Barkafűz

Ha már elvirágzott a barkafűz, április elején, a virágzása után messük vissza, hogy a kusza lombozat helyett, gyönyörű ernyős koronájú fácskával büszkélkedhessünk. Nem mindegy, hogy hogyan csináljuk!

barka

Barkafűz bemutatása

A fűz (Salix) nemzetségbe mintegy 300 lombhullató fa és cserje tartozik. Ausztrália kivételével minden kontinensen élnek fajai. Eurázsiai eredetű, északon eltörpülve a 73. szélességi fokig fordul elő az 5-9 méter magas barkafűz vagy kecskefűz (Salix caprea). Középhegységeinkben, dombvidékeinken, napos fekvésben, erdőszélen, irtásréteken gyakori pionír bokorfűz faj.

Igen népszerű a húsvéti barkadekoráció, a Jézus dicső bevonulása alkalmából szamara lába elé terített pálmaágat helyettesítendő. Szerintünk nem csak azért divatos, mert nehéz húsvétkor pálmaággal díszíteni, hanem azért is, mert a barkafűz porzós virága igencsak emlékeztet a húsvéti nyuszi bolyhos farkincájára.

Dísznövényként is ültethető, ha megfelelő nedvességet tudunk biztosítani számára, bár a többi fűznél valamivel jobban tűri a szárazabb körülményeket. Miután kétlaki faj, vásárláskor a porzós növényt vegyük meg, ha barkáiban szeretnénk gyönyörködni, mert ezek hozzák azokat a szép, tömött, gyapjas-ezüstös barkákat, amilyet vázában is tartunk, mint kora tavaszi díszt. Az ezüstös barkákból később aranysárgán kivirítanak a porzók. A bundás murvalevelek a fagyok ellen nyújtanak védelmet. Remek méhlegelő. Barkáit vágott virágként árusítják. Termése tok. Sekélyen gyökerezik. Vesszője hajlékony, fonható. Fájából jó minőségű faszén állítható elő.

kecskefűz

 

Több kártevője, gomba betegsége ismert. Árnyék-, hideg- és meleg tűrő. Jól viseli a légszennyezést. Gyökérsarjról jól szaporodik, dugványról azonban nem.

Metszéssel tarthatjuk kordában. Ha cserjeként akarjuk tartani, kora tavasszal 5-6 évente a talajfelszínig vágjuk vissza. Nyírt sövénynek is nevelhetjük.

A barkafűz jellegzetes barkája, amelynek színe a vöröstől a liláig terjed, kiváló fókuszpontja lehet kertednek. Ültesse el önálló példányként olyan jól látható helyre, ahol a barkák jól lárhatók, például egy ösvény vagy bejárat közelébe. Ültetheted cserjecsoport részeként, vagy sövényt is nevelhetsz belőlük.

A barkafűz jól érzi magát nedves talajviszonyok között, így kiváló választás tavak, patakok parjának díszítésére. Kecses formája és vonzó lombozata szépséget és természetes varázst kölcsönöz a víznek, gyökerei pedig segítenek stabilizálni a talajt és megakadályozzák az eróziót.

húsvéti barkadekoráció

A barkafűz barkái kiválóan használhatók virágdíszítésekhez és kézműves munkákhoz.

Csüngő barkafűz

Kis termetű, még húsz éves korában is legfeljebb 2,5 méter magas a Salix caprea ’Kilmarnock’ porzós csüngő ágú fűz. Díszértékét szintén a márciusban tömegesen nyíló, ezüstös barkák adják. Kiskertek, parkok sajátos hangulatú szoliter fája. A függőlegesen lecsüngő ágak szinte ernyőszerűen akár a földig borulnak. 1,5-2 méter magas törzsre oltva forgalmazzák. Áprilistól novemberig ültethetjük. Ajánlott ültetési távolsága 1-2 m, az ültetőgödör ideális mérete80x80x80 cm.

Klimarnock fűz

Klimarnock fűz

Fagytűrő, jól viseli a hazai szélsőséges éghajlati viszonyokat, a szelet, a városi környezetet. A vízárasztásos területeken is megél. Ellenben száraz helyre nem való. Kivéve, ha rendszeresen tudjuk öntözni. Napra vagy félárnyékba ültessük. A tápanyag utánpótlást meghálálja.

Virágzás után vágjuk vissza az utolsó éves hajtásokat, ugyanis hajlamos az elburjánzásra. Arra törekedjünk, hogy koronája szellős legyen. Vagyis ritkítsunk! Hagyjunk a korona kerületén arányosan 5-6-7-8 (attól függ, mekkora a fa) lecsüngő vesszőt,  a rossz irányba (pl. befelé vagy fölfelé) növő vesszőket is tőből vissza vágjuk vissza. A hosszú hajtásokat nem szabad rövidíteni, mert a mutatós fa helyett alakja vesztett csutkák kapunk, és éppen a zuhatagszerű hatást tüntetjük el vele. Ha időben végezzük a zöldmetszést, akkor a jövő évi barkafánk nagyon formás lesz, és sok barkával fogja díszíteni tél végén a kiskertünket. Az alanyból előtörő fattyúhajtás kezdeményeket tőből törjük ki.

Kitűnő szoliter, dézsában is tartható. Terasz vagy ház mellé is ültethető.  A fűzfa nem bírja a sivatagi , forró, napos, száraz körülményeket. Sokat kell öntözni, párásítani a környezetét.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!