Leander folyópartról cserépbe

Nem arra biztatunk, hogy ásd ki, aztán zsupsz, cserepezd be. Hanem arra utalunk, hogy a leander valójában folyóparti, vízigényes növény.

Hogy mi köti egymáshoz a Neptunusz legkülső holdját és a leandert? Hát Néreusz a “tengeri öreg”, a vizek görög istene és lányai a hableányok, a Nereidák. A növény tudományos neve ugyanis Nerium oleander, a Neptunusz harmadik legnagyobb holdjáé pedig Nereid.

Meténgfélék családja

A leander vagy babérrózsa (Nerium) rendszertanilag a növénykémiai és gyógyászati szempontból talán egyik legfontosabb családba, a meténgfélék (Apocynaceae) közé tartozik. A meténgfélék családjába mintegy 200 nemzetség és 2000 faj tartozik. Zömmel bokrok, fák, esetenként gyógynövények tartoznak ide. A család a trópusokon képviselteti magát a legtöbb fajjal, de Magyarországon is vannak őshonos képviselői, többek között kedvelt évelő dísznövényünk, a télizöld meténg (Vinca minor).

A leander története

A Nerium nemzetség egyetlen faja a közönséges leander (Nerium oleander). A biblia sivatagi rózsaként tesz említést róla. Az ókorban használták másnaposság ellen, patkány és tetű irtására is használták főzetét, ám kellemetlenséget is okozott a történelem során, amikor légiósok tömegei betegedtek meg, mert ebédjüket leanderágból készített nyárson sütötték meg. Arab orvosok már a 8. században használták rákos betegek kezelésére. Manapság az OPC extract néven Brazíiliában gyártott kivonatot orvosok, beteggondozók világszerte eredményesen használják HIV pozitív betegek és rákos betegek kezelésére.
Forrás: naturalnews.com

A főníciaiak közvetítésével jutott Európába. Az ókori görögök a nereidák tiszteletére virágjával díszítették oltáraikat, és szent leander erdőket tartottak fenn. Theophrastus Oenothera-ként említi, mint kedvelt dísznövényt, később Ciceró kertjében is megtalálható volt egyes leírások szerint. Latin elnevezése nem derül ki Plinius leírásaiból sem. Pompei freskóin gyakran látható. A mórok is többször tesznek említést róla. Az arab6iszlám kertek egyik kedvelt növénye volt a 12. században. A 15. században vörös-rózsszínű virágú mediterrán változatai ismerték. Később megjelentek a fehér virágú fajták is az itáliai kertekben.
Forrás: oleander.org

Ez a növény még a középkorban került hazánkba és szinte határtalan tűrőképessége, szép, illatos virágai miatt gyorsan elterjedt az egész országban.

leander

A leander botanikája

Kompakt megjelenésű bokor, sikeresen formára metszhető, fácskává nevelhető. Koronaformája kör vagy váza alakú. Imponáló örökzöld levelei átellenesen állnak, lándzsa alakúak. Vörös, rózsaszín, fehér vagy sárga, egyszerű vagy dupla virágai kellemes illatúak. A növény hosszan virágzik.

A leander vízzel való kapcsolata akkor válik egyértelművé, ha megismerjük eredeti élőhelyét, hiszen a mediterrán térségben patakpartokon és források környékén nő, ahol akár az 5 méteres magasságot is elérheti.

Népszerűségét és szépségét az sem csorbítja, hogy rokonaihoz hasonlóan a növény minden része igen sok biológiailag aktív anyagot -szívglikozidokat – tartalmaz, így mérgező. Ezért tartsuk távol a kisgyerekektől, és mielőbb ismertessük meg őket a növény eme tulajdonságával.

A leandert magyarul babérrózsának is nevezik. Találóan, hiszen örökzöld, hosszú, bőrnemű levelei a babéréra emlékeztetnek, míg nyár elejétől a hajtáscsúcsokon csoportosan megjelenő bogernyős virágzata szépségében méltán vetekszik a rózsáéval. Fajtától függően a virágok egyszerűek vagy teltek lehetnek. Legelterjedtebb a rózsaszínű, de van fehér, sárga, piros, mélylila, sőt, tarka színű változata is.

A leander már régóta az erkélyek, teraszok közkedvelt dísze. Régen, a falusi kertekben rossz vödrökben, dézsákban nevelték őket, és az egész nyarat a kerekeskút mellett töltötték. Úgy tűnt, a kutya se törődik velük, mégis szépen fejlődtek.

leander

Leander környezeti igényei és gondozása

Egészséges fejlődésükhöz nekünk sem kell mást tennünk, csak figyelembe venni eredeti élőhelyük környezeti viszonyait. Gondoskodjunk tehát a megfelelő mennyiségű öntözésről, hiszen vízigényes növényről van szó. Ráadásul nálunk edényben nevelik, ami korlátozza gyökerek növekedését, amelyek a szabadföldben bőven eljuthatnak a nedves talajrétegekhez. A leandernek bővebb víz és tápanyagellátásra van szüksége, mint a mediterrán régióbab szabadföldben nevelkedő társaiknak. Nyári kánikulában akár 4-5 liter vizet is igényel! Ez azt jelenti, hogy kánikulában naponta többször kell öntözni. A tápanyag utánpótlást kisebb növények esetében rendszeres átültetéssel, nagyobb növényeknél tartós hatású műtrágyákkal oldhatjuk meg. Tápoldatozást végezzük el május végétől augusztus végéig hetente. A műtrágya kiegyensúlyozott legyen, ez azt jelenti, hogy N-P-K tartalma azonos legyen. Az átültetés során használjunk kissé kötöttebb virágföldeket. A leandert ne állítsuk túlságosan árnyékos helyre, hiszen fény és melegigényes növény. Ha mindezeket betartjuk, a növény egészségesen fog fejlődni az atkák és a pajzstetvek pedig messze elkerülik.

A virágbimbók még ősszel képződnek a hajtások végén, ezért tavasszal csak akkor vágjuk vissza a növényt, ha nagyon muszáj. Az idősebb növényeket ezért inkább augusztusban metsszük meg. Fiatalon a tavaszi visszavágásra azért van szükség, hogy később több elágazással rendelkező, bokrosabb növényünk legyen. A hajtásokat ekkor felére, kétharmadára kurtítsuk vissza. Ezt még annak ismeretében sem érdemes kihagyunk, ha tudjuk, hogy abban az évben kevesebbet fog virágozni.

A leander teleltetése kertes házban legtöbbször nem okoz problémát. Elég egy megfelelően hűvös, de fagymentes és világos helyet találni számukra. Mivel a leander leveleit a tél folyamán sem hullajtja le, ezért fontos, hogy a teleltetőhely világos legyen. Bár a nyári hónapokban vízigényes, a téli időszakban csak kevés vizet igényel. Semmiképp se öntözzük túl! Nem megfelelő környezetben a növények bár túlélik a telet, de egészen nyár közepéig tart, míg a tél megpróbáltatásait kiheverik. A hajtásokról lehullanak a levelek, a korona megnyúlik, formátlan lesz, esetleg a levéltetvek is megjelennek.
Igen meleg mikroklímában a szabadban is teleltethetjük, de ilyenkor tövig visszafagyhat, és tavasszal onnan hajt ki. Ha a nyarat a szabadban töltötte, kártevőit behurcolhatjuk. Teleltetés előtt, rovarölő szeres permetezéssel a kártétel megelőzhető.

Ha nincs megfelelő teleltetőhelyünk, akkor felvehetjük a kapcsolatot olyan cégekkel, amelyek vállalnak bérteleltetést. A legnagyobb virágkertészetek szinte kivétel nélkül foglalkoznak vele.

Kártevőkkel leginkább akkor kell számolnunk, ha nem megfelelő körülmények között tartjuk a növényt. A kevés öntözés, a száraz levegő az atkák és a pajzstetvek barátai. Ha találkoznánk ezekkel a növénykárosítókkal, akkor permetezéssel védekezzünk ellenük. Kisebb fertőzések esetén hagyományos módszerekkel, így alkoholos-káliszappanos lemosással is védekezhetünk, míg súlyosabb esetekben speciális szerekkel kell visszaszorítanunk a kártételt.
A leander betegségei és károsítói

Leander kerti alkalmazása

leander kerti út mellett

A leander dézsáját mindig napos helyre állítsd. Helyt kaphat a teraszon, a kerti út mellé akár többféle leandert is kirakhatsz. Elhelyezheted szoliterként egy fókuszpontba.  Jól mutat levendula, a rozmaring, az agapanthus és a hibiszkusz társaságában. Miután mérgező olyan helyre tedd ahol, hirtelen elhatározástól vezérelve, sem házi állat sem kisgyerek nem kóstolhatja meg.

Néhány ismert fajta

Leander Mrs Isadore Dyer

Nerium oleander ‘Mrs. Isadore Dyer’: Ez a fajta nagy, dupla, rózsaszín virágairól és sötétzöld lombozatáról ismert.

 

Leander Petite Pink

Nerium oleander ‘Petite Pink’: Ahogy a neve is sugallja, ez egy törpe oleander fajta, világos rózsaszín virágokkal. Kiváló választás kis helyre.

 

Leander Calypso

Nerium oleander ‘Calypso’: Ezt a hibridet élénk, mélyvörös virágok jellemzik, sárga közepével, szemet gyönyörködtető kontrasztot teremtve.

 

leander Sister Agnes

Nerium oleander ‘Sister Agnes’: Ez a fajta fehér, egyszínű virágokat hoz, és néhány más oleanderfajtához képest kompaktabb növekedési szokásokkal rendelkezik.

 

leander Variegata

Nerium oleander ‘Variegata’: Ennek a hibridnek feltűnő tarka levelei vannak, krémesfehér szélei kontrasztot alkotnak a zöld lombozattal. A virágok általában rózsaszínek vagy fehérek.

 

Leande Double Yellow

Nerium oleander ‘Double Yellow’: Ahogy a neve is sugallja, ez a fajta gyönyörű kettős, aranysárga virágokat mutat.

 

leander Mont Blanc

Nerium oleander ‘Mont Blanc’: Ez a fajta tiszta fehér virágokat mutat, és elegáns megjelenése miatt értékelik.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa