter magasságot is elérő virágszáron körben állnak, alulról felfelé nyílnak, ún. álfüzért alkotnak. Virágzása a második évben, nyár derekától ősz elejéig tart.
A virágokra jellemző ún. külső csésze. A szirmok aszimmetrikusak. A belső porzókör tagjainak száma megsokszorozódás következtében sok. Porzószálaik csővé nőttek össze, portokjuk egy portokból áll. A termést papsajtnak is mondják. Középen központi oszloppal, annyi egymagvú, fel nem nyíló résztermésre esik szét, ahány termőlevélből alakult.

Mályvarózsa gondozása

Napfényigényes. Talajra nem érzékeny, bár tápanyagban gazdag, mély termőrétű talajban fejlődik a legszebben. A szárazságot jól tűri, öntözni csak száraz időjárásban szükséges. Érzékeny a rozsdabetegségekre. Jól szaporítható magról. A második évben virágzó Alcea toktermésében körben ülnek az érett magvak. Ha a zöld termés megbarnult, kiszáradt, a termést megtörjük, és máris hozzájutunk a magvakhoz. Az előző évben hozott magvakat április közepétől lehet ládába vagy szabadföldbe vetni. A ládában kelt növénykéket augusztusban ki lehet telepíteni végleges helyükre a kertbe, míg a szabadföldbe vetett növényeket húsz cm-es tőtávolságra célszerű ritkítani.

Erőteljes gyökérzete miatt nem igazán lehet átültetni. Ezért alaposan gondoljuk meg, hogy hová kerül.
Nevelhetjük egyedülállóan vagy más növények társaságában egyaránt. Jól mutat alacsonyabb virágok, egynyáriak hátteréül. Miután a két méter magasságot is eléri, és a szél sem tesz kárt benne, ideális virágos sövény. Élő virágfüggönye jótékonyan takarja a kerítést, takarja el a kevésbé mutatós melléképületeket. A mutatós virágú hibridek vágott virágnak is kiválóak. A majdnem fekete virágú fajtái festő növények (Alcaea rosea var. Nigra). Virágai élelmiszerfestékek.

Dr. Kováts Zoltán több nemzetközileg is elismert egynyári fajtát állított elő. Állhatatos munkája első eredményei 1956-ra értek be. A kétéves mályvarózsából már az első évben sikerült virágzó fajtát nemesíteni. Ez újdonság volt, erre a szakma fölfigyelt külföldön és Magyarországon. A Hungária és Balaton sorozatok, a Holló és Otelló festőmályvák gyorsan világhírnévre tettek szert. Pályájának újabb sikerállomása 1971-ben következett be a törpemályva fajtával. Idők folyamán már 40-re nőtt a külföldön is elismert fajták száma.
Forrás

Alcea 'Hungaria Debrecen'

Alce ‘Hungaria Debrecen’ Forrás: viragzodunakanyar.hu

A Kováts által nemesített Alcea rosea Queeny Purple, bíborfelhő mályvarózsa, a kiskertek ideális növénye. 45-60 cm magasra nő. Gyors növekedésű, zömök bokrait telt, lila színű virágai csokorszerűen borítják.

Mályvarózsa gyógyhatásai

A megszárított virágszirmok forrázata csillapítja a köhögést, és öblögető szerként gyógyítja a szájüregben keletkező gyulladásokat. A virág antioxidáns hatású malvidint tartalmaz (antocianidin), amelyet helyesebb áztatással kioldani, mint forrázással. Egy csészébe egy teáskanálnyi szárított szirmot tehetünk, majd langyos vagy hideg vízben öt órán át állni hagyjuk. Szára és szárított gyökere is gyógyhatású. Fontos ásványokat, antioxidánsokat, vitaminokat és mucin jellegű szénhidrátokat (nyálka) tartalmaz. Gyökerét belsőleg hasmenés kezelésére, a tibeti orvoslásban étvágyjavítóként használják. Külsőleg, – szárítva, őrölve, borogatásként -, vérzéscsillapító, gyógyítja a fekélyes sebeket. (The Pharmaceutical Importance of Althaea officinalis and Althaea rosea: A Review, International Journal of PharmTech Research, July-Sept2013.)

A virágából készített teáját mézzel ízesítve remek üdítőital készíthető belőle. Fiatal leveit, virágszirmait és virágrügyeit saláta mixhez adhatjuk.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Különleges paprika & paradicsom magok

Jelentkezz Kiskert Tanfolyamra!