Mit tegyek, hogy ne legyenek betegek a növényeim?

Megtudhatod, hogyan csökkentsd minimálisra a növények megbetegedésének esélyét a konyhakertben.

csalánleves permetezés

A legelső lehetőség, hogy a kerted környezeti tényezőit (mikroklíma, talajadottság, fekvés stb.) kedvelő, vagy legalábbis jól tűrő növényfajokat válassz. A legtöbb zöldségféle fénykedvelő, és közepesen kötött, szerves anyagban gazdag talajban fejlődik a legszebben. pl. a bab, cukkini, cékla, spenótkarfiol jól tűrik a meszes talajt. Szárazságtűrő a mélyen gyökerező kelbimbó. Kifejezetten vízigényes pl. az uborka, paprika, de általában elmondható, hogy minden zöldség meghálálja az öntözést. Meleg igényes pl. az uborka, tök, cukkini. Ha egy növény nem az igényeinek megfelelő körülmények közé kerül, hiába erőlködsz, még jó esetben is satnya, kevés termést hozó növényeket fogsz nevelni.

A fajokon belül több fajta kerül forgalomba.  A klímaváltozás hatására egyre forróbbak és szárazabbak a nyaraink, tehát a fajtaválasztásnál ezekre az adottságokra is oda kell figyelni. Pl. a magyar nemesítésű Sirály zöldbab szárazságtűrése jobb az átlagnál.

Az általad termeszteni kívánt fajták legyenek a fajtára jellemző betegségekkel szemben ellenállók, rezisztensek vagy toleránsak. A rezisztens fajtákra jellemző, hogy nem kapják el az adott betegséget, míg a toleráns fajták kevésbé betegednek meg, illetve a tüneteik enyhébb lefolyásúak lesznek.

Dr. Némethy Zsuzsanna rezisztencia táblázatai:

uborka rezisztencia paradicsom rezisztencia paprika rezisztencia

Ha megtörtén a megfelelő faj- illetve fajtaválasztás, és a lehető legmegfelelőbb növények kerültek a kertbe, akkor optimális ellátásukról kell gondoskodni, és nem csak azért, mert a növény ezt jó minőségű és bőséges terméssel hálálják meg, hanem azért is, mert minél jobb kondícióban van egy növény, annál ellenálló lesz a betegségekkel szemben.

Alapkövetelmény, hogy naponta szemlét tarts a kertben, és minden gyanús, sárguló, betegnek tűnő levelet, hajtást levágj, és hordj is el a területről, az újra fertőződés elkerülése végett. A beteg hatásokat legjobb elégetni, ám ennek manapság rendeletek szabnak határt, így tűzrakási tilalom esetén el kell ásni a beteg részeket illetve, legrosszabb esetben a kukába kell dobni őket.

Alkalmazz olyan ökológiai gazdálkodásban tradicionális eljárásokat, mint a rendszeres tejes, csalánleves permetezés, amely fokozza a növények ellenállóképességét. Cikk ajánlat: Kezdhetjük készíteni az első biolevet! További lehetőségek: Szódabikarbónával a lisztharmat ellenZsurló permetlével a gombák ellen.

Használj olyan talajkondicionáló anyagokat, lombtrágyákat, amelyek ökológiai gazdálkodásban is megfelelőek. Ajánlott termékek: Bio talajkondícionálók & mikrobiológiai készítményekHumicQuattro növénykondícionáló készítményOrganit Kondi növénykondícionáló készítmény

Mindezzel együtt sem tudod teljesen kiküszöbölni a betegségek megjelenését. Ilyenkor az ökológiai gazdálkodásban is megengedett kén- és réz tartalmú permetezést alkalmazhatod. Ajánlott termékek: Organit® Réz+Kén lombtrágyaOrganit Kén Super lombtrágya

;

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás