Spenót

Rövid tenyészidejű fajtákat friss őszi szedésre július végétől augusztus közepéig, az áttelelő spenótot szeptember végéig vetheted. A tavaszi vetést már február végén, a talaj kiengedése és szikkadása után meg lehet kezdeni és ez egészen április végéig szakaszosan végezhető. 

spenót levelek

Ki szereti a spenótot? Egyesek szerint csak Popey, a tengerész. Engem gyerekkoromban a spenóttal, illetve a belőle készült főzelékkel ijesztgettek, amit máig alig hevertem ki. De remélem másokat nem ért ilyen sokk, és örömmel fogyasztják ezt a rendkívül egészséges zöldséget.

A spenót másik neve paraj arra utalva, hogy a spenót a disznóparéj félék családjába tartozik.

A spenót történelme

Arab mezőgazdászok azért tudták sikerrel termeszteni, mert öntözéses művelés keretében termesztették. Az első referenciák 226-640 körüli évekből származnak Perzsiából. 647-ben Nepálból Kínába került, ahol ma is perzsa zöldségnek nevezik. Spanyolországba a 12. századba került. Az 1300-as években egész Európában elterjedt. Magyarországra állítólag állítólag a keresztes vitézek hozták. Elsősorban kolostorkertekben termesztették.

A spenót bemutatása

A spenót (Spinacia oleracea) a parajfélék (Amaranthaceae) családjába tartozó egyéves, lágy szárú, orsó alakú főgyökérzetű növény. A nemzetséghez még további két faj tartozik, az elő-ázsiai vadspenót (S. tetrandra) és a közép-ázsiai vadspenót (S. turkestanica). A Dél-Nyugat Ázsiából és Közép-Ázsiából származó géncentrumú spenót valószínűleg a Spinacia tetranda növényből származik. Anatóliában most is fogyasztják ennek a növénynek vadon gyűjtött zöld leveleit.

Kerekdedek vagy tojásdad alakú levelei tőrozettát alkotnak. Ezt fogyasztjuk. Az 1 m magasra is megnövő magszáron a tőlevelektől eltérő levelelek fejlődnek. Virágai legnagyobbrészt kétlakiak. A kettősbog nőivarú virágzatok csak a gömbölyded makkocska termés beérlelése után száradnak el.

A spenót tápértéke és gyógyhatásai

Anyám szerint, a spenót azért egészséges, mert sok benne a vas. No, ha valami nem igaz, akkor ez biztosan nem az, mert oxálsav tartalma miatt éppen hogy gátolja a vas felszívódását. Gyógyhatásai azonban közismertek. A népi gyógyászat ajánlotta többek közt magas vérnyomás, vérszegénység és székrekedés ellen. Később a nagy adagú nitrogéntrágyázás divatja idején, azzal ijesztgették a jó népet, hogy a leveleiben felhalmozódott nitrát különösen kisgyermekekre nézvést veszélyes. A túltrágyázás időszaka azonban lejárt, részben a környezetkímélő gazdálkodás, részben a pénzszűke miatt. A kiskerti termesztés során azonban nem árt ezt a verziót megszívlelni: Óvakodjunk a levélzöldségek túltrágyázásától ( túlzott nitrogén trágyázás).

A spenót gazdag vitaminokban és ásványi sókban. Az egyik legértékesebb zöldségfélénk, ha nem főzzük. A spenótban az értékes B vitaminokat könnyen megsemmisíthetjük a főzéssel. A spenót erős antioxidáns, sejtjeinket megvédi az oxigén szabadgyököktől. Szelén tartalma támogatja a vitaminok ezen tevékenységét.

Manapság rákbetegségek ellen leghatékonyabban védő zöldségfélék közé sorolják, alacsony energiatartalmának köszönhetően a fogyókúrás étrendben is bátran fogyasztható. További előnye, hogy jó folsavforrás, vagyis mégis hasznos a vérképzés szempontjából, hiszen a folsav a vörösvértest képződéshez nélkülözhetetlen. Kálium tartalma miatt pedig a szervezet ionháztartását befolyásolja pozitívan.

spenót

Oxálsav tartalma a benne levő kalciummal kőlerakódást okoz a szervezetben. A reumatikus betegség nem jelentkezik azonnal. A lerakodás megkezdődhet akár gyerekkorban, a fájdalmakat csak később kezdjük érezni. Ha kúraszerű fogyasztással csak nyers spenótlét veszünk magunkhoz, nemhogy nem képződik lerakódás szervezetben, de a spenótlé meggátolja a vese és a húgyutak kőlerakódását is.

