Mályvarózsa

A mályvarózsa régóta kedvelt dísz- és gyógynövény. A hagyományos falusi kertek növénye. Az orvosi ziliz rokona.

Az Alcea nemzetségbe egynyári-, kétnyári dísznövények és vad növények is tartoznak. A vele rokon Althea nemzetségbe néhány évelő faj tartozik. Pl. A nálunk is honos orvosi ziliz (Althea officinalis)  cserje. Alcea rosea

Alcea rosea

Mályvarózsa bemutatása

A Kis-Ázsiában, Törökországban honos, kétnyári mályvarózsa (Alcea rosea) valószínűleg az Althea biennisből származó kultúrfaj, az 1400-as években került Európába. Azóta kertészeti változatai Észak Európa és Ázsia parkjaiban és kertjeiben is díszlenek.

Karógyökerű, szára merev, felálló. Levelei szív formájúak, csipkés szélűek. Virágai akár két méter magasságot is elérő virágszáron körben állnak, alulról felfelé nyílnak, ún. álfüzért alkotnak. Virágzása a második évben, nyár derekától ősz elejéig tart.
A virágokra jellemző ún. külső csésze. A szirmok aszimmetrikusak. A belső porzókör tagjainak száma megsokszorozódás következtében sok. Porzószálaik csővé nőttek össze, portokjuk egy portokból áll. A termést papsajtnak is mondják. Középen központi oszloppal, annyi egymagvú, fel nem nyíló résztermésre esik szét, ahány termőlevélből alakult.

Mályvarózsa gyógyhatásai

Az alapfaj gyökér kivonatát széles körben használj a mind a mai napig az ázsiai népgyógyászat. Például Iránban gyulladás gátló, köhögés csillapító, székfogó és vizelethajtó hatása miatt használják. (Indian J Pharmacol. 2012 May-Jun; 44(3): 304–307.)

A megszárított virágszirmok forrázata csillapítja a köhögést, és öblögető szerként gyógyítja a szájüregben keletkező gyulladásokat. A virág antioxidáns hatású malvidint tartalmaz (antocianidin), amelyet helyesebb áztatással kioldani, mint forrázással. Egy csészébe egy teáskanálnyi szárított szirmot tehetünk, majd langyos vagy hideg vízben öt órán át állni hagyjuk. Szára és szárított gyökere is gyógyhatású. Fontos ásványokat, antioxidánsokat, vitaminokat és mucin jellegű szénhidrátokat (nyálka) tartalmaz. Gyökerét belsőleg hasmenés kezelésére, a tibeti orvoslásban étvágyjavítóként használják. Külsőleg, – szárítva, őrölve, borogatásként -, vérzéscsillapító, gyógyítja a fekélyes sebeket. (The Pharmaceutical Importance of Althaea officinalis and Althaea rosea: A Review, International Journal of PharmTech Research, July-Sept2013.)

A virágából készített teáját mézzel ízesítve remek üdítőital készíthető belőle. Fiatal leveit, virágszirmait és virágrügyeit saláta mixhez adhatjuk.

Mályvarózsa gondozása

Napfényigényes. Talajra nem érzékeny, bár tápanyagban gazdag, mély termőrétű talajban fejlődik a legszebben. A szárazságot jól tűri, öntözni csak száraz időjárásban szükséges. Érzékeny a rozsdabetegségekre. Jól szaporítható magról. A második évben virágzó Alcea toktermésében körben ülnek az érett magvak. Ha a zöld termés megbarnult, kiszáradt, a termést megtörjük, és máris hozzájutunk a magvakhoz. Az előző évben hozott magvakat február közepétől lehet palántának vagy április végétől szabadföldbe vetni. A ládában kelt növénykéket augusztusban ki lehet telepíteni végleges helyükre a kertbe, míg a szabadföldbe vetett növényeket 40 cm-es tőtávolságra célszerű ritkítani.

Erőteljes gyökérzete miatt nem igazán lehet átültetni. Ezért alaposan gondold meg, hogy hová kerül.
Jól mutat kerítés tövében, háttérnövénynek, csoportosan ültetheted. Jól mutat alacsonyabb virágok, egynyáriak hátteréül. Miután a két méter magasságot is eléri, és a szél sem tesz kárt benne, ideális virágos sövény. Élő virágfüggönye jótékonyan takarja a kerítést, takarja el a kevésbé mutatós melléképületeket.

Kórokozója a mályvarozsda, mályvarozsda ellen 10 naponta már palántakorban is védekezni kell. A kártevői a kis és nagy mályvabolha, ormányos bogarak, mályvamoly, levéltetű, közönséges takácsatka.

A mutatós virágú hibridek vágott virágnak is kiválóak. A majdnem fekete virágú fajtái festő növények (Alcaea rosea var. Nigra). Virágai élelmiszerfestékek.

Egynyári kerti mályvarózsák

mályvarózsa Balaton

Mályvarózsa Hungária (?) Fehér

A házikertekben ma is ültetett kétnyári mályvák mellett hosszú évek során nemesítették ki a teltvirágú egynyári kerti mályvarózsát (Alcea rosea annua). Dr. Kováts Zoltán több nemzetközileg is elismert egynyári fajtát állított elő az Althe officinalis és az Alcea biennis keresztezésével. Állhatatos munkája első eredményei 1956-ra értek be. A kétéves mályvarózsából már az első évben sikerült virágzó fajtát nemesíteni. Ez újdonság volt, erre a szakma fölfigyelt külföldön és Magyarországon. A svédországi Alcea rosea nemesítésével  hozta létre a bokros növekedésű, telt virágú Hungária (100-150 cm magas) és Balaton (törpe növekedésű, 60-80 cm) fajtasorozatokat, később pedig a rozsdarezisztens, vegetatív szaporítású, fagyálló, 150-200 cm magas, szálas Háros sorozatot. A Holló és Otelló, sötét ibolya színű festőmályvák (150-200 cm) gyorsan világhírnévre tettek szert. Idők folyamán már 40-re nőtt a külföldön is elismert fajtái száma.
Forrás

Alcea rosea Queeny Purple

Alcea rosea Queeny Purple

A Kováts által nemesített Alcea rosea Queeny Purple, bíborfelhő mályvarózsa, a kiskertek ideális növénye. 45-60 cm magasra nő. Gyors növekedésű, zömök bokrait telt, lila színű virágai csokorszerűen borítják. 2004-ben újdonság díjat kapott All America Selecions (A.A.S.) szervezettől.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!