Papucsvirág

Dr. Fekete Szabolcs, a virágkötő tanfolyam szakembere –

 A feng shui szerint a szerelem és a házasság területét a föld elem uralja. A hálószobába olyan növényeket helyezzünk el, amelyek a földszíneiben pompáznak, virágzatuk gömbölyded. Ilyen a papucsvirág.

A papucsvirágok között több dísznövényként ismert fajt találunk. Tápanyagban gazdag, jó vízelvezetésű (homokos vagy vályogos) talajokat kedvelik. Nedvességigényesek, öntözni érdemes őket ahhoz, hogy szép növényekké fejlődjenek.

Papucsvirág nemzetség

A papucsvirágok (Calceolaria sp.) a tátogatófélék (Scrophulariaceae) családjába tartoznak, lágyszárú növények, több száz fajuk cserje, lián vagy lágyszárú évelő. Géncentrumok az Andok régiójában található. Több fajuk Ecuador, Chile és Peru tengerpartjain él. Többnyire kisebb méretűek és elsősorban érdekes formájú, élénk színű virágaik miatt kedveltek. A  Phytochemistry Reviews, Volume 12, Number 4, December 2013, pp. 733-749(17) tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint szerint némely faja rovarölő mérget tartalmaz, biológiailag aktív vegyületei terpének, kinonok. Flavonoid és fenilpropanoid tartalma is hozzájárul ahhoz, hogy fitoterápiában történő felhasználását megfontoljuk.

Pompás papucsvirág

A nemzetség legismertebb növénye hazánkban a (Calceolaria herbeohybrida), amit cserepes dísznövénynek ismerünk. Magyar neve pompás papucsvirág, melyet kiérdemelten kapott: 4-5 héten keresztül virágai szinte elborítják a növény tövét. Egynyári növény, virágzás után érdemes kidobni. Levelei viszonylag nagyok, tőlevélrózsát alkotnak. A virágok csoportosan fejlődnek a virágszárakon a lomb felett. A virágszínek között a fehér, sárga, narancs, barna és piros árnyalati találhatók meg, amelyek ráadásul pettyezettek. A virágok felfújt papucsra hasonlítanak. Szereti a párában gazdag levegőt, így a párásításról gondoskodjunk. Alulról öntözzük, a kaspóba vagy alátétbe öntsük az öntözővizet. Ne hagyjuk földjét kiszáradni! A szőrözött levelekre víz ne kerüljön, mert könnyen rothad a növény. A mérsékelten fűtött helyiségekben virágzik tartósan, a hőmérséklet ne legyen 16-18 C foknál magasabb.

Calceolaria herbeohybrida

Egynyári papucsvirágok

A C. mexicana egyéves növény, 50-60 cm-es magasságot érheti el a kertben. Sok sárga virágot nevel, melyek a virágzati szárak végén felhőben nyílnak. Levele nagy, tagolt. Félárnyékban fejlődik a legjobban. Június végétől szeptember közepéig virágzik. Magjait elszórja és következő évben így újra megjelenik a kertben. A C. integrifolia is egyéves növény hazánkban. 50 cm magasra fejlődik, sárga vagy narancsos (’Kentish Hero’ fajta) színű virágai csoportosan virágoznak a szárak végén. Árnyékban is jól fejlődik, a beporzó rovarok kedvelik. A levelek akár a 20 cm hosszúságot is elérhetik, levélerezete jól látszódik, mutatós.

Évelő papucsvirágok

A C. fothergillii évelő növény. Elsősorban sziklakertbe ajánlott, erősebb fagyok esetén tövét védeni kell szalma vagy más szellős takaróanyaggal. Ez a mutatós növény csupán 10 cm magas virágzásban. A virágok sárgák, piros torkuk van és rajtuk erőteljes fehér csík látható, június-júliusban nyílnak. Összességében a virágok egy nagyra nyitott szájú, groteszk arcra emlékeztetnek. A C. biflora ugyancsak évelő, alacsony, 10 cm magas növény. A virágok sárgák, enyhén pirosas barna pöttyözöttek. Latin nevét arról kapta, hogy a virágok többnyire párosával fejlődnek a szárakon. Sziklakertbe ültethető ez a faj is, május-júniusban virágzik. A C. arachnoidea 20-25 cm magas évelő növény. A levelei erősen, fehéren szőrözöttek, a tisztesfüvekre emlékeztetnek (Stachys). Virágai lilák, nyár elején nyílnak, nagyon különleges megjelenésűek.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!