Chip szemzés kísérletező kedvűeknek

Április közepétől szeptember közepéig kísérletezhetsz chip szemzéssel, hogy szaporítsd díszfáidat vagy gyümölcsfáidat. A chip-szemzés a legelterjedtebb szemzési módok közé tartozik. Némi gyakorlással könnyen elsajátítható, eredményes szaporítási módszer. 

szemzés

Alapok kezdőknek

Szaporítás vegetatív szervekkel

Ha idegen egyeddel történő összenövesztéssel pótolják a hiányzó szerveket, oltásról beszélünk. A regeneráció során az oltások összeforrnak. Az összenövesztéses ivartalan szaporítás másik néven az oltványkészítés.

Alany: Az oltványnak a földben gyökeresedő alsó, az oltás alatti része.
Nemes: Az alanyra oltott vagy szemzett, számunkra fontos tulajdonságokkal rendelkező növényi rész.
Szem: A hajtáson, a levélnyél tövében ülő hajtáskezdemény.
Szemzés: A szemeket az alatta levő vékony héjszövettel (háncsrésszel), az ún. szempajzzsal együtt vesszük le és ültetjük át az alanyra.
Szempajzs: A hajtásról lemetszett, szemet körülvevő héjrész.
Oltás: Így hívjuk azokat az eljárásokat, amikor ágat, gallyat, vesszőt, rügyet vagy hajtást növesztünk össze.

Szemzés

Az egyrügyes, vegetációban végzett héj alá oltást nevezzük szemzésnek. A fák legegyszerűbb szaporítási módszere, amikor a rügyeket beültetik az ujjnyi vastagságú alanycsemeték héja alá. Ezzel az oltásmóddal ejtjük a legkisebb sebet, mégis itt a legteljesebb az érintkezés. A nemes fajta legkisebb részét, egyetlen hajtásrügyet, az úgynevezett szemet használjuk fel.

Általában a szemzés ideje akkor van, amikor az alany héja könnyen elválik a fás résztől, a hajtáson pedig már érett szemek vannak. Ez hazánkban az április közepétől szeptember közepéig tartó időszak. A szemzést végezhetjük az alanynak a földdel egy szintbe eső részén, tehát gyökérnyakba vagy feljebb, a koronahajtásokon. A gyenge növekedésű alanyon lévő oltványok előállításakor a gyengítő hatás fokozása miatt újabban a gyökérnyak fölött 20-30 cm-rel rakják be a szemet.

Gyümölcstermesztőknek –  Nemzeti érdek a magyar fajták védelme

Figyelem!  A művelet elvégzéséhez hibátlan és vírusmentes rügyekre van szükség. A kiskerti kísérletezéseket leszámítva gyümölcstermelőknek nem ajánlott a gyümölcsfák házilagos szaporítása. A küldföldi szaporítóanyagok felhasználásakor meg van a betegségek behurcolásának veszélye. Vírusmentes csonthéjas oltványokat a  Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. (MKSZN) forgalmaz.  A vírusmentes rügyeket az Érd Elvira Major vírusmentes törzsültetvénye biztosítja, ahol mintegy 290 nemzeti kincset jelentő csonthéjas fát őriznek.

két éves cseresznye oltványok

Két éves cseresznye oltványok. Fotó: MKSZN

Szemzés tipusok

Az alábbi fotókat a Fenyőkert Díszfaiskola bocsátotta rendelkezésünkre.

előkészület a szemzéshez

Oltó vagy szemzőkés, kötözőanyag.

1. vágás

1. vágás az alanyon: alsó bemetszés

2. vágás

2. vágás az alanyon: felső bemetszés

bevágás

Bevágás az alanyon

1. ávágás

1. vágás a nemesen a rügy alatt

2. vágás

2. vágás a nemesen a rügy fölött

szempajzs

Szempajzs

szempajzs az alanyra illesztve

A kilógó felső részt érdemes levágni.

kötözés

Az elkészült “mű”

Alvószemzéskor az ősz folyamán összeforr a nemes az alannyal, de a nemes rügy csak a következő év tavaszán indul fejlődésnek. A készítés ideje július második felétől szeptember elejéig tart. Fontos, hogy a szemek az egészséges, jól fejlett  szemzőhajtásokról származzanak. A leveleket kb. 10 mm-es levélnyél meghagyásával távolítjuk el. Általában a hajtás középső harmadában lévő szemek a legjobbak. A szemzőhajtásokat védeni kell a kiszáradástól, ezért szemzésig hűvös, nyirkos helyen tartsuk őket.

Ha az alanynak a háncsrésze nem válik el a farésztől chip-szemzést végezzünk. A chip-szemzés nem más, mint a szemzés és a lapozás együttes alkalmazása. Chip-szemzésnél a kambiumgyűrű metszésvonala az alany és a nemes komponensben egy mással szemben helyezkedik el, s az intenzív kalluszosodást követően már ősszel megkezdődik a szállítóedények differenciálódása. A chip-szemzésnél a fás résszel együtt vágjuk meg a szempajzsot.

Hogyan végezd a chip szemzést?

A chip szemzést az alanyon egy nagyjából 30 fokos, alsó bemetszéssel kezd úgy, hogy a szemzőkés a farészbe is behatoljon. A pajzs alakú lapot egy kissé följebb elindított vágással emeld ki.

A szempajzs alanyra illesztésekor figyelembe kell venni, hogy az alany gyakran vastagabb, mint a nemes rész, ezáltal a héja is az. Tehát a nemes részt ebben az esetben egy kicsit kisebbre kell vágni a tökéletes forradás érdekében.

Miután a chip-szemzésnél nem csak a nemes növény héját (háncsrészét), hanem több-kevesebb fás részt is átviszel az alanyra, a hagyományos szemzési módoknál gyorsabban forr össze a seb, így a következő évben már nagyobb hajtásnövekedésre számíthatsz.

Forrás: kepzesevolucioja.hu

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa