Még ősszel is vethetsz, palántázhatsz!

Még ősszel is vethetsz, palántázhatsz a konyhakertben! De mit? Olyan növényeket, amelyek kikelnek, de csak jövőre teremnek illetve olyanokat, amelyek csak jövőre kelnek ki, és olyanokat, amelyek még az idén teremnek.

Mi az előnye az őszi vetésnek? Az, hogy a következő évben sokkal hamarabb juthatunk a terméshez, mint abban az évben tél végén, vagy tavasszal vetnénk. A rövid tenyészidejű fajtákat pedig még az idén fogyaszthatjuk.

Gyökérzöldségek

Vethetünk hónapos retket, amely augusztus végétől szeptember közepéig még vethető. A nappalok rövidülése miatt, már nem kell a felmagzástól tartani. Feltehetően a magas hőmérséklet következtében kialakuló csípős íz sem jelenik meg. Ötlet: földibolha ellen locsoljuk meg bőven csalánlével, majd szórjuk a tövéhez fahamut. A hónapos retek vízigényes. Öntözzük kisebb mennyiségekkel, gyakran.

hónapos retek

Ha korai répát szeretnénk, kísérletet tehetünk rövid tenyészidejű (pl. Nanti) répa vetésével is októberben, novemberben. Az elfagyás ellen takarással védekezhetünk. Ennek hátulütője lehet, hogy a takarásra szánt szalma, kukoricaszár alá pockok telepedhetnek, így a jövő évi termést ők fogják elfogyasztani.

Hagymák

Hamarosan duggatható az őszi fokhagyma is. Az őszi ültetés javasolt ideje szeptember végétől október végéig tart. A lényeg az, hogy a gerezdek még a tél beállta előtt jól begyökeresedjenek. További részletek: Fokhagyma. A makói dughagymák közül a legkisebb a Zsika (5-10 mm), míg a legnagyobb a mérető a Piklesz (21 – 26 mm). Ősszel, októberben is ki lehet ültetni ezeket a nagyobb méretű hagymákat. Általában elmondhatjuk, hogy a hagymákat előző nap beáztatva megakadályozhatjuk, hogy a hagymák duggatás után, a vízfelvétel következtében kiemelkedjék, kiforduljon a földből.

vöröshagymák

A makói hagymatermelésről az első munkamenet leírás 1888-ból származik: „ A makói hagymatermelő következő módon termeli hagymáját. A magot elveti márciusban jó tiszta kézi (ásott) munkált földbe. Ebből terem az úgynevezett dughagyma, ami szeptember elejére érik meg. Ezt tisztán válogatva december elején felteszi a szárítás végett a szobában lévő úgynevezett boglyakemence tetején lévő szárítóra és ezt jól felmunkált földbe tavasszal, mihelyt lehet a fagytól dolgozni, elduggatja egymástól körülbelül 10 centiméternyi távolságra. És ezen földet mindég tisztára kapálja a gyomtól….” Forrás: Tóth Ferenc: A makói hagyma történetéhez. A Makói Múzeum Füzetei 4. (Makó, 1969)

Levélzöldségek

Két sor hónapos retek közé pedig jöhet a saláta. Az áttelelő fejes saláta augusztus végén, szeptemberben is még vethető! Ha szeptember közepéig elvetjük, akár már áprilisban is szedhetjük a szabadföldi salátát! Az áttelelő salátát sikerrel lehet palántázással is nevelni. A palánták kiültetésére október közepén kerülhet sor, 30-35 x 25 cm-re. Szedésére a következő év májusában kerülhet sor. Az áttelelő salátafajták őszi vetésénél ügyeljünk a vízellátásra és a napos termőhelyre. Tápanyagigényük közepes. A kevés komposztot és az erjesztett csalánlevet meghálálja. Áttelelő fajta például a Téli vajfej. Feje közép-nagy, világoszöld. Próbálkozhatunk galambbegy salátával is. Palántájukat ültessük lekerülő pillangós növények után. A Pallagi nagylevelű sóska, a Mohácsi áttelelő fejes káposzta, a Matasor spenót kiválóan alkalmas átteleltetésre. Ha a spenót mellé káposztát vetünk, távol maradnak a földibolhákat. A spenótot és a sóskát inkább szórtan vessük. Jó, ha tudjuk, hogy a sóska nehezen kel.

sóska sor

Próbaképp vethetsz koriandert is. Mivel a fagyokat jól bírja, jövőre, kora tavasszal szépen fejlett növényed lesz.

Ősszel vethető növények, a haszonagrár táblázata:

Növény neve Vetés ideje
Kamilla szeptember első fele
Fejes saláta szeptember első fele; palántázással akár október közepéig
Madársaláta szeptembertől november első feléig
Fokhagyma szeptember vége, október első fele
Vöröshagyma magvetéssel szeptember elejéig, duggatással októberig
Téli sarjadékhagyma szeptember-október
Sóska szeptember
Spenót október elejéig
Kelkáposzta október elejéig
Mák október közepéig
Póréhagyma magvetéssel szeptember közepéig; palánta kiültetése októberben
fejes saláta Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa