Karfiol télen-nyáron

Tudtad, hogy a káposztaféléket az év bármely időszakában termesztheted? Persze ez alól a tél kivétel! A karfiol nem tartozik a könnyen termeszthető zöldségfélék közé.

karfiol piaci kínálatban

Ismerd meg a karfiolt

A karfiol (Brassica oleracea var. botrytis) Ciprusról származik. Európába Itálián át került. Kétnyári növény. Arab botanikusok írták le először. Spanyolországban már a 12. században három fajtáját írták le (tavaszi, nyári, őszi). Franciaországban a 16. században igen nagy népszerűségnek örvendett. Mark Twain írta róla a Pudingfejű Wilson tragédiája című novellájában (1894): A karfiol egyetemet végzett káposzta.

A karfiol, akárcsak a brokkoli egyéves növény. Húsosan megvastagodott virágzati szárát és a virágzatát fogyasztjuk. A karfiol virágzata, amelyet rózsának is neveznek, fél és 3 kg között változik fajtától függően. A karfiolrózsa hófehér, de vannak zöldes és sötétvörös rózsájú fajták is. A fellépő barnulás, egyéb termesztéstechnológiai, növényvédelmi probléma.

A karfiol C-, B5-, B6 vitaminban gazdag, magas a folsav- és élelmi rost tartalma. Omega3 zsírsavat tartalmaz.  Rendszeres fogyasztásával a szív- és érrendszer karban tartható. Ismert rákellenes hatása. Csökkenti a koleszterin szintézis. (forrás: academics.hamilton.edu)

A karfiol házikerti termesztése

A legsikeresebben a karfiol palántáról nevelhető. A rövid tenyészidejű karfiol elő- ás utónövényként termeszthető. Előveteménye lehet a borsó, bab, áttelelő spenót, saláta, korai burgonya.  A korai fajták lekerülése után (július-augusztus) céklát, téli retket, őszi fogyasztásra vetett spenótot lehet termeszteni. A korai termesztés esetén az ültetés időpontja március vége, április eleje, a mi éghajlatunkon a legkevésbé sikeres nyári termesztés esetén az ültetés időpontja április vége –május közepe. Az úgynevezett őszi karfiol középhosszú, hosszú tenyészidejű. A palánták kiültetésének időpontja: június elejétől július 20. Októberben, de legkésőbb a mínusz 2–3 °C-nál le kell szedni. A palánták kiültetése 60-70 cm sor- és 50-65 cm tőtávolságra történhet. Magja ősszel (szeptember-október) is vethető. Ilyenkor a palántákat a kiültetésig fagymentes helyen kell teleltetni.

karfiol termesztésben

Talaját gazdagítsd istállótrágyával, legjobb a lótrágya. A karfiol laza, tápanyagban gazdag talajba való. Közepes fényigényű, különösen a rózsaképzés idején nagy a víz- és páraigénye. A talaját ne hagyd kiszáradni! A kiszáradás ellen hatékony a mulcsozás. A fehér rózsájú fajták rózsáit erős napsütésben árnyékold! Ez a probléma tavaszi-, nyári termesztésben léphet fel. A nyári termesztéshez hőstresszt toleráló fajták válassz. Tavaszi és nyári termesztéshez olyan fajtákat válassz, amelynek belső levele a rózsa fölött összeborulnak, így védve őket az erős fénytől. Tudj róla, hogy a tavaszi káposztalégy és a káposztatorzsa-gubacslégy kedvenc növénye a karfiol. Esős időjárásban felléphet az alternária, illetve a peronoszpóra, különösen az őszi időszakban, mert a sok belső takarólevél miatt a fej sokáig nedves maradhat.

Az őszi karfiolok akár januárig is eltarthatók. A szabadföldi őszi fajták lombozata, rózsája nagy, rózsája könnyen bontható, hűtőipar részére is alkalmas fajták. Őszi szüretkor földlabdával szedd fel a növényt, és nyirkos homokba, arasznyi mélyre ültesd. A fejletlen rózsájú töveket is földlabdásan kell felszedni. Szorosan egymás mellé vermelve, világos helyen tartva rózsájuk tovább tud növekedni!

Karfiolfejek elszíneződésnek, nem megfelelő fejlődésének okai

  •  A túl erős napfény, a bórhiány  karfiolbarnulást okoz.
  • Az erős napsütés, a molibdén hiány lila színt eredményez.
  • Alternáriás betegség esetén a karfiolrózsán és a levélen lilás foltok jelennek meg.
  • A nagy meleg késlelteti, illetve elhúzódóvá teszi a rózsafejlődést.
  • A nitrogén túltrágyázás egyik jele, hogy a karfiolrózsák kiszőrösödnek, hajasodnak.
  • A karfiol üvegesedését a meleg időjárást felváltó hűvös, esős időszak okozza. Az üveges foltok lassan megbarnulnak.
karfiol zöldségdekorációban Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Zöld Pajzs

Bactofil por