Hónapos retek

A keresztesvirágúak (Brassicaceae, Cruciferaea) családjába tartozó hónapos retek (Raphanus sativus) egyéves növény. Mai kertészeti fajtája az Európában őshonos közönséges gyomból, a vadretekből nemesítették (Raphanus raphanistrum). Régebben a hosszúkás, fekete változatok domináltak. Az egyiptomiak, a rómaiak és a görögök már az időszámítás előtt fogyasztották.

Japánban és Indiában is termesztették. Kínából Mongólián keresztül Marco Polo hozta be Európába, ahol a germánok és a szlávok már a középkorban termesztették. A legendák szerint egykor Delphoiban Apollóra, a fény istenének véleményére hivatkozva kinyilatkoztatták: a gyökérzöldségek között a retek a legértékesebb. Annyi aranyat ér, amennyi a súlya.

A levelei karéjosak, kissé durva szövetűek. Gyorsan fejlődik, gumója már a vetés után egy hónappal fogyasztható. Hosszúnappalos növény, nyár elején, miután kifejlesztette gumóját hamarosan magszárba szökken. Virága négyszirmú, a szirmok átellenesen állnak, innen a keresztesvirágú elnevezés. Magérlelés után hamarosan elpusztul. Tenyészideje a veteményeskert növényei közül a legrövidebb: mindössze 55-60 nap.

A megvastagodott, szik alatti szár, a gumó íze borsos, erőssége nem pusztán fajtájától, hanem nagyban termőtalajától is függ. Tápértékét elsősorban vitamin tartalma adja. Található benne a C-vitaminon kívül , B1-, B2- és P-vitamin. A C-vitamin tartalma 30-50 mg / 100 g között változik. Jellemző saláta alkotó, Japánban, Kínában főzve is fogyasztják. Hatása a gyomorra és légutakra a legmarkánsabb. Megfázás, influenza ellen, emésztési problémák elkerülésére alkalmas. Legismertebb a piros, apró, csomóban kapható hónapos retek, továbbá a hosszú fehér jégcsapretek és a gömbölyű fekete retek. A hónapos retek akkor friss, ha a levelei üde, harsogó zöldek, nem fonnyadtak, a gumó szép piros, kemény, nem ráncos. A gumók frissességét úgy ellenőrizhetjük, hogy megnyomjuk a gumókat. Ha kicsit szürkés, vagy sötétpiros a gumó, akkor már öreg, ne vegyük meg. Hűtőben, fóliazacskóban 2-3 napig tárolhatjuk.

Sokan nem tudják, hogy a hónapos retek zsenge levelei is finomak salátába, tehát gondoljuk meg a választ, amikor az árus megkérdezi, leszedje-e a zöldjét.

hónapos retek

Hónapos retek termesztése házikertben

Ahogy már említettük, hosszúnappalos növény, és nappalok hosszabbodásával felmagzik, gumóját pedig hiába keresnénk, mert nem fejleszt.Persze ebból nem következik, hogy nincs szüksége fényre. A gumóképződés idején a legvízigényesebb.

A hónapos retek legjobban laza, homokos, tápdús talajban fejlődik. Magja már 2-3 °C-on csirázni kezd, és 15-20 °C-on már gőzerővel csírázik. A gumóképződéshez sincs szüksége különösebb melegre. Akkor miért ajánlott fólia alatt termeszteni? Vetődik fel a kérdés. Azért, mert kedveli a nyirkos talajt és a páradús levegőt!Azonban nem csak fűtetlen fólia alá, hanem szabadföldbe is vethetünk. Mindkét alkalommal márciusban. A hónapos retek magját vethetjük fejes saláta, hagyma, karalábé, póréhagyma, sárgarépa, petrezselyem közé is, hiszen,  mire ezek kikelnek, a hónapos retket már rég a múlté.

A magokat 15-20 cm sortávolságba vessük úgy, hogy a magok egymástól 4-5 cm-re legyenek. Szabadföldi termesztésre 20-30 tőtávolságra és egymástól 5 cm-re vessük. Borítsuk kevéske földdel, esetleg cirokseprűvel húzzunk rá kevéske földet, majd tömörítsük a talajt. Végül óvatosan, de alaposan öntözzük be. A vizet permetezzük, különben a magokat könnyen kifordulnak a talajból, és a víz elviszi őket.  Vigyázzunk, 20 °C-nál magasbb hőmérsékleten, különösen megvilágítás híján a gumó növekedés megáll, a lombozat megnyúlik. Március előtt hetenként egyszer, később hetente kétszer, háromszor is öntözzük.

Tavasszal a vetéstől számított 25–40 nap múlva szedhető a fólia alatt termesztett retek, míg 50-60 nap múlva szedhetjük a szabadföldben termesztett retket.

Száraz tavaszon gyakori kártevője a földibolha. Szívogatásának nyomait a leveleken látható kifehéredett foltok jelzik. Legegyszerűbben vízzel történő lepermetezéssel védekezhetünk ellene.  A retek kukacosodását megelőzhetjük, ha a vetés előtt talajfertőtlenítőszert szórunk a talajba.Felléphet még esetleg retekperonoszpóra vagy albugó is, de ez főleg intenzív termesztésben jelentkezik, és ellenük kizárólag gombaölő szerekkel lehet védekezni. Ezekről és egyéb betegségeiről, kártételről olvasson itt: A hónapos retek növényvédelme (Kerti Kalendárium 2014-1-2.)

Jutka mama bemutatja

Védd meg a retket a földibolháktól és ültess a reteksorok közé salátát, így biztosítod, hogy retkek kihúzása után sem marad a sor üresen.

Hónapos retket szeptember elején is vethetünk!

Hónapos retek őszi termesztése

Augusztus végétől szeptember közepéig még vethető. A nappalok rövidülése miatt, már nem kell a felmagzástól tartani. Feltehetően a magas hőmérséklet következtében kialakuló csípős íz sem jelenik meg. Szabadföldi körülmények között ugyanazzal a módszerrel termeszthetők, mint a tavaszi hónapokban a fóliák alatt. 1,5-3 g/m2 mag szükséges a kiskertbe. Ajánlott legalább 10×10-re vagy 12×12 cm-re vetni. Magja közepes méretű, 2-4 cm vetési mélység célszerű. Laza talajon mélyebben, kötöttebb talajon pedig sekélyebben vetünk. A vetést szemenként végezzük (lyuggatóhenger vagy -deszka segítségével) és sorba. Ugyanakkor azt is tudni kell, hogy a nagyon jó vetőágyat igényel. A magágy akkor megfelelő, ha a felszíne egyenletes, sima, ha gyommentes, ülepedett és apró morzsás szerkezetű. Augusztus-szeptember eleji vetéshez a talaj előkészítést nyáron végezzük, amikor tudvalévő, hogy a szárazság miatt a talaj nehezen munkálható. Csapadékpótló öntözés gyanánt ősszel 3–4 öntözésre is szükség lehet. Arra ügyelni kell, hogy ne legyen túlöntözve, mert az október végi párás, borús időben a termése gyorsan felreped. Arról nem is beszélve, hogy a retek legveszedelmesebb gombabetegsége a peronoszpóra ebben az időben különösen gyorsan terjed. Miután gyorsan kel lazításra, kapálásra esetleg nincs is szükség.
Forrás

Fajtaajánlat

Fajták tekintetében is a tavaszi választékot használhatjuk. Ezeknek színe skarlát vörös, alakja kerek, a hollandok által termesztett fajtákhoz képest nagy testűek és csak kicsi, vékony, fejletlen gyökerük van.
Ajánlott fajták: Saxa, Tavaszi piros, Korai piros, Róza, Flamingó, Szentesi óriás vaj, Tempo, Liza, Balkar F1, Gloriette, Sora, Helro, Rondeel, Wiela.

Kérdések és válaszok a retekről

Mitől pudvás a retek?

-A hónapos retek már a talaj felső 2-5 cm-es talajszint kiszáradásakor pudvásodik. A pudvásodás elkerülése végett gyakran, kis adagokban kell öntözni. A rendszertelen, főleg kiszáradást követően nagy adagú öntözés pudvásodáshoz illetve a gumók repedéséhez vezet.

Mitől lesz csípős a retek?

Mert a fejlődése lelassult, és ezért vagy más ok miatt nem kerül időben kivételre, úgymond megöregedett. Ha a gumófejlődés idején magas a hőmérséklet, és nem jut elég vízhez, valamint a levegő is száraz, akkor lesz csípős igazán.

Mitől reped ki a retek?

A retekgumó alapi részén keletkező mély berepedéseket, amelyek felületén a szövet elparásodik, a gumóvastagodás idején történt nedvesség ingadozásnak köszönhető. A fajták repedésre való hajlama eltérő!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Zöld Pajzs

Bactofil por