Árvácska

Az árvácska igazi hős! Télen didereg, de hősiesen küzd a hideggel, és egy kis szerencsével akár át is vészelheti a telet.

árvácska piaci kínálatban

 A violafélék

A violafélék családjába (Violaceae) cserjék és lágyszárúak tartoznak legalább 16 nemzetséggel és legalább 500 fajjal. Nagy részük vadvirág, mások virágágyi növények, egynyáriak, vagy a meleg éghajlatú területek rövid életű évelői.

Szórt levélállás, egyszerű, fogazott levélzet jellemzi az ide tartozó növényeket. Pálhalevelei aprók vagy levélszerűek. A virágok kétneműek, leggyakrabban szabálytalanok (zigomorf). Az 5 csésze- és az 5 sziromlevél gyakran zsindelyszerűen átfed, a legalsó sziromlevél gyakran sarkantyút visel. Az öt porzóból kettőnek nektártermő nyúlványa van, ezek az alsó szirom sarkantyúszerű kiöblösödésébe nyúlnak bele. A porzók kúposan összehajlanak, és amikor a rovarok szétnyomják a porzókat, megrakódnak virágporral. Termése tok vagy bogyó.

árvácskapalánták a Főkert üvegházában

Árvácskapalánták a Főkert üvegházában. Fotó: Főkert

Az árvácskák

A termesztők jó tulajdonságokkal rendelkező hibrideket állítottak elő, így alakult ki az árvácska,- szakmai névén F1 hibrid. A nagyvirágú árvácskák (Viola × wittrockiana) a vadárvácska (Viola tricolor) hibridjei. Míg a másik csoportba tartozó fajták a kisvirágú árvácskák (Viola cornuta) leszármazottai. Alacsonyabb termetű növények tartoznak ide, amelyek levélrózsája örökzöld, hidegebb éghajlaton évelők.

Az árvácska 25-30cm átmérőjű 20-25cm magas növény. Eredetileg a hűvös, párás félárnyékos helyeket kedveli, de a mai hibridek már a tűző napot is jól viselik. A leghosszabb tenyészidejű növény, hiszen a szeptemberi kiültetéstől a június vége július elejei elvirágzásáig tartó kilenc hónapig virulhat, enyhe teleken folyamatosan virágzik. Tőzegalapú, laza termőföld vagy virágföld keverékébe ültessük, aminek jó a víz és a levegőháztartása.

Ültetésénél vegyük figyelembe, hogy akkor mutat jól, ha marad a növények között egy kis hely. Amikor cseréljük a növényeket, pl. egynyáriak kiültetésénél, nem dobjuk ki a régi növényeket, hanem közé ültetjük az újat. Így amíg megerősödik az újonnan ültetett egynyári növény, addig tovább díszít az árvácska. Az őszi ültetésből télen kipusztulhat pár tő, mert a növény, ahogy sok más örökzöld is, nem tud vizet felvenni a fagyott talajból. A kipusztulás másik oka lehet, hogy a növény befülled a megkeményedett hótakaró alatt. Közvetlen a fagyok előtt ne ültessünk árvácskát, mert nem marad ideje begyökeresedni!

árvácska tulipánnal összeültetve

Kerttervezés árvácskával

Bájos és színes kültéri teret alakíthatsz ki árvácskával. Ezek a virágok színt visznek a kertbe. Íme egy kerttervezési ötlet a Viola x wittrockiana használatával:

Válasz ki számára az igényeinek megfelelő napos helyet. A meleg évszakban más egynyári növényekkel, például petúniával vagy körömvirággal cseréld le őket, amikor felmelegszik az idő. Ez lehetővé teszi egy gyönyörű kert fenntartását egész évben.

Az árvácska széles színválasztékban kapható, beleértve a lila, sárga, fehér és kék árnyalatait. Válasszon olyan színpalettát, amely illeszkedik a kertedhez, és megfelel személyes preferenciáidnak.

Az árvácskák jól passzolnak más hűvös évszakos egynyári növényekhez, például a díszkáposztához.

Ültetheted színes szegélynek az utak vagy a kerti ágyások mentén. Különböző színű árvácskák keverésével élénk és szemet gyönyörködtető szegélyt hozhatsz létre.

Ültesd őket cserepekbe, ablakládákba vagy függő kosarakba, hogy vidám színfoltja legyen a terasznak vagy erkélynek.

Az árvácska sokoldalú növény, amely alkalmazkodik a különféle kerti stílusokhoz és mintákhoz. Legyen szó nyaralókertről, formális vagy tájképi kertről, az árvácskák egy csipetnyi szépséget és bájt varázsolnak a kertbe.

Néhány árvácska fajta

 Óriásvirágú árvácska (Viola x wittrockiana) Colossus

Nagy virágú, rövid szárú. 9-10 cm-es virágátmérő jellemzi, melegtűrő, nyúlásra nem hajlamos, kompakt bokrot képez. Hőtűrő. Elsősorban kora őszre ajánlott. A virágok élénk színűek, a színválaszték széles. A fotón a Lavender Surprice fajta látható.

Viola x wittrockiana Colossus Blotched Mix

Viola x wittrockiana Colossus ‘Blotched Mix’

Nagyvirágú árvácska (Viola x wittrockiana) Delta

A Delta F1 sorozat továbbra is az árvácska piacvezető sorozata. 6-7,5 cm-es virágátmérő jellemzi, őszre és tavaszra ajánlott, a legegyöntetűbb korai sorozat. Jól bokrosodó, nyúlásra nem hajlamos.

Kisvirágú, csüngő árvácska (Viola cornuta) Endurio

Egyedi habitusú, csüngő, nagyon dús bokor, függőkosaras termesztésre is alkalmas, kiváló fagytűrő.

Kisvirágú, klasszikus árvácska (Viola cornuta) Deltini és Rocky

Viola cornuta F1 Deltini

Viola cornuta F1 Deltini

Jól programozható fajták, jól bokrosodnak, 9 cm-es termesztésre ideálisak, széles színválaszték áll rendelkezésre.

Cikk ajánlat: Törpe árvácska

Egyéb Viola x wittrockiana különlegességek

Viola x wittrockiana 'Frizzle'Sizzle'

Viola x wittrockiana ‘Frizzle’Sizzle’

Patiola (nagyvirágú mini), Frizzle Sizzle (fodros szirmú), Cats (bajszos mintázatú), Skyline (multiflora típus parki kiültetésre).

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!