Étkezési paprika házikerti termesztése

Március közepén már mindenkinél, aki idén saját paprikát szeretne, kidugta a fejét a paprika a palántaföldből. Étkezési paprika házikerti termesztésével is sokan kísérleteznek, és, bár sok mindenki sikerrel jár, elmondhatjuk, hogy a paprika igényesebb és érzékenyebb is a paradicsomnál.

paprikák

Az étkezési paprika termesztésének története

A Brazíliában és Bolíviában honos paprikát az emberiség legalább tízezer éve fogyasztja, és mintegy 6.100 éve háziasították. Az aztékok Kolumbusz megérkezése előtt már több változatát is termesztették. Közép- és dél-amerikai felhasználásáról a történelmi időkben keveset tudunk. A PLOS ONE tudományos folyóirat szerint a kutatók a feltárt, ie. 400-300-ból származó agyagedényekből mutattak ki kapszaicint. Miután a paprika nyomaira különböző céllal használt edényekben bukkantak, arra következtettek, hogy felhasználása már a történelmi időkben is sokoldalú volt. Ennek alapján feltételezik, hogy italok fűszerezésére vagy szószokhoz használhatták a leggyakrabban.

A paprika 1494-ben érkezett Európába. 1570-ben Zrínyi Miklós nevelőanyja, Széchy Margit kertjében már dísznövényként virult vörös törökbors néven. Egy elfogadott elmélet szerint, ahogy Barta László írja, a magyar paprika Indiából került hozzánk Perzsián keresztül, ahonnan a törökök hozták magukkal a tizenhatodik században.

A dísznövényként avanzsált paprikát később borspótló fűszerpaprikaként termesztették országszerte.  Az „étkezési paprika”-típusok a 19. század végéig ismeretlenek voltak nálunk. Az első nagy bogyójú (Kalinkói, Várnai), paradicsom alakú és kosszarvú típusokat a török megszállás elől Magyarországra települt bolgárkertészek hozták be a 19. században. A 19. század végi paraszti konyhakertekben kukorica köztes növényként nevelték más zöldségekkel együtt.

A hazai étkezési paprika nemesítése 1920 körül kezdődött. A világháborúk idején a termesztés visszaesett. A vastaghúsú, csípősségmentes paprika nemesítése az ötvenes években kezdődött el újra. Legnagyobb nemesítési körzete Dr. Szalva Péter kutató-nemesítő munkájának köszönhetően Szentes és környéke lett.

paprikaszüret

Paprika bemutatása

A Burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozó paprika (Capsicum annuum) termesztésben bojtos gyökérzetű, viszonylag sekélyen elhelyezkedő gyökérrendszerű. Hajtásrendszere A 9-10. szárcsomótól villás elágazódású. A hajtásrendszer alakulása alapján elkülönítünk folyton növő és determinált típusokat. A virág kétivarú, öntermékeny, fehér színű, felépítésére az ötös szám jellemző.

A paprika közkedvelt termése változatos alakú, felfújt bogyó, rendszerint sárgás-fehér vagy zöld színű, éretten piros. A termés részei a termésfal, a központi oszlop a magokkal, rekeszfalak, csésze és a kocsány. Az érett bogyó vitaminokban és a karotinoidokban gazdag,  C vitamin tartalma jelentős.

Cikk ajánlat: Chili paprika

cecei típusú paprika

Házikerti körülmények közé cecei típusú, úgynevezett „spitz”paprika ajánlott, amely hegyben végződő, kúpos, háromszögletű hosszmetszetet adó, húsos paprika, fehér színű, héja viszonylag vékony, könnyen emészthető. A bogyó vége azonban lehet kevésbé keskenyedő, kissé lekerekített is. A kárpát-medence sajátos fajtája. Továbbá jó szívvel ajánlható a paradicsom alakú paprika, amelynek cukortartalma viszonylag magas. Nyersen és marinálva is fogyasztható. Savanyításra, sütésre is kiváló.

Válasz a Kertlap Kertészeti Webáruház kínálatából chilipaprika és paradicsom magvakat!

Milyen a jó paprikapalánta?

A magokat fűtött helyiségben már tél végén el kell vetni. A paprikapalántákat 2-4 lombleveles állapotban tűzdeljük. A palánták megfelelő fejlődéséhez szinte elengedhetetlen a kiegészítő LED-es megvilágítás. 8 hetes korában ültethető ki, 5-6 leveles állapotban, a tavaszi fagyok elmúltával.

Ha fátyolfóliás takarást alkalmazunk, akár április 20-a után már ültethetünk. Ennek előnye: paprikabokor a tavaszi, alacsony intenzitású napsugárzás miatt nagy lombozatot nevel, amely már kellően terhelhető, a bogyót pedig a nap nem perzselheti meg, a tenyészidő hosszabbodásával pedig nő a betakarított termés össztömege. Fátyolfóliával takarás módja: Vesszőből, drótból, acélhuzalból célszerű bordákat kialakítani, 20m-ként a földbe szúrva lazán ráteríteni a 2m szélességű fátyolfóliát, a szélein 1m-nt egy kapavágásnyi földdel rögzítve.

A palántáknak május 25-ig ki kell kerülnie szabadföldbe. Ha palántákat vásárolunk, zömök, erős palántákat együnk.

paprika palánta

Paprika környezeti igényei

A paprika hő-, fény- és vízigényes! Vályogos talajon termeszthető a legsikeresebben, de a kötöttebb talajt is elviseli. Gyengén savanyú, közömbös talajba való. Konténerben is termeszthető laza, rostos szerkezetű talajban. Sóra érzékeny. Hőoptimuma 25 fok. (Optimum hőmérsékletnek nevezzük azt a legmagasabb hőmérsékletet, ahol a növekedés még állandó marad.) Kiskerti körülmények között, komposztot használva nem igényel különösebb tápozást. Esetleg nitrogéntápozásra kerülhet sor, amikor a növényen meggymagnyi méretű paprikák láthatók. A paprika kalciumigényes, de a hazai talajok többsége meszes, kalciumban gazdag, ezért erre valójában csak intenzív termesztésben kell odafigyelni. A paprika sikeresen termeszthető, ha 4-5 évig nem kerül ugyanabba a talajba.

Kedvező társnövénye: bab, borsó, hagyma, sárgarépa. Jól társítható gyógynövényekkel.

bakhátas paprikatermesztés

Étkezési paprika termesztése bakháton

A palántákat fellazított, betrágyázott talajba ültetjük. A jól begyökeresedett palánták ágyása köré bakhátat húzunk. Ami annyi jelent, hogy kapával árkot húzunk a palántaágyás körül. A műveletet főleg laza talaj esetén korai vagy esti órákban végezzük. Ezek az árkok begyűjtik az eső- illetve öntözővizet, tehát vízmegtartó bakháthoz jutunk ezzel a módszerrel. A műveletet kb. kéthetente ajánlott megismételni. 4-5 méteres ágyás vízzel történő feltöltése kb. 8 percet igényel. Öntözéskor a talajt átáztatjuk, így meleg időben is elegendő a naponta egyszeri öntözés.

Sikeres paprikatermesztés növényházban

A polikarbonát növényház fertőtlenítését még ősszel ajánlott elvégezni, nem kihagyva a konténerek, edények, készletek, hálók, rácsok stb. fertőtlenítését! A fertőtlenítés történhet káliszappanos, szivaccsal vagy/és törlőkendővel történő lemosással vagy mosószappan helyett mosogatószerrel (1 evőkanál 10 liter vízhez), telített kálium-permanganát oldattal, szódabikarbóna oldattal (1 evőkanál 10 liter vízhez).

Fűtetlen fólia sátorban vagy polikarbonát növényházban termesztett, indeterminált paprika fajták palántái május elején kerülnek kiültetésre. Áprilisban, az ásással egyidejűleg szerves anyagot is be kell dolgozni a talajba. Ez lehet például marhatrágya granulátum, komposzt .

A felásott, lesimítózott talajra  a paprika palánták már április második felében beültetésre kerülhetnek 50 cm-es tőtávban. Legalább egy kezelőút (lefektetett deszka) iktatható be a növényház méretétől függően. A két sort magába foglaló, kb. 120 cm távolságra kb.15 cm mély öntözőárkot lehet húzni.

Kiültetés előtt az “ültetőgödör” beöntözéshez Bactofil használata ajánlott, amelyet a paprikatövekhez érdemes kijuttatni. Ez a magyar termék, kereskedelmi neve BactoFil® B-10 zöldségekhez kétszikű kultúrákra kifejlesztett baktériumkomplex. A BactoFil® B-10-ben található hét baktériumtörzs gondoskodik a talaj mikrobiológiai harmóniájáról, és a növények egészséges fejlődéséről.

paprikatermesztésnövényházban

A paprikák támasztékot igényelnek, ez lehet karó vagy háló.

Növényvédelmi céllal lehet például zsurlólével permetezni. Rovarok ellen sárga lapot lehet kifüggeszteni. Cikk ajánlat: Rovarcsapdák. Vagy betelepíthetsz egy marék katicát.

Rendszeres öntözéssel kell biztosítani azt, hogy a talaj sose száradjon ki. Hetente egyszer ajánlott valamilyen bio tápoldattal, pl. házilag készült csalánlével beöntözni a palántákat a tövüknél. Cikk ajánlat: A csalánlé bio növényvédőszer és szervestrágya is egyben?  Kacsozása 2 szárra történhet. Nyáron a megfelelő szellőzést biztosítani kell!

Ilyen gondozás mellett a paprikák akár december végéig szedhetők, illetve amíg le nem fagynak a növények.

Link ajánlat: A lecsó története

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Zöld Pajzs

Bactofil por