Porcsin

Ismerjük meg a porcsint. A növény nem csupán gyógynövény, hanem kedvelt zöldség, sertéstakarmány és közismert gyom. Rovarirtó szerként (hangyabolyra öntötték a levét), és dísznövényként is alkalmazták a középkori és római kori kertekben. Mai kertészeti változatai is közkedveltek.

kövér porcsin

Kövér porcsin

A porcsinfélék (Portulacaceae) családjának egyetlen nemzetsége a porcsin nemzetség (Portulaca), amely mintegy100, zömmel szubtrópusi, trópusi területekről származó fajt számlál. Molekuláris adatok alapján a nemzetség a kaktuszfélékkel (Cactaceae) mutat közeli rokonságot.

Kövér porcsin

Egy 1975-ös Natue cikk számol be arról, hogy a kövér porcsin (P. oleracea) nem Amerikából került Európába, hanem fordítva. A származást illetően azonban máig sincs egyetértés a tudósok között. Az biztos, hogy az amerikai indiánok már termesztették, és főzelékként fogyasztották. A száraztól a trópusi és a kontinentális klímáig alkalmazkodott ökotípusait tartják számon.

A kisebb levelű, heverő és vékonyabb szárú egynyári kövér porcsin vagy terülő porcsin (P. oleracea var. oleracea) kozmopolita gyomnövény, egész Európában elterjedt. Főleg kapásokban, kertekben, szőlőkben tömeges. Egy növény sok apró magot termel, amelyek a széllel, a vízzel, a madarak által, és gyomként a betakarított terményekkel terjednek. Az úgynevezett “jó gyomok” közé tartozik.

Elágazó, terülő, tekeredő szára vöröses, húsos és finoman szőrözött. Az apró levelek tojásdadok, papillaszőrösek. Július végén és augusztusban virágzik. A kis, sárga virágok kettesével, hármasával állnak a kocsányon. Apró tokterméseiből szeptemberre beérő magvait elveti. A magvak csíraképességüket gyakran tíz évig is megtartják. Szára, hűvös helyen hosszú ideig megtartják csírázóképességüket. A szár ízközei rendkívül könnyen legyökeresednek. Az ún. C4 utas fotoszintézis jellemzi. Ezeknél a növényeknél a széndioxid megkötés elsődleges termékei három szénatomot tartalmaznak. A C4 utas növények fotoszintézise hatékonyabb, hőség- és szárazságtűrésük jobb. A kövér porcsin legjobban napos, száraz helyen érzi magát.Úgy tartják, hogy a méhek és egyéb rovarok legjobb nektárszolgáltatója.

Pozsgás hajtásait párolva főzelékként fogyasztják, de azt tudni kell, hogy oxálsav és nitrát tartalma miatt csak mértékkel fogyasztható.

A kövér porcsin gyógyhatásai

A népgyógyászatban vértisztítóként és bőrnyugtatóként használták. Leve elfogyasztva lázcsillapító. Fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású. Mindezekről Dioszkoridész is írt. Szerinte a nemi vágyat is csökkenti. A középkorban a kairói gyógyszerészek a porcsin magvakat főleg féreghajtóként értékesítették. Később különösen gyulladáscsökkentő hatása miatt használták.

Antibiotikus, antibakteriális, gyulladáscsökkentő hatása miatt használható viszkető bőrgyulladások, csalánkiütések, kisebb égési sebek, ekcéma kezelésére. Törd össze a zúzott, friss növény szárakat és leveleket, tedd őket vászonruhába, és helyezd a sérült testrészre.

