Sóska

A sóska savanykás íze miatt kedvelt. A sóskát nem csak kulináris célkora használhatjuk, hanem gyógynövényként is hasznosíthatjuk. Nálunk gyógyhatású érett termése kerül forgalomba.

sóska sor

Sóska előfordulása

A közönséges sóska (Rumex rugosus, synon. Rumex acetosa) a keserűfűfélék (Polygonaceae) családjába tartozó, évelő, lágyszárú növény. A Rumex nemzetség húsz képviselőjét találhatjuk meg Magyarországon. Leginkább savanyú réti talajokon fordul elő. A franciaperjés (Arrhenatheretum elatioris) kaszálórétek jellegzetes növénye, főleg álló- és folyóvizek környezetében, vízzel ideiglenesen sem borított területeken, jó vízellátású réti talajokon fordul elő. Intenzív növekedése miatt gyomosít.

Sóska bemutatása

A sóskáról a házikert tulajdonosoknak azt kell először megjegyeznie, hogy a zöldségfélék többségével ellentétben évelő növény. Ez ugyanis kizárja azt, hogy beilleszthesd a vetésforgóba. A sóska tehát mindig külön ültetendő!

A közönséges sóska szórt állású, álrozettában álló levelei vastagok, nyíl alakúak, szélük ép, az alsók hosszú, a felsők rövid nyelűek vagy nyél nélküliek. Kétlaki virágai laza bugavirágzatban állnak. A zöld virágtakaró lepelszerű. Az apró makktermések csírázóképességüket 3-4 évig is megtartják. Más Rumex fajokkal könnyen kereszteződik.

További sóskafajok

Angol sóska (R. patientia), amelyet csak néhány nyugat-európai országban fogyasztanak igen elenyész ő mennyiségben. Francia sóska (R. scutatus), amely szintén Nyugat-Európában ismert. Levelei a közönséges sóskáénál kisebbek, és a színűk kékesebb tónusú. Az angol és a francia sóska Magyarországon üzemi termesztésben nem szerepel, csak a házikertekben fordul elő.

A hazánkban is honos mezei sóska (Rumex acetosa) Hosszúkás, nyíl alakú levelei jellegzetesek. Leginkább hegyvidékeken, valamint vizek partján, nedves élőhelyeken terem. Eső után szedett levelei kellemesen sóska ízűek.  Tavasztól késő őszig gyűjthető.  Leveles hajtásvégek ehetők. leveleinek magas oxálsav csak mértékkel fogyasztható, keveset használjunk belőle, inkább csak fűszerezésre. Főtt leveleinek íze jól illik burgonyás ételekhez, vagy lencsefőzelékhez, de omlettbe is keverhetjük. Tejfölös mártásba téve húsételekhez is fogyasztható.

A Kaukázus vidékéről származó vörös erezetű vérsóska (Rumex sanguinesu var. Sanguineus) zöldség illetve dísznövény is egyben. Magas díszértékű levelei a sóskáéhoz viszonyítva kevésbé savanyúak. Balkonládában is nevelhető. Április-májusban magról vethető. Vízigényes. Az állandóan nedves hely ideális számára. A tűző napot nem szereti. Ne hagyd, hogy magot érleljen, így minden energiáját a lombozat fejlesztésére fogja fordítani.

vérsóska

Vérsóska

Sóska Gyógyhatásai

Sóska föld feletti részét fogyasztjuk, de a földalatti részeit is hasznosítják gyógyászati célokra. A növény fő hatóanyaga a flavonoidok, polifenolok és cserzőanyagok. A gyökérben antrakinonok és naftalén-diolészterek és tannin halmozódnak fel. A sóska gyulladáscsökkentő hatású. Kivonata stimulálja a granulocyták és a monocyták (az immunrendszer falósejtjei) fagocita működését (bekebelezi az idegen sejteket). A gyökérdrog gyomor- és bélhurut esetén hatásos, gyengén hashajtóhatású. A termésdrog hasmenés ellen hatásos.

