Tárkony

A tárkony közismert és kedvelt fűszer- és gyógynövény. Világszerte termesztik. Nem hiányozhat a fűszerkertből sem.

tárkony

Üröm nemzetség

Az ernyősvirágúak családjába (Asteraceae) tartozó üröm (Artemisia) nemzetség a fészkesek (Asteraceae) családjának csöves virágú nemzetsége, melynek mintegy 200 faja leginkább az északi féltekén terjedt el. Illatuk, csipkeszerű, gyakran ezüstös levélszínük miatt kedveltek. Virágzatuk fürt v. buga s apró fészkekből áll. Illatos olajat tartalmaznak. Sokuk gyógynövény. A nemzetség lehet, hogy a görög-perzsa Mauzolousz király felesége (egyben testvére!) után kapta a nevét. A kínai A. annua kivonat artemizinin tartalma hatékony malária elleni szer.
Fehér üröm

Tárkony bemutatása

A francia tárkony (Artemisia dranunculus), amely steril tetraploid, és orosz tárkony (A. dracuncuus var redowsky), őshazája Oroszországtól Kis-Ázsiáig terjed. Nem fásodó évelő. Tarackjai áttelelnek, innen hajt ki. Ősszel vissza kell vágni.

A tárkony bokor megjelenésű, terjedő tövű évelő. A felfelé törekevő hajtásokon találhatók a vékony, lándzsás levelek. Az orosz tárkony nagy, erőteljes növekedésű. Erőteljesen tarackol, igénytelenebb, fagytűrő. Alsó levein hármas elágazódás lehet. A fészekvirágzatok bugában állnak, bókolók, sárgásfehérek. Az ízesebb, alacsonyabb, francia tárkony magvakat nem terem.

Tárkony termesztése kiskertben

A tárkony fény-, meleg, víz- és tápanyagigényes. A túl nedves, levegőtlen talajon nem él meg. Legkedvezőbb számára a középkötött, tápanyagban gazdag talaj és a védett, napos fekvés. A francia tárkony tövét nem árt télre takarni (szalmával vagy lombbal és fenyőgallyal).
Jól fejlődik nagyobb méretű cserépben is.

Magvakkal az orosz tárkony szaporítható. Április-májusban vethető. A francia tárkony magvetéssel nem szaporítható. Erre a célra május – júniusban a gyökérsarjait használjuk (ezeket 50 x 50 cm-es távolságra ültetjük el). Szaporíthatjuk ősszel vagy kora tavasszal az idősebb tövek szétosztásával is. A töveket emeljük ki, 5-8 darabra osszuk szét, és a tőrészeket 12-15 cm mélyre ültessük el, a megeredésig rendszeresen öntözzük. Szaporítható zölddugványokkal is.

francia tárkony

Hűvös, esős időben könnyen gyökeresedik. Mélyrétegű talajba ültessük, ültetés után árasztásos öntözéssel öntözzük meg. Amennyiben túl hosszú ideig tartjuk egy helyen, az aromatartalom jelentős csökkenésével számolhatunk. Ezért helyes, ha 3-4 év után a töveket felszedjük, szétosztjuk, és a szükséges mennyiségű töveket új helyre elültetjük. Előfordulhat, hogy a tárkonyrozsda nevű betegség megtámadja. Réztartalmú vagy szerves gombaölő szerrel védekezhetünk ellene.

Tárkony a konyhában

Fiatal levelei május végén, június elején a legaromásabbak. Frissen, szárítva és mélyhűtve is fogyasztható.

A fűszer- és gyógynövényeket folyamatosan szüretelheted és száríthatod. Fűszernövények szárítása.

Friss felhasználáshoz legjobbak a növekedési időszakban folyamatosan szedhető hajtásvégek, levelek. Tartósításhoz virágzás előtt szedjük. A szárított tárkonyt tartsuk légmentesen. Édeskés, borsos, kissé ánizsos ízű. Az orosz tárkonyból az ánizsos zamat hiányzik, kissé kesernyés. Aromáját az ecetek és olajok is kitűnően megőrzik. Salátákhoz, mártásokhoz, levesekhez, zöldbabból készült ételekhez használják. Jó ízesítője a hal- és húsételeknek (csirke, pulyka, sertés), salátáknak, paradicsomnak és burgonyának. Vesetisztító, epebántalmak enyhítésére és étvágyfokozásra használja a népi gyógyászat.

Az erdélyi Erzsike néni így nyilatkozik az újságírónak (kisujsag.ro, 2009/25.): Édesanyámtól tanultam, hogy füstös kolbászt, hagymát dinsztelek, meghintem liszttel, tejjel feleresztem, tárkonyt teszek bele, s tetejére fás meggyet (vörös áfonya). Mutatós a tárkonylevelek között a fás meggy. Nos, ez puliszkával finom. Persze, ecetes tárkonnyal készítek mindent, a frissnek nem olyan az íze.

Ecetes tárkonyt pedig így készíti: A megpucolt tárkonyt több lében megmosom, s besózom. Hat-hét órát áll a sóban. Élvezhető sós legyen. S tiszta ecettel feltöltöm. Cukrot nem teszek én hozzá.

Tárkony a gyógyászatban

A tárkonnyal sok 17-19. századi leírás foglalkozik. A 17. századbeli angol herbalista, Nicholas Culpeper szerint a húgyúti betegségek kezelésére ajánlja. A 19. században a német Hanns Dragendorff (vegyész, gyógyszerész) úgy írta le, hogy ez a közép-európai fűszer, amely többek közt skorbut és ízületi gyulladás ellen is hatékony. A népgyógyászat étvágynövelőként, méregtelenítőként használta teáját. Az arab gyógyászat álmatlanság ellen, és a gyógyszerek ízének javítására használták. Továbbá fájdalomcsillapítóként használták fogfájás és sérülések, vágások esetén. Közép-Ázsiában bőrsérülések, bőrirritáció és ekcéma ellen alkalmazták. India különböző területein féregűzőként és lázcsillapítóként használták. Az amerikai indiánok is széles körben alkalmazták Szívproblémák, menstruációs zavarok, erősítő fürdők, sebgyógyítás, szúnyogcsípés stb.). A volt Szovjetunió területén epilepszia ellen,  emésztésserkentőkén, vizelethajtóként használták.

Illóolajtartalma 0,5-2,8%, ebből esztragol 40% (és pinén, kampfén, linolén), továbbá cseranyagok, keserűanyagok. Kedvező hatással van az emésztésre, fokozza a gyomornedv-elválasztást, étvágyjavító, segíti az epe termelését a májban. Enyhe vérnyomás csökkentő hatású. A tárkony elősegíti a menstruációt, kimerültség ellen és idegnyugtatónak is alkalmas. Teája étvágyjavító, emésztést serkentő, élénkítő hatású. A gyökér főzete enyhíti a fogfájást.

Tárkonytea készítés a gyogyteak.hu oldalról: 3 dl forró vízbe tegyünk 2 teáskanálnyi tárkonylevelet, majd 5-6 perc elteltével szűrjük le.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Növényszárító háló

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa