Zöldségfélék tárolása

zöldségszüretBetakarítás után gondoskodnunk kell a termények helyes tárolásáról. Így biztosíthatjuk megfelelő minőségű zöldség fogyasztásunkat a vitaminszegény téli hónapokban is.

Betakarítás után a zöldségféléket hosszabb- rövidebb ideig tárolni kell. A cél: megőrizni a termény frissességét a szedéstől a fogyasztásig, felhasználásig. A terményt tényleges felhasználásáig a konyhában, a kamrában vagy raktárban, illetve a hűtőszekrényben vagy a hűtőtárolóban tarthatjuk. A legrövidebb tárolási idő is 2-3 nap, de tárolás folyamán a termés minősége mindenképpen romlik, esetenként rohamosan. Megfelelő tárolási körülményekkel a minőségromlást késleltetjük.

Zöldségek tárolhatósága

A zöldségféléket elő kell készíteni a tárolásra.  Betakarítás előtt egy hónappal már nem ajánlott a nitrogéntrágyázás, amely fellazítja a szöveteket, csökkentik a sejtfalak erősségét, így a kórokozók, kártevők megtelepedésének nagyobb az esélye.

A szedést megelőző két hétben ne öntözzünk. A magas víztartalmú terményeknél a rothadás veszélye csökkenthető, ha a betakarítást viszonylag száraz időszakban végezzük. Ilyenkor ugyanis a növényi részek víztartalma is kevesebb.

zöldség-gümölcs tároló

A zöldséget sokszor megvásárlás után is tárolni kell, és ez alatt is felgyorsulhatnak a kedvezőtlen folyamatok. Ezért az első és legfontosabb a jó minőségű termék. A fajta megválasztásán túl a betakarítás időzítése is meghatározó. A termést a legjobb érettségi állapotában kell betakarítani.

A tárolás folyamán fontos szempont, hogy a termények tápanyagtartalma ne változzon, illetve az íz- és aromaanyagok megmaradjanak. Eközben óvni kell őket a betegségektől, kártevőktől.

A zöldségfajok tárolhatósága nagyon eltérő. Hosszabb tárolásra alkalmasak a hagymafélék, gyökérzöldségek, káposztafélék. Utóérő zöldségek a paprika, a paradicsom, a tojásgyümölcs és a sárgadinnye, amelyek tartós, többhetes tárolásra alkalmasak.

Paradicsom utóérlelése

paradicsom érleléseAz első fagyok beállta előtt szüreteljük le az éretlen paradicsomot, amelyet a következőképpen érlelhetünk: helyezzük őket tálcára úgy, hogy egymással ne érintkezzenek. Tartsuk 23 °C-on zárt térben. Ügyeljünk arra, hogy a levegő páratartalma alacsony legyen. A bogyókat forgassuk át többször, a rothadó, beteg terméseket dobjuk ki.

Gyökérzöldségek tisztítása

répa tárolása homokban

Mosni vagy nem mosni?

  • A gyökérzöldségeket, burgonyát érdemes az eltárolás előtt megmosni. Használjunk kádat vagy teknőt, töltsük meg vízzel, majd óvatosan helyezzük bele a zöldségeket. Áztassuk 10-20 percig, hogy a rátapadt föld fellazuljon, majd emeljük ki őket, a vizet gyengén permetezve távolítsuk el a talajmaradványokat, és itassuk szárazra a zöldséget. Ezután következhet a tárolás.
  • Mások szerint nem szabad vízzel tisztítani a gyökérzöldségeket, mert nem biztos, hogy tökéletesen száraz lesz, amikor eltároljuk. Ez óhatatlanul megindíthatja a romlást. Ezért a száraz letisztítást javasolják. Különösen nagyobb mennyiségek tárolására célravezetőbb a második változat alkalmazása.

Zöldségtárolásról általában

A kiskerti szabadtéri tárolás egyszerű, olcsó, de nem szabályozható és nagy veszteséggel kell számolnunk.

A kiskerti zárt téri tárolás megvédi a termékeket a legveszélyesebb időjárási hatásoktól, fagytól csapadéktól.  Általánosságban a nem túl nedves és nem túl száraz, 12 oC-fok körüli hőmérsékletű, és 85-90% relatív páratartalmú helyiségben a tartósan tárolható zöldségek és gyümölcsök zöme 2-4 hónapig károsodás nélkül eltartható. A betárolása előtt a tároló helyiség falát, padozatát és polcait, valamint a ládákat és egyéb tartókat tisztítsuk meg és fertőtlenítsük (pl. 100-szoros hígítású Kertészeti Fertőtlenítő-oldattal).

A nagyüzemi tárolás során a termelők természetesen szabályozható hőmérsékletű, szellőztethető hűtőtárolókat is használnak. Ezekre a létesítményekre az a jellemző, hogy megoldott a mesterséges szellőztetés, a fűtés, hűtés, a szabályozott hőmérsékleten kívül változtatható a levegő nedvességtartalma. A legkorszerűbb, szabályozott légterű zöldségtárolókban változtatható a levegő oxigén és széndioxid aránya is.

verem

Verem

A földbe ásott verem, amelynek oldalát kideszkáztuk, jó tárolóhelye a gyökérzöldségeknek. Az egymás mellé sorba rendezett gyökereket homokkal takarjuk, majd erre helyezzük a következő réteget. Hasznos a verem felszínét diólevelekkel borítani, mert ezeket a rágcsálók nem kedvelik.

Pince

A legalkalmasabb a fűtetlen pince, kamra, amelynek északi oldala felől levegő áramlik a légtérbe. A felmelegedett levegő pedig a déli részen a szabadba távozik. A pince ideális hőmérséklete 2-4 °C.

spájz

Egyéb egyszerű tárolási módok

Jobb híján a terményeket a spájz szabad polcain is tárolhatjuk. Az endíviát, póréhagymát az elbontott melegágy elemei között is tarthatjuk.

A hagymát, fokhagymát összefonva, minden jól szellőző helyen, például padláson, verandán is felfüggeszthetjük. A télálló póréhagyma, feketegyökér az ágyásban is maradhat.

hagyma tárolása

Amit nem szabad

  • Ne tároljunk ömlesztve. Ne tároljunk együtt zöldséget és gyümölcsöt. A gyümölcsökből a levegőbe kerülő érési hormon, az etilén, ugyanis a zöldségeket növekedésre, csírázásra serkenti.
  • 13 °C fölött a gyökérzöldség fásodni kezd, száraz levegőn pedig összetöpped.
  • A paprikán 8 °C alatt már rothadási foltok mutatkoznak.
  • Ha a burgonyát a tárolás folyamán fény éri, a héja megzöldül, íze keserű lesz, fogyasztásra alkalmatlanná válik.

Tárolás vermekben, prizmákban, kamrákban, pincékben részletesebben.

Horn János: Zöldség és Gyümölcs elraktározása (1942) háztartási mennyiségekre ma is érvényes útmutató.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Jelentkezz Biokertész Tanfolyamra!