Termesztett porcsin

termesztett porcsin

Termesztett porcsin

A török saláta, hivatalos nevén termesztett porcsin (Portulaca oleracea var. sativa), nálunk alig ismert kultúrnövény. A jövő tápláléknövényének tekintik. Felálló hajtású, és magasabb, mint a gyomfaj (Portulaca oleracea var. oleracea). A var. Sativa két típusát különböztetik meg. A zöldet és az aranyszínűt. Bár úgy tűnik, hogy a színeződésbeli különbség inkább napfényfüggő, azaz inkább környezet, mint genetika függő. A július-augusztusi aszályos időben nagy jelentősége van a kitűnő ízű salátának. Pozsgás levele enyhén savanykás ízű, leveses, kellemesen frissítő. A növény levelének víztartalma 95%. Ásványi anyag és nyáktartalma is magas. A-, C-, E vitamin tartalma jelentős. Esszenciális aminosavakban gazdag. Antioxidánsokban, omega három zsírsavban (alfa linolénsav) gazdag. A szervezetben továbbalakul ez a vegyület más omega három zsírsavakká.A palánta egészét fogyasztják, a gyökérzet kivételével. Az idősebb növényeket párolva főleg Spanyolországban fogyasztják. Omlettben különösen kedvelt. A francia “bonne femme” levesbe sóskával együtt kerül.

Porcsin termesztése

Magjait szórva vessük, és a gereblye fejével ütögessük kicsit a talajba. Külön takarni nem kell. Különösen gyorsan fejlődik tápanyagban gazdag talajban. A kb. 15 cm hosszú hajtások már levághatók.  Többszöri vágás után a levelek apróbbak lesznek, ezért ajánlott újra vetni.

Porcsinkrémleves – Gyenes Csilla Mária receptje

– 50 dkg porcsin (lehet keverni új-zélandi spenót levelekkel is)
– 1 kisvöröshagyma
– 2 dl tejföl v. joghurt v. főzőtejszín
– 2 darab nagyobb főző burgonya
– reszelt sajt, megpirított bacon szalonna
– egy evőkanál vaj
– 2 gerezd fokhagyma
– só, őrölt bors

A vajon pároljuk meg a vöröshagymát! Tegyük hozzá a picire felvagdosott burgonyát. Sózzuk meg! Pároljuk, ha elforr a vize, pótoljuk! Ha megpuhult a burgonyánk, adjuk hozzá a megmosott porcsin leveleket, öntsük fel vízzel és forraljuk össze! Botmixerrel pürésítsük, tegyük hozzá a tejfölt, joghurtot, fokhagymát, borsot! Forraljuk fel! Reszelt sajttal, kisütött bacondarabkákkal tálaljuk!

Kerti porcsin

A P. oleracea változékonyságának köszönhetően, olyan természetes variánsai is előfordulnak, amelyek a növény habitusával, pozsgás leveleikkel díszítenek. A magyar származású Attila Kapitány, Qeensland, Ausztrália, a Paradisia faiskola tulajdonosa blogjában számolt be több, mutatós P. oleracea változatról, amelyeket sós élőhelyről gyűjtött be, továbbszaporított, is dísznövény kiállításon díjat is nyert velük. Egyikük egy dús, tömött levelű változat, amelyet a sós talajfelszínről gyűjtött be, és öt éve nevel, a másik, szintén a a sós környezethez alkalmazkodó fajta pozsgás szárán a levelek végállóak.

porcsinrózsa

Porcsinrózsa

A kövér porcsin rokona a nagyvirágú porcsin vagy kerti porcsin (Portulaca grandiflora), egynyári növényfaj. A népnyelv Kossuthcsillag-nak és Kossuthvirág-nak hívja. Egész nyáron virágzó, telt- vagy szimpla virágú, narancs, sárga, vörös, rózsaszín és fehér virágú fajtái a virágos kertészeti dísznövények közé emeli a porcsint. Szegélyként, sziklakertbe vagy talajtakarónak ültetik. De ugyanígy tarthatjuk cserépben vagy függőkosárban is. Porcsinrózsa színkeverék vetőmag a Kertlap Webáruházból.

Nem igényel különösebb gondozást. Sivár és átlagos talajon is megél. Jól tűri a szárazságot. Fényigényesek. Helybevetéssel a fagyok elmúltával szaporítható, vagy magról, 6-8 héttel hamarabb nevelt palántákat ültethetünk ki. Gyakran tapasztalhatjuk, hogy önvetők.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!