Spenót a kiskertben

Vetési útmutató

  • A csávázás ne maradjon el! Egészséges vetőmagból egészséges palánta.
  • Vetőbarzádába vess, amit előzőleg alaposan belocsolsz csalánlével (erjesztett csalánléről van szó). Cikk ajánlat: A csalán a leghasznosabb gyom.
  •  A sortávolság 20-30 cm, tőtávolság 4-5 cm, a vetési mélység 2-3 cm. 10 m2 elvetéséhez 30-40 gramm mag szükséges.
  • Vetés után a magot a gereblye fokával be kell takarni, és gyengéden beverni a talajba.
  • Ezt követi a beöntözés. Öntözőrózsával öntözz, hogy a magokat ki ne verd!

A nyári vetésű (őszi fogyasztású) fajtákat július végétől augusztus közepéig vetheted. Ennél későbbi vetések gyenge termést adnak. Alkalmas rövid tenyészidejű fajták: Butterfly, Matador darko, Estivato, Lina. Mindegyikük peronoszpóra rezisztens, lásd később.

Aki korai spenótra vágyik, az tavaly májusban begyűjtötte a magszárat, papírlapra kirázogatta belőle a magvakat, és eltette szeptemberig, amikor is annak rendje és módja szerint elvetette. Ez az őszi vetésű spenót, amely a telet általában jól bírja, főleg ha némi kaszálékkal is sikerült takarni. Ha a fagyok beállta előtt a vetés fölé fóliaalagutat helyezünk, akkor rövidesen szedhetjük a friss spenótleveleket. Áttelelő fajták pl. Matador, Vital, Atlanta.

A tavaszi vetést már február végén, a talaj kiengedése és szikkadása után meg lehet kezdeni és ez egészen április végéig szakaszosan végezhető, néhány magszár képzésre kevésbé hajlamos fajta még ennél később is vethető.

Rövid tenyészidejű elővetemény. Kedvező védőnövénye a burgonyának, reteknek, káposztaféléknek. Borsóval társítva a borsó jótékonyan árnyékolja a spenótleveleket. Segíti a magvak csírázását. Káposzta mellé ültetve távol tartja a földibolhákat. Egyetlen “ellensége” a cékla.

A spenót peronoszpóra

Legveszedelmesebb betegsége a spenót peronoszpóra (Peronospora farinosa f. sp. spinaciae), amely elhalt növény i részeken áttelel. Nedves, hűvös időben lép fel.

peronoszpórás spenót

Tünetek
•A levél színén elmosódó szabálytalan alakú sárgászöld, majd sárga foltok jelennek meg
•A folt fonáki részén lilásbarna penészgyep
•A levelek megvastagodnak, begörbülnek, törékenyek lesznek
Támadását úgy előzhetjük meg, ha a növényt olyan talajban neveljük, ahol már évek óta nem volt spenót. Ne vessünk földről összeszedett spenótmagvakat illetve szedjük ki a magától kelt spenótot. Ne vessük cékla és mángold közelébe.

Védekezés: rezisztens fajták telepítése, rézoxikloriddal történő permetezés 4 és 8 leveles korban. Ajánljuk az ökogazdálkodásban használható, 0 várakozási idejű Organit Réz lombtrágya – 5 liter terméket.

Spenót zöldtrágyának

Ha nem szereted a spenótot, akkor is azt tanácsoljuk vess a konyhakertbe. A spenót tápanyagban gazdagítja, gyökereivel lazítja a talajt. Remek zöldtrágyanövény. ősszel vetve télire kint hagyható, és csak kora tavasszal kell a talajba forgatni. Kora tavasszal vetve pedig zsenge állapotában kell beforgatni a talajba.Sorközökbe, kiürült helyekre is vetheted. Cikk ajánlat: Vess takarónövényt télire

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás