Paradicsomtermesztés házikertben

Mi kell ahhoz, hogy a paradicsom hosszan teremjen, és egészséges maradjon? 

 

'Mano' paradicsom

‘Mano’ házikerti paradicsom paradicsom Igen korai, gyors fejlődésű, törpe növekedésű fajta.

A régebben szerelemalmának nevezett paradicsom a burgonya rokona. Mindkettő a burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozik. Ennek a családnak a tagja a zöld- és a fûszerpaprika és a padlizsán is.

Először arra következtettek a tudósok, hogy a paradicsom Peru szülötte, ahol a nemzetség nyolc faja ma is vadon terem az Andok hegységben. Valóban bebizonyosodott, hogy származásának géncentruma Ecuador, Peru és észak Chile tenger menti területeire tehető, de termesztésbe vétele Mexikóban történt.

A paradicsom termése bogyó. A bogyó tömege 15 – 300 g között változik. A paradicsom bogyó formája is változatos: lehet lapított, kissé lapított, gömb, ovális, szív, szögletes, körte, szilva vagy hosszúkás alakú. A friss fogyasztású fajták általában kissé lapítottak, és a gömb alak a jellemző rájuk. A bogyó színe rendszerint piros, de vannak sárga és narancsszínű, bordó fajták is.

A paradicsom gazdag antioxidáns vegyületekben, melyek közül a legfontosabbak: a karotinoidok (likopin, β-karotin), a polifenolok es a C-vitamin. Cikk ajánlat: Ismerd meg a szenzációs a likopint!

 Magvetés, palántázás

A magvetés ideje március közepe. A palántaültetés ideje április vége. Egy négytagú család igényeit 25-30 palánta kielégíti.

Jutka mama bemutatja

Paradicsom vetése

Paradicsompalánták szétültetése

A Kertlap Kertészeti Webáruház kínálja különleges paradicsommagjait!

Paradicsom fényigénye

A palántákat olyan helyre ültesd, ahol legalább 8 óra hosszat nap éri. Ha rosszabb körülmények közé kerül, csökken a terméshozam.

Paradicsom talajigénye

A paradicsom a szerves anyagokban gazdag, jó vízgazdálkodású talajt kedveli. De szabadföldbe ültetve a laza és a kötöttebb talajokat is jól bírja. A semleges körüli pH az optimális számára. Konténerben termesztett paradicsom esetén használjunk földkeveréket. Ajánlható a Florasca Bio Vegasca földkeverék. Sikerrel nevelhetsz benne tápkockás, sima tűzdelt és tűzdeletlen palántát. Eredményesen használhatod a zöldségfélék hajtatásában, talajhelyettesítőként, edényben nevelt zöldségekhez is.

kiültetett paradicsompalánták

Paradicsompalánták ültetése

A paradicsompalántákat nem csak szabad földbe, hanem edénybe vagy növénytermesztő zsákban is ültetheted.

Így szereti a paradicsom, ha edényben akarod nevelni!

A palánták kiültetése előtt dolgozz a talajba kevés keserűsót, amiről több biokertész úgy tartja, hogy a palánták egészségesebbek lesznek és jobban fejlődnek. A palánták alsó leveleit csípd le. A palántákat mélyen ültesd, ugyanis a növényke a száron is képes gyökereket fejleszteni, ami segíti a tápanyagellátását. Azonban az alsó leveleknek tilos a talajhoz érniük, mert ez kedvez a gombabetegségek terjedésének. Miután a zsúfolt ültetés kedvez a gombabetegségek kialakulásának, legalább 50-70 cm távolságra ültesd őket egymástól, hogy a levegő jól átjárja, és a lombozat ne maradjon hosszan vizes. Így védekezhetsz a gombafertőzések ellen. Ha sorokba ültetsz, a javasolt sortávolság a nagy fajták esetében 1-1,5 m. A folyton növő fajták esetében ajánlott mindjárt a kb. 2 m magas karókat is kirakni.

Ezt követően a palántákat zsurló vagy csalánlével öntözd be, ezzel is biztosítva, hogy a fejlődő növények minél ellenállóbak legyenek. Az esetleges tavaszi fagyok ellen földdel vedd körbe a palántákat, amit a fagyok elmúltával le lehet bontani. Ezt hívják felcsirkézésnek.

Hallgasd meg Jutka mama tanácsait! Jutka mamával itt találkozhatsz!

Paradicsom társnövényei

Egy ajánlott elrendezés: a paradicsom palánták közé ültess bazsalikomot (a fotón bordó levelű bazsalikompalánta látható), a kettő közé pedig zellert. A bazsalikom jó ízt ad a paradicsomnak, és véd a lisztharmat ellen. A zeller illatát a kártevők viselik rosszul, tehát riasztólag hat. Jó védőnövénye a borágó is.

Ami jól érzi magát mellette a káposztafélék, ezeket a tövek közé lehet ültetni, zeller kombinálva még hatásos is, hiszen a zeller, mint szó volt róla a kártevőket riasztja, így a káposztalepkét is. Más jó szomszédja a bab. Ha középre kerül a paradicsom a zellerrel és a bazsalikommal, akkor két szélére a kerülhet a bab. A bab növeli a talaj nitrogéntartalmát, ezzel növeli a paradicsom tápanyagellátását.

paradicsompalánta kiültetve

Paradicsompalánta mellett kétoldalt zeller palánta, amellett bordó levelű bazsalikom palánta látható. A Kosdi Tankertben ültettük, a Biokertész tanfolyamon.

Paradicsom öntözése

A kötődés és a bogyónövekedés ideje kritikus. Soha ne hagyd a talajt teljesen kiszáradni, öntözd rendszeresen. Az öntözővizet a paradicsom tövéhez juttasd. Bevált házi módszer szerint áss agyagedényt a talajba közvetlenül a paradicsom mellé úgy, hogy az edény szája a talajszinten legyen.  Ahonnan öntözéskor az agyagedény elvezeti a vizet a gyökerekhez. Figyelem! Mázas edény nem jó!

Paradicsom mulcsozása

Egy réteg szalma, vagy más szerves talajtakaró a talajt nedvesen tartja, és gátolja a gyomosodást. A talajból a kórokozók, spórák növényre jutását szintén nehezíti. A mulcsozás biztosítja a megfelelő talajhőmérsékletet is, amire a paradicsom meglehetősen igényes. A mulcs véd a kihűléstől és a túlzott felmelegedéstől is.

Ajánljuk az 80 cm átmérőjű, 5 mm vastag öko mulcs korongokat a Kertlap Kertészeti Webáruházból. A  szezon alatt pótlást nem igényel, Lassan bomlik, nagyon jó a vízmegtartó képessége, véd a gyomosodástól, nem rohad be. Edényben nevelt paradicsomhoz is kiváló.

Cikk ajánlat: Szalma mulcs

ízjavító hatású paradicsom-bazsalikom összeültetés

Ízjavító hatású paradicsom-bazsalikom összeültetés.

Paradicsom tápanyag ellátása

Ha a talajelőkészítés során a talajba komposztot, érett istállótrágyát dolgoztál be, házikerti körülmények között nincs szüksége fejtrágyázásra. Bio kultúrák használhatják a Viano paradicsom szerves tápot, amelyet ültetéskor keverhetsz a talajhoz, és később, a termő időszakban tápanyag utánpótlásként adható. Szó volt a babbal történő társításról, ami növeli a nitrogén ellátottságát a paradicsomnak, illetve 1%-os keserűsó oldattal végezhető még lombtrágyázás, ami a virágkötést és a bogyók minőségét javítja.

A Zöldpajzs® és Biopajzs® használatával:
– a növényeknek nő a betegségekkel szembeni ellenálló képessége
– növeli a termés mennyiségét
– erősíti és gyorsítja a gyökérképződést
– egységes termésszíneződés
– minden komponense a növények számára gyorsan hasznosuló szerves kelát kötésben található.

Technológiai ajánlás
Fenológiai fázis Dózis (liter/ha)
Palántanevelés (öntözővízhez keverve) 0,3% hetente
Kiültetés után 0,5% hetente
Vegetációban 1 kéthetente
Érés idején 1 kéthetente

A Zöldpajzs és a Biopajzs megvásárolható a Kertlap Kertészeti Webáruházban.

Paradicsom helye a vetésforgóban

Minden évben új paradicsomágyást alakíts ki, ezáltal a talajlakó kártevők támadását mérsékelhetjük. Ajánlják, hogy a paradicsom olyan helyre kerüljön, ahol az előző három évben nem termesztettél paprikát, padlizsánt, burgonyát sem, azonban a paradicsom önmagára nem érzékeny, viszont a talajban áttelelt gombaspórák így könnyebben átkerülnek az új paradicsomra, szemben azzal, ha a kert egy másik részében neveltél előzőleg paradicsomot.

karózott paradicsomok

Paradicsom nevelése

Az alacsony fajták nem igényelnek támasztékot, de az ún. lugas paradicsomokat karózni kell. A 2 m magas karókat legalább 25 cm mélyre be kell verni a talajba. A folytonnövő fajtákat a legjobb egy száron nevelni, ezért a gyengébb oldalhajtásokat folyamatosan el kell távolítani, ki kell törni. Sokszor ajánlott az alsó levelek eltávolítása is, mert ezek is tápanyagot vonnak el a növénytől, és az esetleges fertőzésektől is megóvhatjuk így a növényt. A kötözés a kiültetés után legkésőbb két héttel kezdhető. Cikk ajánlat: további cikkek: Így szereti a paradicsom, ha edényben akarod nevelni! Paradicsom nyári gondozásaItt a paradicsomszezonParadicsom-magfogás

Paradicsom őszi felszedése

A fagyok beköszöntével a paradicsomnövényt gyökestül emeld ki a talajból, szedd fel, gereblyézd el a lehullott leveleket. Az egészséges növényi részek a komposztba kerülhetnek. Cikk ajánlat: Mi legyen ősszel a paradicsommal?

Jutka mama paradicsomfelhasználási tippjei

Ajánlott paradicsom fajták

A legkisebb, 15-30 g bogyótömegű fajták alkotják a cseresznyeparadicsom fajtakört (koktél paradicsom), amely a legközelebb áll a vadparadicsomhoz. A 200-300 g bogyótömegû fajtákat hús- vagy szendvicsparadicsomnak hívjuk.

A paradicsomokat felosztják méretül szerint is. az alacsony termetűek a determinált paradicsomok, ezek koraiak is egyben. Vannak a féldeterminált paradicsomok kb. 80-100 cm magasak, a folytonnövő paradicsomok  pedig a lugas pardicsomok, fejlődésüknek a hideg vet véget.

Házikertbe ajánlott fajták: igen korai törpe paradicsom (Zömök), befőzésre alkalmas, nagy bogyójú fajták (Korai Bíbor, Jubileum), és újabban támrendszer mellett, folyton növő hibrideket (Lugas). kedvelt még a K549, főzőparadicsom. A nálunk kapható és ajánlható külföldi fajták: Cherrola F1, Black Prince, Lugas F1, Marmande, San Marzano, Ökörszív.

2009-ben piacra került a világ első, valódi, magnélküli paradicsoma. Ahol már minden kikelt növény termése garantáltan magnélküli. A fajtát majdnem izogén autotetraploid (négy identikus genomot tartalmazó poliploid alak) és diploid paradicsom keresztezésével állították elő. A Burpee Seed Company ‘Sweet Seedless’ névvel illetett hibridje közepes méretű, piros héjú, lédús, és ízletes.

Jutka mama paradicsomafajtái, gondozási trükkök

Ajánlja többek közt a Kertlap Webáruházban is megvásárolható Arany napkeltét (Golden Sunrise); csokibogyót (chocolate cherry). A videó a 2016-os kosdi paradicsom nap előtt készült.

Néhány szó a  befőző paradicsomokról Jutka mama tolmácsolásában:

Ajánlja többek közt a Kertlap Webáruházban is megvásárolható Marmande, San marzano fajtát.

Cikk ajánlat: Paradicsom tájfajtákCsípős paradicsomIndigókék paradicsomTomTato

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Zöld Pajzs

Bactofil por