Gyűjtése

A termés szedésének ideje július, augusztus. A leszedett magszárakat elterítve szárítják. A magszárat utóérlelik, a termések ez alatt részben kihullanak, a többit le kell verni a szárról. A száraz mag vászonzacskóban tárolható. A gyökereket augusztus, szeptember hónapokban szedik fel, a vegetatív részektől megtisztítják, mossák és darabolják. Egy rétegben kiterítve szárítják. Szabó Gyuri bácsi, a bükkszentkereszti füvesember ajánlja hasmenés ellen a nyersen darált vadsóska magot. A vadsóska magot a Herbária is forgalmazza.

házikerti sóska fólia alatt

Házikerti sóska fólia alatt. Április elején már szedhető állapotban.

Sóska környezeti igény

Hidegtűrő. A száraz meleg, és a hosszú nappalok magszárfejlesztésre ösztönzik. A fejlődő magszárak kitörése fontos feladat. Fényigényes. Talajjal szemben viszonylag igénytelen, levélzöldségekre jellemző módon elsősorban a nitrogént hasznosítja, a megfelelő káliumellátottság a téli fagytű rését növeli. Vas és magnézium felvétele viszonylag jelentősebb.

Sóska termesztése

Pallagi nagylevelű sóska nagy leveleket fejlesztő, bőtermő fajta. Jól áttelel 2-3 év után indokolt újra telepítése, mert ekkorra termőképessége csökken. A Pallagi Kertészeti Kísérleti Telepen az 1960-as években kezdődött a sóska nemesítésével kapcsolatos kísérleti munka. Begyűjtötték a tájban fellelhető változatokat, s az utódokból egyedi szelekcióval a legkedvezőbb tulajdonságokkal rendelkező egyedeket emelték ki. A nagy levél, az intenzív növekedés és az antociánmentes levélér voltak a nemesítés főbb célkitűzései. A Pallagi nagylevelű 1971-ben kapott állami minősítést. A levél 20-22 cm hosszú és 8-10 cm széles, lándzsás vállú, világoszöld színű és finom erezetű. Erőteljesen fejlődő fajta. Levélzete gépi erővel is jól minimális veszteséggel aratható. Szárazanyag-tartalma nagyobb, mint a kerti fajtáé és beltartalmi értékei is jobbak. Mélyhűtésre és friss fogyasztásra egyaránt alkalmas. Üzemi és házi kerti termesztésre egyaránt javasolható. A ZKI ajánlása: Évelő, egyszerű módszerekkel termeszthető zöldség. Levelei vastagok, lándzsa alakúak. Magja apró, nehezen csírázik, ezért csak kifejezetten jól előkészített magágyba szabad vetni. A tenyészidő alatt 2–3 alkalommal szedhetjük a leveleket. Öntözve, fejtrágyázva 34 évig maradhat egy helyen. Szabadföldi és fóliás termesztésre egyaránt ajánljuk. (Egy tasak kb. 3000-3100 szem vetőmagot tartalmaz.)

sóska feldolgozás előtt

Sóska a konyhában

Tavaszi kúráknál a fiatal, friss leveleket salátában, levesben fogyasztják. Oxálsav-tartalma miatt a sóska túlzott mértékű fogyasztása főleg kisgyermekeknél vesekárosodást okozhat. Kivonatát gyógyszerkészítményekben is felhasználják. Néhány levél pikánssá teszi a spenótfőzeléket. A víz nélkül megpárolt és pürésített sóska nagyon jól illik a sült pulykához, vagy malachoz is.

Zöld palacsinta recept a sarkozybio.hu honlapon: 10 dkg spenótot vagy sóskát megabálunk. Közben a szokásos módon palacsintatésztát készítünk. Ha zöldségünk kissé lehűlt, összekeverjük a két anyagot és kisütjük a palacsintákat. Sajttal meghintve tálaljuk.

Konyhai tippek

  • Ha kicsit rosszabb minőségű, öreg a hús, felhasználás előtt tekerjük be sóskalevelekbe.
  • Oxálsav tartalmát csökkenthetjük, ha főzés előtt 2-3 percig forrásban levő vízben főzzük, és a levet elöntjük.
  • A szabad oxálsav tejjel leköthető.
Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Zöld Pajzs

Bactofil por