Mi haszna a szépséges facéliának?

A mutatós facélia  beporzó rovarokat vonzó, növényvédő, talajjavító és talajvédő hatása szintén jelentős. Dísznövényként is megállja a helyét. Ismerd meg!

facélia méhlegelőn

Ismerd meg a facéliát

A méhvirágfélék (Hydrophyllacea) családjába tartozó mézontófű vagy facélia (Phacelia tanacetifolia) egyéves, 50-90 cm magas, érdes szőrökkel borított növény. Az Egyesült Államok dél-nyugati részén és Mexikó északi részén honos. Szára üreges, kezdetben lágy, később fásodó, felső részén elágazó. Levelei páfrányszerűek. 6-8 héttel a kihajtás után már virágzik. Végálló bogas virágzata kunkorodó. Öt hónapon át virágzik. Az ülő virágok halványkék pártái összenőttek, a belső oldalán mézfejtők vannak. Termése egyrekeszű, négymagvú tok.

A facélia virágainak haszna

A lágyszárú növények között a legjobb mézelő növény. Együtt vethető más mézelőkkel, úgymint borágó (Borago officinalis), hajdina (Fagopyrum esculentum), búzavirág (Centaurea cyanus), és kapor (Anethum graveoleus). Leghatásosabb, ha a keverék 40%-a facélia. Hosszú ideig virágzik. A virágok gazdagok mind nektárban, mind pollenben. Úgy vonzzák a beporzást végző rovarokat, mint a mágnes. A facélia méztermőképessége elérheti a 200 kg/ha-t.

Ha azt szeretnéd, hogy kifejtse rovarvonzó hatását, március és július között vesd gyümölcsfák köré, ágyásszegélynek a konyhakertben. De ne túl sokat, mert akkor inkább rajtuk legelésznek a rovarok, mint a beporozni kívánt virágaidon! A facélia a poszméhek egyik kedvence. A poszméhek fontos beporzást végző rovarok, ne félj tőlük! A kerted nyújtson menedéket a rovaroknak, így élvezheted hasznukat! Cikk ajánlat: Kerti méhlegelők

A levendulakék virágok szemet gyönyörködtetőek. Díszítési céllal körömvirággal együtt vetheted. Rózsákkal is rendkívül mutatós. Természet közeli kertbe ajánlott. A virágok vázaélete hosszú. Virágai szárítva is mutatósak.

facélia kertben

A facélia növényvédő hatása

A virágok felett megfigyelhető zengőlégy (Syrphidae) tömegek a levéltetvek és tojásaik nagy fogyasztói. Gyökérfonálférgek károsítása ellen mézontófüves vetésforgó beiktatásával is védekezhetsz, ugyanis a facélia fonálféreg-gyérítő (nematocid) hatású.

Facélia zöldtrágya

A hazánkban termeltetett vetőmag nagy része zöldtrágya célból kerül elvetésre. A zöld szőnyeget zöldtrágyaként helyben beforgathatjuk a talajba még virágzás előtt. A levágott növények a sorközökben jó talajtakaró komposztot adnak. Később, ősszel vetve a megüresedett ágyásokat zöldtrágyázhatjuk vele. A gyenge fagyoknak még ellenáll, de később elfagy. Ilyenkor már levágni sem kell, télen elfagy és tavaszra elbomlik. Komposztnak is kiváló.

Facélia talajtakaró

Talajtakaróként a facélia szőnyegszerű borítást ad, remek gyomelnyomó. Nagymértékben javítja a talaj szerkezetét, gyökérzetükkel finoman behálózzák a talajt. Gyümölcsfák tányérjába vetve javítja a fa nitrogénellátottságát és odavonzza a méheket is. Októberben vetve kora tavasszal kel ki, gyors növésű talajtakaró elővetemény lehet. A facélia növénykék finom, könnyű szőnyeget alkotnak, árnyékolják a talajt. Levelei átengedik az esővizet, felfogják a harmatot.

facélia lomb

Facélia termesztése

Silányabb, laza szerkezetű, jó vízgazdálkodású talajba való. A nedves , vizes talaj gátolja a fejlődést. Szárazságtűrő. Fényen csírázik. Ezért sekélyen kell vetni. Március második felétől méhlegelőnek, május végéig zöldtrágyának vethető tápanyagban gazdag, de nem frissen trágyázott talajba. Vesd a veteményes, a virágoskert szélére, önvető, ezért sokáig fog szolgálni. Ősszel vetve téli talajtakarót nevelhetsz. 25 g mag 25 m2 területet takar. Fél-1 cm mélyre vesd. Egymástól 5 cm távolságra. Később ritkítsd úgy, hogy egyik a növény a másiktól kb. 25 cm távolságra legyen.

Forrás: Gertrud Franck Öngyógyító kiskert; Phacelia tanacetifolia: A brief overview of a potentially useful insectary plant and cover crop (Small Farm Success Project)

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás