Hajtásválogatás, metszés nyártól őszig

A hajtásválogatásnak – ami nem más, mint a felesleges hajtások eltávolítása- következménye, hogy a megmaradt hajtások erőteljesebben fejlődnek, a korona belsejébe több fény jut, ezáltal csökken a felkopaszodás, javul a gyümölcs színeződése.

Mielőtt belefeledkeznél a metszés rejtelmeibe, ajánljuk profi metszőeszközeinket, nem csak profiknak, hanem mindenkinek, aki kisebb fizikai erőfeszítéssel jó munkát szeretne végezni. A termékek a Kertlap Kertészet Webáruházban vásárolhatók meg.

zoldmetszés

A piros nyelű olló a legészrevehetőbb, nem kell folyamatosan keresgélni, ha netán letetted valahová. Vásárláskor ne válassz zöld nyelő metszőeszközt, mert sose találod meg!

A hajtásválogatást a fatermetű gyümölcstermő növényeknél, a koronaalakítás idején alkalmazzuk a leggyakrabban. Ennek során eltávolítjuk a törzsön előtörő, illetve a vezérhajtások (sudárvezérek, oldalvezérek) alatt lévő úgynevezett konkurens hajtásokat -vagy azokat hagyjuk meg, ha jobb helyzetűek-, valamint az erőteljesen növő és meredeken felfelé törő vízhajtásokat. Növényvédelmi szempontból is hasznos a hajtásválogatás, vagy a zöldmetszés, mert ekkor eltávolíthatjuk és megsemmisíthetjük a fertőzött, beteg hajtásokat. Ez az eljárás például kötelező az almatermésűek tűzelhalásos betegségénél.

meggyhajtás
Levéltetves meggyhajtás…
visszametszett meggyhajtás
…visszametszve egészséges részig
elfogyott kajszigally
Fagyott kajszigally…
visszametszett kajszigally
…visszavágva egészséges részig

sebforradás almánA korszerű karcsú és egyéb orsófáknál lényeges követelmény, hogy a korona alakja hegyes kúp alakú legyen. Számokkal kifejezve: a sudár hossza (a törzstől számítva) és az alsó ágak, gallyak által meghatározott koronaátmérő aránya 2:1 körül legyen. Ezt az arányt nagyon jól lehet szabályozni hajtásválogatással, illetve nyáron végzett metszéssel. A hajtásválogatást akkor kell megkezdeni, amikor a hajtások hossza eléri a 20-25 cm-t. Ekkor eldönthetjük, hogy kimetszük, letépjük, illetve visszatörjük azokat. A tépés során keletkezett viszonylag nagy sebek begyógyítására fordított energia következtében erőteljesen csökkenthető a következő évi hajtásnövekedés. A meredeken felfelé növő erőteljes vízhajtások eltávolításának is jobb módszere a tépés, mert elmarad, vagy minimális lesz az újabb vízhajtások képződése. A jó kondícióban lévő fákon, és szakszerű növényvédelem mellett, a sebek begyógyulása hamar megkezdődik. A képen jól forradó seb látható tépőmetszés után, alma karcsúorsón.

A nyári metszés az utóbbi időben egyre jobban terjed az alacsony koronaformájú ültetvényekben (alma és őszibarack karcsúorsó, csonthéjasok orsói, stb.). Az ekkor végzett metszés hatására csökken a kihajtás erőssége, fokozódik a termőrész-képződés és ezzel együtt a termés mennyisége is.
A nyári metszés egyik sajátos módszere a hajtásvisszacsípés (pincírozás. Akkor alkalmazzuk, ha a felfelé törő konkurens hajtások helyett laposabban növőket kívánunk kinevelni, például cseresznye és meggy orsó koronáinál. Ebben az esetben a 25-30 cm hosszú hajtásokat visszacsípjük 4-5 levélre. A hajtásból új hajtások fognak kitörni még a nyár folyamán. Ezek közül azt hagyjuk meg, amelyik laposabban nő, nem zavarja a korona szerkezetét.

A nyári metszés egyik válfaja az úgynevezett csonkos metszés. Csonthéjasok orsó koronaformáinál alkalmazzuk. A módszer elég durvának tűnik, de nagyon hatásos. Minden olyan gallyat, ágat visszavágnak 30- -40 cm-es csonkra, amelyek meredeken felfelé törnek, felborítanák a korona “háromszög” egyensúlyát. A csonkból előtörő hajtások közül kiválogatják azokat a laposan növőket, amelyekből kinevelik az új vázágat, vagy termőgallyat. A metszést közvetlenül a betakarítás után végzik el. Ugyanekkor könyököltetik ki laposan növő elágazásra a meredeken feltörő gallyakat is.Az alma és őszibarackfákat augusztus közepétől szeptember közepéig ajánlott “nyári metszéssel” megmetszeni, gyakorlatilag ugyanúgy, mint tavasszal. Azokat az almfajtákat nem szabad ekkor metszeni, amelyek érzékenyek a napper-zselésre (Red Delicious fajtakör), illetve színűek, például a Granny Smith. Ez utóbbi általában enyhe pírt kap, ami nem “fajtajellegű szín”. A málnát a termés betakarítás után, de mindenképpen még az adott évben lombos állapotban “illik” megmetszeni. A képen augusztus végén “készre metszett” málnaültetvény látható Berkenye község határában.Egy kicsit már késő, de még mindig megéri a termésritkítást kézzel elvégezni azokon a gyümölcsfajokon, amelyeknél lényeges a méretes, darabos gyümölcs (alma, körte, őszibarack, stb.), vagy a metszésmód miatt (őszibarack szálvesszős metszése). A termésritkítás legegyszerűbb szabálya az almástermésűeknél a termőrészenkénti legszebb egy termés meghagyása, míg az őszibaracknál az egymás melletti gyümölcsök kiritkítása 3-4 ujjnyi távolságra.

őszibarack ritkítás előtt
Őszibarack ritkítás előtt…
őszibarack ritkítás után
…ritkítás után
Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Faöntöző zsák banner

Jelentkezz Metszés Tanfolyamra!