Az egészséges alma

 Mint tudjuk, napi egy alma az orvost távol tartja. A leszedett almák egészségére azonban nekünk kell vigyázni! Alma tárolás és tárolási rendellenességek.

Hogyan tároljunk

gyümölcs- és zöldségtároló

Gyümölcs- és zöldségtároló

Az almavásárok idején  sokan vásárolunk nagyobb mennyiséget “télálló” almából, hogy pénzt, időt, fáradtságot takarítsunk meg. Felmérések mutatják, hogy a vidéki lakosság nagyobb arányban fogyaszt rendszeresen almát, mint a budapestiek. A budapestiek 62 %-a tárol almát, a más városban élők 67 %-a, a falusiak 84 %-a. A tárolhatóság tehát lényeges szempont.

HA saját almát szeretnél tárolni, nagon fontos a szüret időpontjának helyes megválasztása. Az érettlenül leszedett almákon könnyebben jelentkeznek tárolási rendellenességek. Az almát mindig a kocsányával együtt kell leszedeni. Sérült almát ne tárolj, edd meg!

A téli fajták megfelelő átválogatás után akár májusig is eltarthatók. Szedés után azonnal hűvös helyre kell vinni őket. Pince, fűtetlen garázs, veranda, minden hűvös, szellős hely alkalmas az ősszel betakarított gyümölcsök tárolására. Azt tudni kell, az optimális hőmérséklet az almák számára 1-2 0C. Miután ilyen hőmérsékletet csak hűtőtárolóban lehet elérni, számolni kell azzal, hogy az alma tárolhatósága néhány hónapról néhány hétre csökken.

Az alma, más gyümölcshöz és zöldséghez hasonlóan tovább él a tárolás során. Légzésekor, és az utóérés folyamán szén-dioxidot és etilént bocsát ki, miközben oxigént vesz fel. A folyamat során az almában a savak elégnek, és a gyümölcs elveszíti víztartalmának egy részét is. Az almát csak akkor tudjuk hónapokon át frissen megőrizni, ha nulla és öt fok között, magas páratartalmú, jól szellőző helyen tartjuk. Hideg hatására ugyanis lelassul a légzés, így az alma friss marad. A termelődő szén-dioxid pedig lefolyik a gyümölcsről. A lakótelepi lakások “kamráiban” 2-3 hét alatt megfonnyad az alma és élvezhetetlenné válik.

alma tárolása újságpapírban

Alma tárolása újságpapírban. Fotó: gardenersworld.com

Ha lehetőséged van kamrában tárolni, a 1 db. kénlapot égess el 10 köbméter légtérre számolva.

Csak hibátlan, nyomódástól mentes, egészséges almákat tároljunk. Helyezzük őket szellős rácsra. A Biokultúra Újság tárolási ötletei között szerepel, hogy és érdemes közéjük egy pár, szárított bodzabogyót is tenni. Darabonként csomagolva egyes fajták eltarthatósága több héttel is meghosszabbodik. Ez azonban csak akkor igaz, ha megfelelő helyen tudunk tárolni. Egyébként sok bosszúság érhet a tárolási veszteségek miatt. A tároló dobozt, rekeszt asztalra helyezzük, mert a hűvös, nem lakott helységekben a talajszint nedves, párás, ami megindíthatja az alma rothadását.

Az is egy lehetőség, hogy újságpapírral béleljük a tároló eszközöket, majd a hibátlan almákat a talpukra helyezve tesszük egymás mellé a rekeszekben.

Az almát, ha be tudunk szerezni ilyen tárolót, vagy magunk készítünk ilyet,  almatárolóban is raktározhatjuk, amely biztosítja a megfelelő légáralmást. A használt tárolórekeszeket előzőleg trisós vízzel kell kisúrolni.

A tároló alkalmatosságban más terményeket, pl. gyökérzöldséget is tárolhatunk. Nem árt, ha tudod, hogy hagymával kizárólag a fokhagyma fér meg jól, hiszen rendkívül magas aromás illóolaj tartalmát átveszi az alma, a körte, de a gyökérzöldségek, a káposztafélék és a tök is, így kölcsönösen oly mértékben lerontják egymás beltartalmi értékét, hogy fogyasztásra alkalmatlanná válnak. Így az a legjobb – amennyiben van rá lehetőségünk –, ha száműzzük a padlásra, hiszen a hagyma még az enyhébb átfagyást is elviseli hasonlóan a kínai- és bimbóskelhez.

A legjobb tartás ellenére is előfordul, hogy az almák között rothadás indul meg, ezért rendszeresen ellenőrizni kell a tárolókat és mielőbb eltávolítani a beteg gyümölcsöket!

Alma foltossága

Tárolási rendellenességek

A fiziológiai tárolási betegségek  okozzák a legjelentősebb tárolási problémákat a látens paraziták mellett. Ezek nagy hányada az alma érettségével függ össze. Ebbe a csoportba tartoznak például a Jonathan foltbetegségei. Ezek az érés előrehaladottságának jelzői, ezért minden olyan termesztéstechnikai és tárolási beavatkozás, amely az érésfolyamat intenzitását csökkenti, egyben a foltosodást is késlelteti. A túlérett, megpuhult almák jellegzetes tárolási betegségei a húsbarnulások. A fogékonyságot fokozza a túlzott nitrogénellátás. A húsbarnulás kialakulása során a szövetelhalás a leggyakrabban a héjtól kiindulva befelé terjed, de ismeretes olyan típus is, amelynél először az edénynyalábok barnulnak, majd a hússzövet lisztesedik, s végül elfolyósodik. Előfordulhat továbbá bórhiány is, amely belső parásodásban nyilvánul meg. Főleg ott jelentkezik, ahol a vegetáció második felében nem használtak lombtrágyákat.

alma keserűfoltosság

Alma keserűfoltosság. Fotó: umaine.edu

Keserűfoltosság

Száraz évben gyakrabban fordul elő a kalciumellátás elégtelensége miatt fellépő keserűfoltosság. A betegség főleg a piros színű fajtáknál  jelentkezik. A keserűfoltosság, vagy lenticella foltosság már a szüret előtt, a fákon levő gyümölcsökön is megjelenik. A betegség leggyakrabban a Jonathán almán és más piros gyümölcsű almafajtákon fordul elő. Száraz időszakban kifejezettebb. A nálunk gyakran termesztett Golden Delicius is hajlamos rá, a Mutsu fajtán is gyakori. A gyümölcsfoltok íze keserű, ezért nevezik a betegséget keserűfoltosságnak. Leginkább a nagyobb és jól színeződött gyümölcsökön jelenik meg. Jellemzője, hogy a foltok nem csak a lenticella (paraszemölcs) körül, hanem a gyümölcshéjon bárhol gyakori a gyümölcs héján elszórtan 2-3 mm átmérőjű, a gyümölcshúsba mélyedő barna foltok megjenése. Egyes fajtákon kerek, mások esetében világos barna, szabálytalan foltok jelentkeznek. A foltot kettévágva a héj alatt a hús száraz, szivacsos állományúvá válik.

A keserűfoltosság szempontjából fontos, hogy a termés tisztulásutáni intenzív növekedési időszakban az alma ültetvényben jó kalcium ellátottság legyen. Ezt többféleképen érhetjük el, de leghatékonyabb a levéltrágyázás kalcium tartalmú lombtrágyával.

Gombabetegség által okozott héjfoltosság

A baloldali almán gombabetegség okozta, csak a héjra kiterjedő foltosodás látható, vagy a “koromfoltosság” vagy a “légypiszok” betegség, nem elég közeli a kép. Mindkét gomba a kezeletlen almafákon szokott fellépni, ez is az, téli réz tartalmú lemosó permetezéssel az gombák áttelelése megakadályozható. – Mondja Dr. Némethy Zsuzsanna  ny. egyetemi adjunktus, egyéni vállalkozó. A bio almát is szokták, lehet permetezni , pl a réz tartalmú szerek engedélyezettek, azt használták őseink is. Fogyasztható az alma húsa, de ha dörzsöléssel nem jön le, akkor héjazzák le. Tárolásnál figyeljenek a száraz körülményekre, a gombák szaporodásának a nedves levegő kedvező. Beraktározás előtt szódabikarbónás áztatással a héját kezelni lehet, de csak teljes megszáradás után vigyék a tárolóba. Olvass a rezes permetezésről: Rezes permetezés helyes használata gyümölcsösben

alma koromfoltossága

A leginkább sárga fajtákon jelentkező koromfoltosság letörölhető.

Bór és/vagy kálcium biolombtrágyázást végezz a szezon folyamán hetente, 1 % töménységben végzett permetezéssel.

Ne feledkezz meg az őszi és tavaszi lemosópermetezésről sem!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa