Körömvirág

Tél végén, fagymentes időben már vethetők a hidegtűrő egynyáriak, amelyek tavasszal megörvendeztetnek bennünket virágaikkal. Ilyen hidegtűrők a díszmák, a díszpipacs, a fátyolvirág, a szagosbükköny vagy éppen a szarkaláb, a körömvirág. Most ismerkedjünk meg a körömvirággal.

Calendula 'Bonbon Yellow'

Calendula ‘Bonbon Yellow’

A körömvirág

A fészkesek (Asteraceae) családjába tartozó körömvirág nemzetség (Calendula sp) mintegy 20 faja a Földközi-tenger mellékén honos. A kerti körömvirág (Calendula officinalis) 30-80 cm magasra növő, erős illatú, egyéves növény. Nálunk előszerettel nevezték napraforgónak. De nem csak mi hívtuk így, hanem a franciák is. Nálunk Nadányi János (≈1643 -1707) lelkész és történetíró említi először ezt a növényt napraforgó néven.

Levelei szórt állásúak, lándzsásak. A szárat és a levelet mirigyszőrök borítják. A hajtások csúcsán magányosan elhelyezkedő fészekvirágzat átmérője 6-8 cm-t. A virágzat szélén a sárga vagy narancssárga nyelves virágok találhatók, a fészek közepén pedig a kissé sötétebb színű csöves virágok helyezkednek el. 3-6 cm átmérőjű, legtöbbször narancssárga, gyakran a sárga különböző árnyalataiban pompázó fészkes virágzatuk a fagyok beálltáig virágzik. A magas termetű fajták virága vágott virágnak is mutatós.

A szirmai ehetőek. Halakhoz, húsokhoz, salátára, rizsre szórva fogyasszuk aromás, kissé kesernyés szirmait. Májustól októberig folyamatosan virágzik. Termése tüskés, görbült kaszat.

Calendula Calypso orange

Calendula Calypso orange

A körömvirág ültetése

A növény hidegtűrő, szárazságtűrő, de napfényigényes. Sokan virágágyások szegélynövényeként ültetik, de a málna, szamóca közé, káposzta, borsó, uborka, paradicsom alá vetve a konyhakertbe is kerüljön. Hiszen jó tulajdonságainak egyike, hogy elűzi gyökérfonálférgeket, és távol tarja a levéltetveket. Sárga virágszirmai szinte vonzzák a tetvek ellenségeinek számító zengőlegyeket (Syrphus spp.), melyek lárvái a levéltetveket pusztítják, a kifejlett egyedek pedig virágjának nektárját fogyasztják.

A körömvirág vetése

Ősszel magot foghatsz róla. 3-5 cm mélységben, sekélyen felásott porhanyós talajba vessük, sortávolság 40-50 cm, a vetés mélysége 2-3 cm. A magokra vékony földréteget kell húzni. Egyéb takarás nem szükséges. A magvak ugyanis a téli hidegre nem érzékenyek. A tavaszi kelés után 3-5 leveles fejlettségi állapotban 5-8 cm tőtávolság beállítása kívánatos. Vagyis a felesleget könnyezzük meg, majd húzzuk ki. A növények gyorsan fejlődnek, 6-7 hetes korukban már virágoznak.

szárított körömvirág

A köröm virág gyógyhatásai

Ki ne hallott volna a körömvirágkrémek sebgyógyító, gyulladáscsökkentő hatásáról? A körömvirágnak a fészekvirágzatát, illetve külön a nyelves virágait is gyűjtik. Hatóanyagaik: 0,3-0,8% flavonoid, 2-2,5% karotin- és xantofil, 0,1-1,0% illóolaj, szaponin, fitoszterol, tokoferol.

A körömvirág virágzatai antivirális, antibakteriális, görcsoldó, gyulladáscsökkentő, antioxidáns, sejtvédő és sebgyógyító hatásúak.
Belsőleg gyomorhurut, gyomor- és nyombélfekély, epehólyag- és epevezeték-gyulladás, valamint az emésztőrendszer görcsös állapotainak megszüntetésére alkalmazzák. Külsőleg rekedtség ellen gargalizálószerként, valamint nehezen gyógyuló sebek, kelések és fekélyek kezelésére használják. Kozmetikai készítményekben a drogok antibiotikus, gyulladáscsökkentő, hámosító és bőrtápláló hatásait hasznosítják.

A szárított virágzat ajánlott napi adagja: 6-9 gramm; külsőleges alkalmazás esetén 2-5 %-os kenőcsök vagy borogatás formájában (1-2 gramm drog/150 ml víz) javasolják használatát.

A fűszer- és gyógynövényeket folyamatosan szüretelheted és száríthatod. Fűszernövények szárítása. Ajánljuk a Kertlap Kertészeti Webáruházban kapható helytakarékos növényszárító hálót!

Teája kiváló vérkeringés javító, vértisztító és gyulladáscsökkentő. Egy púpozott teáskanál teafüvet forrázunk le 2 dl forró vízzel, rövid állás után szűrjük le. Fogyasszuk langyosan, napi egy-két csészével.

Körömvirág arclemosó: 4 ek oliva vagy mandulaolaj; 2 ek szárított virágszirom; néhány csepp rózsavíz. Vízfürdőn forrósítsuk fel az olajat. Keverjük bele a szirmokat, és csöndesen forrósítsuk kb. 30 percig. Hűtsük le, és adjuk hozzá a rózsavizet.

Dr. Szabó László a Pécsi Tudományegyetem professzora ekként ajánlja: A neves marosvásárhelyi gyógynövénykutatók Rácz Gábor és Rácz-Kotilla Erzsébet szerint, a körömvirág 6 órás napraforgó-olajos áztatással készült kivonata a fekélyek szélén, a bőrfelületre steril vattával ecsetelhető, felváltva (pl. éjjel és nappal) a langyosra lehűtött forrázattal, szintén steril vattával többször lemosható. A javulás fokozatos. Ha az állapot változatlan, akkor más terápiás módszerre van szükség. Persze, ha netán „önkezelésbe” kezdenénk, előtte kérjük a kezelő orvos beleegyezését!

Ha valaki gyógynövényként szeretné felhasználni, neveljen nagy, telt, vagy félig telt sötétnarancs színű fajokat. A folyamatos szedés serkenti a virágzást. A teljesen kinyílt virágzatok szedése 4-5 naponta ismételhető a fagyok beálltáig. A leszedett virágzatok azonnal szárítandók, mert csak így őrzik meg élénk színüket, jó minőségüket. Teregessük őket újságpapírra, egy rétegben árnyékos, léghuzatos, csapadéktól védett helyen.

Vicia faba-Calendula

Lóbab társnövényeként ültetett körömvirág

körömvirág a legközkedveltebb növénytárs. Vértetű, almamoly, levéltetű, káposzta bagolylepke riasztó. Ezt úgy értsd, hogy a többi növénytől távol tartja a tetveket, magához csalogatja őket. Cikk ajánlat: Hasznos társítások

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Növényszárító háló

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa